Sigrid Undsets store kjærlighet

Anders Svarstad er maler. Han er gift med en annen, og har tre barn under seks år. Så møter han Sigrid Undset i 1909 og alt forandrer seg.

UndsetSigrid Undset har debutert skjønnlitterært i 1907 med dagbokromanen Fru Marta Oulie, som åpner med de skandaløse linjene:

–  Jeg har været min mann utro.

Men åpningssetningen er ikke noe forsvar for utroskapen.
Tvert imot.

Likevel faller hun pladask for maleren Anders Svarstad. Sigrid Undset blir «den andre». De søker sammen som to halvdeler som fant hverandre igjen. Det var den store erotiske kjærligheten.

Ekteskap
Tre år etter de traff hverandre for første gang, gifter de seg. De bor i Roma, London før de til slutt vender tilbake til Kristiania. Sigrid Undset blir en stemor for hans tre barn. Etter hvert får de tre nye barn, det siste er på vei i 1919. Det er året er da Sigrid Undset bryter opp og flytter fra Anders Svarstad, til Bjerkebæk på Lillehammer.
Ekteskapet står i stampe.

Slår sprekker
Men hvorfor?
Det første er at hun tilhører borgerskapet, han kommer fra enkle kår på landet. Det andre er at han er spaltist i datidens aviser og med sin konservative stemme angrep jødene. Senere skriver han en artikkel der han forsvarer Hitler. Han gjorde det ikke enkelt for seg selv.  Som kjent, gjør hennes holdning til Hitler og nazismen og engasjementet for jødenes skjebne, at hun måtte rømme fra Norge etter invasjonsdagene.
Men iallefall: Da Sigrid Undset flytter til Lillehammer i 1919, tar hun med seg barna.
Det begynner og slå sprekker i ekteskapet.

Slapgard_Maleren (1)
Sigrun Slapgard har skrevet romanen Maleren.

 

På Bjerkebæk skriver Undset i denne tiden trilogien om Kristin Lavransdatter og de to bøkene om Olav Audunsøn , som hun mottok Nobels Litteraturpris for.
Det tredje som er årsaken til at ekteskapet slår sprekker, og muligens hovedårsaken, er at Sigrid Undset vender seg i retning av katolisismen og ønsker ekteskapet erklært ugyldig. Hun konverterer til katolisismen i 1924, og i 1927 er skilsmissen endelig. Den store erotiske kjærligheten møter den religiøse kjærligheten, og den erotiske må gi tapt.

Jeg mister henne til den forbannede kirke, sier Anders Svarstad forbitret.

Hans kone hadde han mistet til katolisismen. Tre av de seks barna måtte han følge til graven.
Ensom står han igjen.

Sigrun Slapgard er den som har skrevet romanen om Sigrid Undset og Anders Svarstad.

Ragnhild Mork
Medarbeider i kommunikasjonsavdelingen i Cappelen Damm. Er opptatt av formidling generelt, og historieformidling spesielt.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *