Forelsket

STAJeg er nyforelsket. Det er vår. Jeg skulle vært lykkelig.

Men jeg forstår ingenting. Jeg er det motsatte. Nesten ulykkelig. Jeg er trist.

– Ååå, så deilig, jeg misunner deg, sa kollegaen min på jobb.

Misunner meg. Right, tenker jeg mens jeg går inn på min stamrestaurant, bestiller en kopp te og åpner Brené Browns nye bok. Brown er en amerikansk professor , og forfatter av boka Uperfekt, som ligger som nummer to på bestselgerlista over generell litteratur i Norge akkurat nå, og har mer enn 300 000 solgte bøker i USA. Jeg tenker på hva kjæresten min hadde sagt kvelden i forveien, at han ikke visste om vi fremdeles var kjærester om ti år, selv om det var perfekt nå.

Stå fram med din sårbarhet og skavanker, våg å vise hvem du er, det endrer livet ditt for alltid, er Browns mantra.

Se på kjendiskulturen, for eksempel, sier hun, se hvor forførende det er å bruke den som mål på hvor lite vårt eget liv teller. Barn som vokser opp med reality-tv, kjendisdyrking og fri tilgang til sosiale medier, for eksempel, kan ta til seg kjendisbudskapet og utvikle en fullstendig skjev oppfatning av verden, og tenke at man er bare så god som det antall «likes» jeg får på Facebook eller Instagram. Å bruke kjendiskulturens målestokk på hvor lite vårt eget liv teller, aldri være god nok, perfekt nok, tynn nok, spesiell nok. Og når vi går til sengs om kvelden, sier hun, så raser tankene vår av sted over alt vi ikke fikk gjort . Vi legger oss til å sove den dagen, og våkner opp med den selvdestruktive forestillingen om knapphet. Vi sammenligner livet vårt, ekteskapet vårt, familien vår og omgivelsene våre med et fantasibilde av hvor flott enkelte andre mennesker har det. Utad usårbare, innad knust.

uperfekt-forsiden

For vi er fullstendig blottstilte når vi er sårbare, og vi løper en stor emosjonell risiko. På lista over svar fra Browns respondenter på hva sårbarhet er, var dette med forelskelse gjennomgående, blant annet: Den første daten etter skilsmissen min, å forelske seg, å være den som sier «Jeg elsker deg» først, uten å vite om følelsene er gjengjeldt, eller å ta med den nye kjæresten hjem. Men det finnes ingen ligning som sier at det å åpne seg opp for emosjonell blottstillelse, er lik svakhet, sier Brown.

Jeg går hjem, litt lettere til sinns. Jeg er ikke alene om å være trist, og vet nå at det dreier seg om sårbarhet. Sårbarhet fordi han vet ikke om vi er kjærester om ti år, selv om han akter å være i livet mitt fremover. Jeg skal ikke slå opp, men i stedet ringer jeg til ham, og det siste han sier før vi legger på, er:

Jeg elsker deg.

Uperfekt har forord av Kathrine Aspaas, som for øvrig skriver om Browns læresetninger i sin egen bok, Raushetens tid, fra 2012. Der står det at videoen med Brené Brown forandret livet til den norske økonomijournalisten. Det er store ord. Videoen (se den under) var inntil for kort tid siden sett av millioner av mennesker, og ifølge en annen journalist, Hege Duckert, tilstrekkelig til at hun ble revet med til å gå av på feil holdeplass da hun så den på mobilen på en buss.

Ragnhild Mork
Medarbeider i kommunikasjonsavdelingen i Cappelen Damm. Er opptatt av formidling generelt, og historieformidling spesielt.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *