Matprepping gjør at familier sparer tid, penger og miljøet!

MatpreppingMatprepping
Matprepping, som lenge har vært en trend i andre land, er nå på full fart fremover også i Norge. (Foto: Maria Warnke Nørregaard og Jacob Ljørring)

Matprepping, eller meal prepping på engelsk, handler om å organisere, planlegge og holde styr på måltidene gjennom dagen, hele uken, for resten av livet.

Når hverdagen står for tur igjen, er vi veldig klare for å plukke opp tips som er med på å få ukeplanen til å gå opp! Matprepping, som lenge har vært en trend i andre land, er nå på full fart fremover også i Norge. De aller fleste av oss ønsker overskudd på tidskontoen, og at det i tillegg bedrer økonomien og helsa gjør matpreppingfenomenet bare enda bedre.

PREPPING BETYR:

  • Mer tid til deg og familien
  • Mindre stress
  • Færre kilo
  • Bedre økonomistyring

Tenker du: Enda noe jeg skal begynne med?

Det er ikke rart hvis du umiddelbart får lyst til å skygge unna – enda en trend man må begynne med? Snu det heller den andre veien: Våre besteforeldre og oldeforeldre var eksperter i restemat, nedfrysing, sylting og i å få husholdningsbudsjettet til å strekke til.

Matprepping er altså ikke noe nytt. Likevel har mange av de gamle kjerringrådene og andre fornuftsbaserte leveregler fra eldre generasjoner gått tapt med moderne forbruksmønstre, kaféliv og alternative familiestrukturer.

Ønsker du å lese flere artikler, meld deg på nyhetsbrev her!

Matprepping
De danske helsejournalistene Jo Brand (t.v.) og Christina Bølling vil få nordmenn til å preppe maten! (Foto: Maria Warnke Nørregaard og Jacob Ljørring)

Sparer mer enn
10 000 kroner i året

– Hadde jeg bare skjønt det tidligere: Min motvilje mot å planlegge bedre hva jeg skulle handle inn og servere familien, var akkurat det som holdt meg fast i de handlingsmønstrene som irriterte og stresset meg som mest, og som tok masse energi i hverdagen, forteller Christina Bølling.

GRØNNSAKENES HØYSESONGER

SOMMER: Agurk, asparges, blomkål,
brokkoli, bønner, reddiker, salat, spinat,
tomat og erter

HØST: Agurk, bladselleri, blomkål, brokkoli,
bønner, gresskar, gulrøtter, poteter,
mais, purreløk, rosenkål, salat og squash

VINTER: Fennikel, grønnkål, gulrøtter,
hvitkål (hodekål), poteter, pastinakk, persillerot, purreløk, rosenkål, rødbeter, rødkål, savoykål og selleri

VÅR: Asparges og gulrøtter

 

 

 

Hun er helsejournalist og arbeider og bor i København. Sammen med Jo Brand er de aktuelle med boken Matprepping – Hvordan planlegge for en sunn, travel og bærekraftig hverdag.

– Jeg har regnet ut at ikke-planlagte matinnkjøp har kostet meg nesten 850 kroner i måneden, i årevis. Det er mer enn 10 000 kroner i året! legger Christina til!

Trikset for å unngå ostepopfella!

For journalistkollega Jo Brand er det nettopp preppingen som gjør at hun får spist nok grønnsaker …

– Dermed unngår jeg å stupe ned i en pose ostepop eller gå løs på sjokoladeplaten når jeg kommer skrubbsulten hjem fra jobben, sier hun og smiler lurt.

I kjøleskapet har Jo gjerne for eksempel bakte søtpoteter eller en salat med bønner stående klart. En liten tallerken med noe av dette gir et perfekt mellommåltid, men er også deilig tilbehør til middagen dersom du ønsker det.

Matprepping
Så smart og tidsbesparende kan altså et kjøleskap se ut. Er du klar til skolestart? (Foto: Maria Warnke Nørregaard og Jacob Ljørring)

Bli kjent med andre preppere

– Jeg er ikke spesielt opptatt av matlaging, for å være helt ærlig, og når jeg skal lage middagsmat til min sønn og meg selv, blir som regel grønnsakene nedprioritert. Derfor er det aller best for meg å ha sånt stående spiseklart, forklarer Jo.

Dermed blir også grønnsakene alltid spist – i motsetning til det slappe, halve salathodet og de uskrelte gulrøttene i bunnen av grønnsakskuffen. Noen som kjenner seg igjen? Det gjør i alle fall jeg!

 

I Christina Bølling og Jo Brands bok om matprepping får du ikke bare oppskriften på hvordan du går frem og hva du kan lage, du møter også fire forskjellige preppere: Sandra (25), sykepleier og singelKarin (41), journalist, mor til to, har en utvidet familie på i alt seks personerAlberte (25), aktiv fitnessutøver og singel – og pensjonistene Anne Lise (66) og Palle (68).

 

Matprepping – Hvordan planlegge for en sunn, travel og bærekraftig hverdag er oversatt av Erik Røed.

 

Les også

Grønt fokus på Vårfestivalen:

10 enkle bud for en grønnere hverdag

Les også

Her får du oppskrift på ekte hummus

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.