LA BOKHANDLENE LEVE!

Forfatteren og bokhandleren. Her representert ved Elin Engom hos Norli på Gjøvik.

Våren 2012 får jeg fortsatt fra tid til annen spørsmål fra journalister og/eller andre interesserte om jeg fortsatt ser en fremtid for forfattere og forlag i denne computernes tidsalder.

Svaret er – selvsagt – fortsatt ja.

Den tekniske revolusjonen vi har opplevd i vårt postindustrielle samfunn de siste tre tiårene, har unektelig endret forutsetningene også for kulturlivet. Ganske forutsigbart har det blitt en større utfordring for musikkbransjen enn for bokbransjen som helhet. Nordmenn konkurrerer i 2012 med islendinger om å være verdens boklesende folk. Interessen for noen kategorier bøker har gått litt ned, men andre (inkludert krimromanene) er til gjengjeld fortsatt i fremgang. Totalvolumet av leste og solgte bøker ligger ganske stabilt. Og den trykte boken forblir det klart dominerende produktet fra norske forlag. Noen nye produkter, viktigst lydbøker og e-bøker, har blitt vesentlige tilleggsprodukter og vil trolig øke sin markedsandel noe utover 2010-tallet. Men det utgjør i så fall heller ikke noen trussel verken mot forfatterne eller forlagenes fremtid.

Bok-Norges største utfordring ligger før bokhøsten 2012 ikke hos verken forfatterne eller forlagene, men derimot nede i det tredje leddet nærmest leserne – hos de lokale forhandlerne. Og det er slett ikke noe særnorsk fenomen. Sammenlignet man gatebildet i London anno 2012 med 2002, er et av de iøynefallende trekkene hvor mange store og små bokhandler som har forsvunnet. Samme trend ses i urovekkende mange britiske storbyer. I mange andre finanskriserammede land innenfor EU blir det også stadig lenger mellom bokhandlene. Selv tradisjonsrike storbybokhandler kan raskt komme under press når etterspørselen etter bøker midlertidig går ned i dårlige økonomiske tider, samtidig som et stort utvalg av bøker med få tastetrykk kan bestilles fra store nettbokhandler. Særlig når et lite utvalg av de mest populære titlene også kan kjøpes i dagligvareforretninger.

Misforstå meg for all del rett: Det er en selvfølge at også bøker i vår tid må kunne bestilles via internett, og det er flott at dagligvareforretninger også i Norge tilbyr et utvalg aktuelle boktitler. Men det er veldig trist og dårlig nytt særlig for bredden i det norske bokutvalget, hvis grunnen raser vekk under viktige og tradisjonsriktige bokhandler også her. Det gode tilbudet av lokale bokhandler har spilt en viktig rolle for litteraturens sterke stilling i vårt vidstrakte og til dels tynt befolkede land.

At det bør fortsette å være slik bør det kunne oppnås bred enighet om. For de mangemillionavkastninger til investorer og millionlønninger til toppledere som tidvis har vakt negative reaksjoner i andre bransjer, er det svært langt mellom i norske bokhandlere. Den jevne bokhandler i Norge er en kvinne som har jobbet der i mange år. Som fortsatt står der i bokhandelen år etter år på grunn av sin interesse for bøker mer enn fordi hun tjener så godt på å selge dem. Og som har opparbeidet seg en stor kompetanse på både norsk og internasjonal samtidslitteratur. Det er et stort tap for norsk kulturliv hvis flere av dem tvinges ut av bokbransjen. Og det er et stort tap for mange norske byer og tettsteder hvis bokhandlene legges ned der.

Mange bokhandler kan sikkert gjøre seg mer attraktive og interessante enn de så langt har gjort, for eksempel gjennom forfatterbesøk og andre bokarrangementer. Men flere forfattere kan sikkert også være mer hjelpsomme med å stille opp for bokhandlene enn tilfellet har vært. Og både forfattere og andre bokvenner rundt om i Norge, særlig de med romslig økonomi, kan med fordel tenke litt mer over hvor de kjøper bøker i fremtiden. Stadig flere bokkjøpere bruker tilsynelatende sin lokale bokhandel bare til å komme i god bokstemning og se over utvalget av våren eller høstens nye bøker, samt til å stille spørsmål om dem, for så å gå hjem og bestille bøkene man velger i den nettbokhandelen hvor de koster minst. Det er selvsagt fullt lovlig. Men hvis man gjør det for ofte, bør man ikke bli overrasket hvis man en dag kommer til sin bokhandel og oppdager at den ikke lenger finnes.

Jeg håper det ikke er den veien det vil gå i Norge. Derfor har jeg de siste årene sagt ja til alle forespørsler om bokhandelsopptredener som jeg har kunnet finne plass til i kalenderen. Og derfor kjøpte jeg denne ukens gaver til en god venns bursdag som bøker og hos min lokale bokhandler. Selv om jeg var fullt klar over at jeg kunne fått dem litt billigere andre steder.

Jeg registrerte med uro at jeg da jeg kjøpte de to bøkene var eneste kunde i denne svært tradisjonsrike bokhandel. Så derfor tar jeg denne helgen også en nasjonal forlagsblogg i bruk for å oppfordre mine bokvenner til økt bevissthet om betydningen av å støtte opp de lokale bokhandlene rundt i Norge!

Hans Olav Lahlum
Historiker, forfatter, skribent, kommentator, politiker og sjakkspiller.
2 kommentarer
 1. Ivar Tronsmo:

  Det er et par ting du må ha misforstått Hans Olav. Jeg tviler sterkt på at du har opplevd at noen har orientert seg om bøker i den lokale bokhandelen for deretter å gå hjem å bestille disse bøkene på nettet. Det er fastpris på bøker i Norge og bøkene koster det samme på nett, det eneste disse kundene vil oppleve er å vente i en uke på boka. Det er årsaken til at nettsalget er så lavt i Norge – i friprisland er gjerne bøkene på nett 20-30% billigere og e-bøker enda billigere.
  Når det gjelder støtte til den lokal bokhandelen, så har du kanskje lagt merke til at de fleste bokhandlere nå er eid av kjeder?
  Ellers er det flott du presenterer bøkene dine og handler i bokhandelen. For min del synes jeg det er en fordel å kutte ut de fordyrende mellomleddene mellom forfatter og leser. Da jeg startet bokhandel for 40 år siden var bokhandelens fortjeneste 35 % på skjønnlitteratur og 25 % på lærebøker. Nå er kjedebokhandelens fortjeneste 50 % med full returrett. Forfatternes andel har stått stille og er ca 18 % av bokkrona. Jeg synes forfatteren skal få en større andel og leserne billigere bøker. Nå har teknologien gjort begge deler mulig.

  15. mai 2012 kl 13:08
 2. Hans Olav Lahlum:

  Jeg kan forstå at vi er uenige om det med bokhandlenes betydning. Men
  misforstått noe har jeg altså likevel ikke. Situasjonen jeg nevnte er ganske vanlig. På mine lokale bokhandler er prisen på nye bøker nesten uten unntak høyere enn hvis jeg bestiller dem via nettbutikk – siden de bokhandlene her bruker veiledende utsalgspris, mens en eller flere nettbokhandler alltid tilbyr de maksimale 12.5 % rabatt med fri porto.

  Utslagene blir større når det gjelder bøker fra tidligere år, som ikke lenger reguleres av fastprisbestemmelsene. Og ja jeg er klar over at langt de fleste lokale bokhandlene nå er med i nasjonale kjeder. Men det er da selvsagt fortsatt interessen for bokhandelen lokalt som avgjør om den består. Menneskene som arbeider der er lokale og har oppsiktsvekkende ofte arbeidet der over mange år og over skifter med kjedetilknytning o.l..

  For øvrig synes jeg at jeg som forfatter får en rimelig andel av inntektene fra salget av mine bøker, og vil heller ha 18 % av salgsinntektene i et land med mange lokale bokhandler enn 25 % i et land uten noen. For all del uten at jeg på noen måte er mot nettboksalg. Tror både nettboksalg og lokale bokhandler trengs for at man skal nå ut til flest mulig boklesere i dette langstrakte land.

  15. mai 2012 kl 13:40

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *