Politiets prioriteringer

Ingvar Ambjønsen Foto: Tine Poppe


Sist helg åpnet VG døra til Norges nasjonale torturkjeller.

I den første av en serie artikler fikk de av oss som ville, en grundig og vel dokumentert innføring i forholdene i de pedofile nettverkene som finnes der nede. Jeg må medgi at jeg i utgangspunktet ikke var en av dem som ville ta turen. Jeg hadde ikke noe lyst til å tilbringe helga sammen med menn som fantaserer om å tukle med unger. Eller som gjør det. Isteden moret jeg meg over MDG-politikeren som fikk politiet på besøk, og som innrømmet at han var i besittelse av et halvt gram marihuana. Før han ba hele verden om unnskyldning og trakk seg fra lokalpolitikken. Og enda mer underholdende skulle det bli da en kvinne i førtiåra ble arrestert fordi hun hadde plukket fleinsopp.

Disse to sakene fikk en voldsom fart på Facebook og i nettavisene rundt om. Særlig etter at advokat Elden forsøkte å få litt fornuft inn i saken, ved å oppfordre den ulykkelige grøntpolitikeren til å betale bota og gå videre. Både som menneske og lokalpolitiker. Og da advokat Inger Zadig litt senere blogget at hun ville ta alle landets spissfleinsankere i forsvar aldeles gratis, gikk det helt over stag. (Gud hjelpe meg som vi savnet sånne advokater på søttitallet. ) Dagbladet snappet øyeblikkelig saken, og Zadig måtte bare innrømme, at jo da – her var det pågang. Ja, vitsene på nettet var mange, og enkelte var gode også. Forbudet mot å plukke og spise en sopp som vokser over hele landet, har jo i seg selv mye humor i seg. Særlig med tanke på at fleinsoppen ikke er giftig. I motsetning til for eksempel hvit og grønn fluesopp, som du med lovens velsignelse kan plukke så mye du vil av. Og i verste fall ta livet av både deg selv og hele din familie. Dette er norsk narkotikafilosofi på sitt aller djerveste.

Nok moro for denne gang. Det ville være svært uhøflig av meg å nevne Zadigs fleinstunt, uten å ta med selve grunnen til at hun blir forbannet. Utgangspunktet for blogginnlegget hennes. Under overskriften «Fritt frem for barneporno? », skriver hun: Vi kan ikke ha et politi som lar overgrepssaker ligge i skuffen i 16 måneder når de samtidig prioriterer å jage fredelige mennesker rundt i skogen fordi de plukker sopp. » Hun refererer til graverne i VG. Hvilket får meg til å bite tenna sammen og bli med dem ned i den tidligere nevnte kjelleren.

Jeg er en mann med en forholdsvis velutviklet fantasi. Ikke er den helt blendahvit heller. Til en viss grad er det jobben min å forsøke å sette meg inn i ulike menneskers psyke. Også de litt skrudde variantene. Har man ikke et visst talent for slikt, nytter det ikke å skrive romaner.

Men det VG her varter opp med vipper meg helt av pinnen. Selvsagt vet jeg at det finnes pedofile nettverk der både menn og kvinner er involvert. Selvsagt vet jeg at det eksisterer millioner av bilder og filmer på nettet som viser voksne som forgriper seg på barn. Men at man kan sitte i Norge i dag og bestille fremtidige voldtekter av et spedbarn, før man drar kortet og venter på filmversjonen, er helt uvirkelig. Jeg sliter med å få den tanken til å feste seg. Uvirkelig er det også å være vitne til avisas TV-team som reiser rundt og snakker med disse mennene også. Unnskyldningene. Tåkepratet. Tåpepratet. Sutringen.

Og like ille: Det som går igjen som et mantra hele veien: Politiet mangler ressurser. Har ikke tid. Kan ikke komme. Må la dem gå. Henleggelsesprosenten i ovegrepssaker er på 80 prosent. Jeg gjentar det. 80 prosent. Mens hjemmebesøket hos lokalpolitikeren med det halve grammet føres inn i statistikken som oppklarte saker. I tillegg til den vellykkede opperasjonen i soppskogen. Og dette pågår hver natt. Hver dag. I år etter år etter år.
Kaja Hegg i Redd Barna sier: «Det er utilgivelig hvis politiet ikke prioriterer disse sakene. Det er så grove handlinger. Det er på tide at Justisdepartementet blir satt til veggs for dette, for det er deres ansvar. » Og vi vet det jo. Hva som ikke kommer til å skje. Ikke før det gror fleinsopp i nesebora til Anundsen.

Denne teksten ble første gang publisert i Dagsavisen 09.10.2015

Ingvar Ambjørnsen
Forfatter.
11 kommentarer
 1. Kunne ikke skrevet det bedre selv, Heia Ambjørnsen. 🙂

  9. oktober 2015 kl 15:16
 2. Kenneth:

  Ta det helt med ro! De som tok MDG-politikeren er ikke de samme som etterforsker overgrep. Videre tipper jeg at saken mot politikeren ble oppdaget og ferdig etterforsket samme dag. Én overgrepssak tar mye lengre tid. VG brukte vel 10 mnd bare på å kartlegge ett miljø. Og 80%henleggelse er ikke etterforskerne sine skyld. Det kan du være sikker på. Men lykke til med legaliseringen, jeg skjønner det betyr mye for deg!

  9. oktober 2015 kl 15:51
 3. Sanne ord. Men enhver statlig institusjon vil, hvis man overlater den til seg selv, degenerere til å plukke den frukten som henger lengst ned – i politiets tilfelle arrestere de som det er lett å få tak i og som ikke lager bråk – som sopp-plukkere, marihuana-røkere – det vi i min tid kalte «skikkelige folk» som betaler boten sin og går videre i livet. Når man så presenterer tall og statistikker vil en haug med slike pågripelser lyse opp på bekostning av de få mordere og barneskjendere man kunne ha tatt.

  10. oktober 2015 kl 10:38
 4. Marianne Mydland:

  Det er skremmende hvor rett du har! Takk for at du setter ord på dette viktige tema for mange!

  10. oktober 2015 kl 20:50
 5. frøydis walstad:

  Enig.Det er helt på jordet at politiet ikke gis ressursser i saker av så grusomme ting vi har hørt om siste uke. Vi snakker spebarn uten at mitt hode fatter at det går an. Anunsen bør snarest skaffe det som trengs ellers blir han stående som mannen med en latterlig promovideovideo og stygge flekker på rullebladet for å indirekte godta at babyer og småunger blir voldtatt og drept som underholdning for norsk søppel bak skjermer i stua der kjerring og unger sover i naborommet. Fy flate sier jeg.

  10. oktober 2015 kl 21:41
 6. dennis kristiansen:

  Takk!!! Både for denne, og din langvarige kamp for å tydeliggjøre de marginaliserte individer i samfunnet. RESPEKT!

  11. oktober 2015 kl 08:20
 7. Fred og Harmoni
  De satt meg i bås
  De satt meg i lenker

  til jeg godtok deres Lover
  sark-as-me 77

  29. januar 2016 kl 04:26
 8. Sigurd Mellqvist:

  Jeg skal love deg, det var ikke moro når det sto på, ei heller nå når man bor i en kommune med litt over 4000 innbyggere og saken har vært på alles lepper.

  I det siste har det vært mye fokus på mobbing i skolene, men det er lite i forhold til den stigmatiseringa og utfrysinga som skjer blant voksne pga en grønn plante, det er ikke mange som har evnen til å få en forsamling mutt, men jeg kan med min blotte tilstedeværelse, skulle tro jeg hadde voldtatt ungene deres.

  Jeg får ikke jobb, jeg får ikke se sønnen min, folk stirrer og tror jeg ikke ser, de baksnakker, latterliggjør, håner og det har gått opp for meg hvorfor Selbu har en selvmordsstatistikk som ligger 3 ganger over snittet i Norge.

  Jeg har gått fra å være alltid blid, utadvendt og kontaktsøkende til å bli innesluttet, folkesky og skeptisk til de fleste. Har alltid ment selvmord er enkleste utvei valgt av svake mennesker, men det har gått opp for meg i det siste den fortvilelsen de må føle, overflødig, uønsket.

  Saken ble oversendt påtalemyndighetene 1 dag etter det blåste som værst, det var jo ikke noe å etterforske. Denne uken ringte jeg Trondheim politikontor før å høre hvordan det lå ann, men politiadvokaten hadde ikke engang sett på saken.

  Jeg hadde drømt om et småbruk i 20 år, men skal jeg ha et liv må jeg bare selge og flytte til en annen del av landet.

  Jeg synes ikke dette er greit.

  21. februar 2016 kl 06:06
 9. Jørgen Brun:

  Takk for at du skriver!
  Det er så lenge siden Bjørneboe holdt på.

  11. januar 2017 kl 17:28
 10. Stian Svendsen:

  Purken må prioritere å ta de ekte svina, de som skader og utnytter totalt forsvarsløse.

  De som er skyldige må sperres inne for livstid, det må ikke være mulig å gjenta slik faenskap.

  Hele systemet er en vits.

  Flott du skriver slike innlegg Ingvar, din stemme blir ihvertfall hørt, om ikke lystret 🙁

  14. januar 2017 kl 15:36

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *