Julegavetips til den naturinteresserte

Mann i skogenMann i skogen
Nature writing er en av de største trendene i bokverdenen. Naturen i Nature writing er alltid en natur som er fortolket, den skiller seg fra faktabøker om natur, som er rent vitenskapelige og som baserer seg på objektive registreringer av naturen. Foto: Unsplash

Her er fem bøker til naturelskeren. Felles for dem alle er kjærligheten til naturen, subjektive beskrivelser som kommer inn under den populære sjangeren Nature writing.

bilde av boken stiens historie
Kjøp Stiens historie på capplendamm.no!

«Nature writing» – en personlig og varm historie om stien

Stiens historie – en reise til fots av Torbjørn Ekelund tar leseren med på en personlig og fascinerende reise gjennom stiens historie, fra de første menneskene vandret nordover etter siste istid og fram til vår tids tilrettelagte turstier. Stiens historie er en fortelling om bevegelse og stedsans, migrasjon og snarveier, om fuglers og dyrs trekkruter, om landskapets betydning for våre liv, om vårt nedarvede behov for å forflytte oss, og om hva som har gått tapt i en tid der alle sitter på kontor og kjører bil og navigerer ved hjelp av gps.

Kjøp Et fritt liv på cappelendamm.no!

Drømmen om småbruket

Simen Tveitereid flyttet til småbruket der han har tilbragt alle ferier. Han ville ha mer tid med familien, få med seg heggens blomstring om våren og ta en fisketur en klar høstmorgen. I Et fritt liv forteller Simen Tveitereid om store og små hendelser på småbruket. Boken er også et essay om arbeidets rolle i livet og velstandens dilemma: Gleden over nye ting og opplevelser, strevet med å skaffe seg dem og å klare å sette pris på alt sammen.

 

 

Bilde av boken Alene med vidda.
Kjøp Alene med vidda på cappelendamm.no!

«Nature writing» på sitt beste

I 1964 gav Peder W. Cappelen ut en av norsk litteraturs nå glemte perler, Alene med vidda. Denne klassikeren har inspirert og begeistret lesere og forfattere i over femti år. Handlingen er enkel. Cappelen tilbringer noen måneder i en liten steinbu langt inne på Hardangervidda. Her jakter og fisker han, mens vinteren går over til vår og alt i naturen fødes på ny.

«Fortsatt en av de beste bøkene i sjangeren «nature writing» som noen gang er skrevet på norsk.»Torbjørn Eklund, A-magasinet

 

Kjøp den illustrerte utgaven av Trærnes hemmelige liv på cappelendamm.no!

En kjærlighetserklæring til skogen

Skogforvalter Peter Wohlleben forteller fascinerende historier om trærnes overraskende og ekstraordinære egenskaper i Trærnes hemmelige liv (Illustrert utgave) . Han kombinerer kunnskap om den nyeste forskningen med alt han har observert med egne sanser ute i skogen. I denne boka tas vi med inn i et levende liv som vi trodde vi kjente, men som først nå åpenbarer seg for oss i all sin vitalitet. Dette er en kjærlighetserklæring til skogen som framstår som en helt ny verden for oss.

Kjøp Reise med ål på cappelendamm.no!

En reise i ålens slimete spor

Ålen er et mystisk vesen. Det er fremdeles mye vi ikke vet om den sleipe og slangete skapningen som kommer fra og reiser til det dypeste dypet av Sargassohavet. Men vi vet at den er kritisk truet og er i ferd med å forsvinne. Reise med ål er en personlig og narrativ reise inn i en del av forskere, fiskere og aktivisters verden som kan virke tilsynelatende marginal – men som dypest sett angår oss alle.

 

 

Ønsker du å lese flere artikler? Meld deg på nyhetsbrev her!

LES OGSÅ:
Syv julegavetips til den litteraturinteresserte
Julegavetips til den samfunnsengasjerte
Ti julegaver til under 200-lappen
Julegavetips til krimelskeren