Strikkemønstrenes Asbjørnsens og Moe

Norske strikkemønstre fra 1929, inspirasjonskilde til moderne strikkeplagg

Strikkekjoler fra boken «Inspirerende norske strikkemønstre» av Wenche Godal.Strikkekjoler fra boken «Inspirerende norske strikkemønstre» av Wenche Godal.
Dansebordene og stjernene var opprinnelig på en lue i «Norske strikkemønstre» av Annichen Sibbern Bøhns klassiker fra 1929. Mønsteret setter fantasien i spill og inspirerer til denne fine voksekjolen som du finner oppskrift på i «Inspirerende norske strikkemønstre» av Wenche Godal. Foto: Sara Johannessen

I Wenche Roalds nye strikkebok Inspirerende norske strikkemønstre blir Norske strikkemønstre fra 1929 endelig tilgjengelig for norske strikkere igjen.

I år er det 90 år siden strikkeboken Norske strikkemønstre ble utgitt for første gang. I en tid med økt nasjonalfølelse og voksende turistindustri, så man både en høyere kulturell verdi og et større potensiale for inntjening i den norske mønsterrikdommen enn tidligere. 

Annichen Sibbern Bøhn forfatter av Norske strikkemønstre fra 1929.
Annichen Sibbern Bøhn var 24 år da hun utga klassikeren «Norsk strikkemønstre» i 1929

Innsamling av norske strikkemønstre

På oppdrag fra Norsk Folkemuseum reiste derfor unge Annichen Sibbern Bøhn rundt til norske bygder og museer og samlet og fotograferte tradisjonelle strikkemønstre for ettertiden. En kan si at Annichen gjorde for strikkemønstrene det som Asbjørnsen og Moe i sin tid gjorde for de norske folkeeventyrene.

Setesdalgenseren og Mariusgenseren

Da hun utga samlingen på forlaget Grøndahl & Søn i 1929, tilførte hun også den norske strikketradisjonen noe helt nytt. Norske strikkemønstre var den første utgivelsen som koblet norske steder med strikkemønstre. Boken var også den første som delte oppskrifter på Selbuvotten og Setesdalgenseren, og Annichens diagrammer ble etter hvert en viktig inspirasjonskilde til nye mønstre, blant annet til den velkjente Mariusgenseren av Unn Søiland Dale.

«Det blir ikke tale om bilige tyske efterligninger av Selbuvotter efter denne dag»

Mye oppmerksomhet i norsk presse

Boken ble også varmt mottatt i sin samtid, Norske strikkemønstre ble omtalt som
«Ei herleg bok i rett tid» og «morsom og instruktiv». «Her finner vi så nøiaktige tegninger at hver maske er innregistrert, og alle som har den minste sans for strikking, vil straks gi seg i kast med egne komposisjoner. Det blir ikke tale om bilige tyske efterligninger av Selbuvotter efter denne dag,» skrev Dagbladet i sin entusiastiske anmeldelse av boken. Boken kom i flere utgaver og ble dessuten utgitt på engelsk. Siste utgave kom 1947, og den lille, inspirerende boken har vært et ettertraktet samleobjekt siden – både blant norske og utenlandske strikkeentusiaster.

 

Strikkevotter fra boken Inspirerende norske strikkemønstre
To forskjellige par knestrømper i Annichens samling gav inspirasjon til disse vakre Rutevottene som du finner oppskriften på i «Inspirerende norske strikkemønstre».

Noe av det mest spennende jeg har gjort som designer

– Jeg har ofte stukket innom antikvariater jeg har passert, i håp om å finne et

Bilde av forfatteren Wenche Roald med strikkeboken Inspirerende norske strikkemønstre
Strikkedesigner Wenche Roald har latt seg inspirere av diagrammene i «Norske strikkemønstre», og i hennes nye bok er også den gamle klassikeren trykket opp og lagt ved. Les mer og kjøp boken «Inspirerende norske strikkemønstre» her!

eksemplar av Norske strikkemønstre, og gleden var stor da jeg til slutt fant den. Å få være med på å synliggjøre og blåse nytt liv i Annichens gamle bok er noe av det mest spennende jeg har gjort som designer, sier strikkedesigner Wenche Roald.

I Inspirerende norske strikkemønstre har Wenche anvendt de gamle diagrammene i nye oppskrifter på moderne og flotte plagg – fra kofter og gensere til barneplagg, hundehalser og votter. Noen av oppskriftene er ganske like modellene i den gamle boken, mens andre er nye design. Det finnes også en rekke eksempler på hvordan man kan bruke de tradisjonelle mønstrene til nye kreasjoner.

Forvaltning og videreutvikling av vår strikketradisjon

– Det er absolutt lov – og noen ganger nødvendig å endre, justere og videreutvikle gamle mønstre. Det er forvaltning og videreutvikling av vår strikketradisjon. Før i tiden var strikkeoppskriftene ofte ordknappe og kunne faktisk også være litt upresise.

Den fascinerende utviklingen i utformingen av strikkeoppskrifter gjennom det siste århundret, kan du også nå utforske selv! Klassikeren fra 1929 er nemlig trykket opp på nytt og lagt ved bakerst i Wenches nye bok!

God strikkelyst!