Mia Frogner med ny kokebok - Grønnere!

– Det er tre argumenter for at folk bør spise grønnere: miljø, helse og dyrevelferd

Grønnere!Grønnere!
Mia Frogner er ute med sin andre, grønne kokebok. Grønnere! gir deg hele 80 oppskrifter.

Mia Frogner deler over 80 små og store vegetar/vegan-oppskrifter og samler dem til hele måltider som er inspirert av og basert på ulike matkulturer i hennes nye kokebok Grønnere!.

Grønnere!
Kjøp Mia Frogners andre kokebok, Grønnere! Lag, smak og del vegansk mat fra hele verden på Cappelendamm.no.
Grønnere!
Kjøp Mia Frogners første kokebok Grønn bonanza – potetpizza, sommerruller og blomkålwings på Cappelendamm.no.

– Etter den første boka mi, Grønn Bonanza, har jeg jobbet lenge med å utvikle konseptet for den andre boka. På den ene siden ville jeg videreformidle historiefortellingen og formidlingen som er en viktig del av den første boka, og på den andre siden ville jeg videreutvikle oppskriftene, uttrykket, bildene og helheten.

Frogner forteller at det sosiale og det å skape minner sammen er viktig i boken Grønnere!.

– Der den første boka i stor grad handler om å knytte min egen historie og minner til mat og mennesker til den nye, veganske maten, handler Grønnere! om å skape de minnene. Boken er en oppfordring til å lage mat sammen og å skape minner sammen, fordi det gjør oss godt – begge deler, forteller Frogner som også kan meddele at oppskriftene ikke tidligere er publisert på bloggen.

– Noe av det viktigste vi kan gjøre for å nå klimamålene i Parisavtalen

– Hva vil du si er de beste argumentene for at folk bør spise grønnere?

– Det er tre argumenter for det: Miljø/klima, helse og dyrevelferd. Det vises og bevises gjennom forskning gang på gang at et plantebasert kosthold, både helt og delvis, er noe av det viktigste vi kan gjøre for å nå klimamålene i Parisavtalen, for å sørge for en mer rettferdig fordeling av mat på globalt nivå, for vår egen personlige helses del, og til syvende og sist er det mange som ønsker å spise mindre animalsk rett og slett fordi de ikke vil spise dyr. For meg er alle argumentene viktige, men hvilket som veier tyngst for leserne mine er opp til dem, sier Frogner.

Både smart og mulig å spise grønnere

Med boken Grønnere! ønsker også Frogner å bidra til kunnskap om grep man kan ta, og hvordan man kan gjøre det, for å spise grønnere.

– En viktig del av kjernen både for bloggen og bøkene mine, er at jeg vet at folk vet AT de bør spise grønnere – det hører vi hele tiden. Men HVORDAN – det snakker vi ikke så mye om, og det er der jeg ønsker å bidra. Jeg tror ikke at dårlig samvittighet eller tvangstrøye fører til noe positivt, så jeg jobber for at folk skal synes at mat er gøy, at det er time well spent på kjøkkenet, og at det kan være flere fordeler fra det. Det viktigste er å tørre å begynne, ha en holdning som tilsier at det både er smart og mulig, stole på at maten er god, og at det kan ta litt tid å etablere nye vaner.

– Rent praktisk tror jeg det er smart for mange å begynne med enkelte nøkkeloppskrifter og gjøre de til noe som er like naturlig å lage som alt annet man er vant til å spise, og jobbe utover derfra. Å gape for stort gjør at det blir vanskelig, og i hvert fall ikke noe gøy! Det er så utrolig mye spennende smaker som kan lages med plantebasert mat, så det enkleste grepet er rett og slett å gå på oppdagelsesferd – gjerne med hjelp av folk som meg.

Få frem det beste i råvarer

– Kan du nevne et par av dine favorittoppskrifter fra boken?

– Jeg har flere favoritter av ulike grunner – boka består jo av både smått og stort. Av de små oppskriftene er jeg veldig glad i den grønne sausen i det indiske kapittelet, den røkte auberginen fra blings-kapittelet, agurksalaten i dumplings-kapittelet, og kålsalaten fra taco-kapittelet. Av de litt større er jeg veldig glad i fattoush-salaten fra meze-kapittelet, den veganske potetballen (tradisjon fra min manns familie på sunnmøre), pho-suppa og ikke minst chana masala-oppskriften.

Frogner oppfordrer til å utforske med ulike smaker når det kommer til matlaging.

– Det disse oppskriftene jeg nevner alle har til felles er at de får frem det beste i en rekke råvarer vi kanskje tenker at er kjedelige, vanlige og bare kan brukes slik vi alltid har tenkt på dem. Grønnsaker har en helt unik evne til å forandre smak, konsistens og funksjon i ulike oppskrifter, og det er noe av det morsomste og mest spennende jeg vet om å utforske når jeg lager mat, forteller Frogner med en klar oppfordring om å ha det gøy med matlagingen.

Les også

Mat, minner og mormor

Les også

1. november er verdens vegandag

– Enklere å være «veggis» nå om dagen