For deg som elsker taco – her tar du det meksikanske kjøkkenet til et nytt nivå

Salsa de chili arbol fra kokeboken Mexicana Mama av Tone Dahl og Lisa WestgaardSalsa de chili arbol fra kokeboken Mexicana Mama av Tone Dahl og Lisa Westgaard
I Mexicana Mama av Tone Dahl og Lisa Westgaard kan du boltre deg med rundt 100 ulike oppskrifter, fra frokost, småmat, supper og salater til middagsretter og grill. Og et vel av nydelige salsaer, moles og pipian i tillegg til desserter og drikke. Her får du oppskriften på Salsa de chili arbol - en salsa som er nydelig til frukt, sjømat, kylling og grønnsaker. (Foto: Lisa Westgaard)

"Tacoglade" nordmenn vil ha stor glede av å ta fredagstacoen, sånn vi kjenner den, til et høyere nivå. I Mexicana Mama lærer du mer om det ekte meksikanske kjøkkenet.

– Mange tror meksikansk mat er fastfood, men i virkeligheten er det slowfood servert raskt, sier kokebokforfatter Tone, mens hun rører langsomt i salsaen på ovnen, og lar de varmende krydderblandingene og den lune røyksmaken fra ristede grønnsaker bre seg i rommet.

Lisa og Tone er henholdsvis matfotograf og kokk/stylist og har sammen laget den flotte kokeboken Mexicana Mama. De er kjærester, kolleger og matvrak – begge to. De deler livet mellom et fotostudio i Oslo, Tjøme og Mexico. I Mexico har de gått på matkurs for å lære mer om det meksikanske kjøkkenet.

– «Tacoglade» nordmenn vil ha stor glede av å lære mer om det tradisjonelle, meksikanske kjøkkenet og eksperimentere videre, oppfordrer Tone.

Mexicana Mama lanseres i Cappelen Damm-huset 11.oktober med bobler, musikk og smaksprøver

Mexicana mama av Tone Dahl og Lisa Westgaard
Kjøp Mexicana Mama på cappelendamm.no. Tacoglade nordmenn vil ha stor glede av å ta fredagstacoen sånn vi kjenner den, til et høyere nivå, ved å lære mer om det tradisjonelle, meksikanske kjøkkenet og eksperimentere videre.

Redaktørens favoritt-rett

Redaktør for boken, Anne-Berit Tuft, har lenge snakket varmt om denne meksikanske kokeboken som skulle komme til høsten – om de fantastiske smakene og duftene. Vi har bedt henne velge ut en personlig favoritt, og den får du oppskrift på her:

– Min favoritt er utvilsomt denne: Salsa de chili arbol, en salsa med stor grad av sødme og så kommer det deilige stinget av chili når du minst venter det. Salsaen er perfekt til taco med kylling, og det kan jeg spise nesten hver dag. Og hold deg fast, jeg elsker å bruke den til dessert når jeg serverer søt mango – en herlig og smaksrik kombinasjon, sier Tuft.

 

Dette trenger du for å lage Salsa de chili arbol:

  • 5½ ss nøytral olje, som raps eller solsikke
  • ¼ kopp rå peanøtter, hakket i grove biter
  • 6 arbol chili, uten vegger og frø, brutt i biter
  • 1 ss rå sesamfrø
  • 2 store fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ts fingersalt

 

Varm opp 1 ss olje i en liten kjele til medium varme. Tilsett peanøtter og chili. La dette koke mens du rører til peanøttene får en lett gyllen farge.

Ha i sesamfrøene og la det fortsette å koke til peanøttene og sesamfrøene har en fin gyllen farge.

Til slutt tilsetter du resten av oljen, hvitløken og salt. Fortsett å koke mens du rører til hvitløken har blitt gyllen.

Ta kjelen av varmen og la den kjøle seg ned. Smakene går sammen og utvikler seg i løpet av en time, så vent litt med å tilsette mer salt.

 

Ønsker du å lese flere artikler fra Cappelen Damm, meld deg på nyhetsbrev her!