Om Ingvar Ambjørnsen

Ingvar Ambjørnsen er født i 1956, debuterte i 1981, og har utgitt bøker i flere sjangre – romaner, kriminalromaner, novellesamlinger, barne- og ungdomsbøker og essaysamlinger. Hans store gjennombrudd kom med romanen Hvite niggere (1986). Kritikerne fikk for alvor øynene opp for novellisten Ambjørnsen med Natt til mørk morgen (1997). Med de fire romanene om Elling – Utsikt til paradiset (1993), Fugledansen (1995), Brødre i blodet (1996) og Elsk meg i morgen (1999) – ble han en av våre mest leste samtidsforfattere. Av litterære priser kan nevnes Rivertonprisen, Brageprisen, Bokhandlerforeningens pris for «80-årenes beste barnebok», Riksmålsprisen og Bokhandlerprisen. Novellesamlingen Delvis til stede kom høsten 2003. Alle novellene handler om menn. Og om løgn, og hallingkast når det gjelder forståelse av identitet og realiteter. De er åpne, med mye handling og dialog, noen av dem nesten som små romaner.
Innocentia Park (2004) er en annerledes roman fra Ingvar Ambjørnsen. Handlingen er lagt til Tyskland, og fortelleren, en tysk eiendomsmagnat, er en helt ny type i forfatterskapet. Det er en eksistensiell roman om tretthet, oppbrudd og dekadense, med ypperlige skildringer fra Hamburg og Berlin. I Tyskland forgår også En lang natt på jorden (2007). Romanen er en dypt menneskelig, bitende og underholdende skildring av en mann som føler han nærmer seg slutten, men får et ekstranummer blant de levende som han ikke hadde kunnet forestille seg.

Flere av bøkene til Ambjørnsen er filmatisert med stor suksess, og filmen «Elling» ble nominert til Oscar i 2001.

Drapene i Barkvik – serie for unge lesere. Boken presenterer oss for Fillip Moberg, 16 år, som bor hos onkelen sin etter at det har skåret seg helt med begge foreldrene. Onkel Ernst er journalist i Nye Kriminaljournalen og en ytterst dårlig fotograf. Fillip Moberg er et spennende bekjentskap som et skal bli morsomt å følge videre.

Ingvar Ambjørnsens ungdomsserie Pelle & Proffen ble relansert med nytt design i 2005.
Bøkene er også filmatisert og var utrolig populære da de kom i 1987. Bøkene leses fremdeles blant unge, og tar for seg de to Torshov-guttene som vikler seg inn i stoffmiljø, prostitusjon, miljøspørsmål, mord, nazistiske grupperinger, dyreforkjempere og religiøse sekter holdt leserne trollbundet.

Dersom du har spørsmål relatert til Ambjørnsens forfatterskap, kan du sende e-post direkte til Ingvar Ambjørnsens e-postadresse.

Mer informasjon om forfatteren kan du også laste ned fra kapittelet om Ambjørnsen i Norges litteraturhistorie (PDF).Kjentfolk.no eller www.ingvar-ambjoernsen.de kan du også finne stoff om Ingvar Ambjørnsen. Ingvar Ambjørnsen bidrar også på www.vrangtekst.com