Folketaleren Hjeltnes

Jeg er på litteraturfestivalen på Lillehammer som mange andre i bokbransjen. Sent i natt møtte jeg blant andre Fredrik Wandrup som stolt kunne fortelle at de også i år slo det legendariske Solstad-laget i quizen. De vant blant annet ved å vite hva eselet til et av barna i Kardemomme by het. Det er godt å vite at kultureliten vet sånt.

Et stilig innslag her på festivalen er folketalene som foregår hver dag kl 1700 i Parken. I går var det Arne Hjeltnes som slo et slag for by og land, hand i hand. Det var en inspirert tale med kjente Hjeltnes-elementer som at han leste egne dikt og dro historier fra Arne Brimis og hans turer rundt om i landet. Selvsagt lot heller ikke høyremannen Hjeltnes sjansen gå fra seg til å dosere om hvordan alt vil gå bedre bare individet kan få herje fritt uten statens irriterende regulativer.

Uansett politisk budskap – Hjeltnes hadde mange morsomme historier som sier noe om oss nordmenn,. Jeg fikk manuset hans for å gjengi noen av historiene. Den ene handlet om utvandringen til Amerika og om en fra Voss som returnerte etter kort tid:

”Frå Voss drog det ut ein ung smed for 100 år sidan. Men han kom att dem ein gong. Det var ikkje folk på Voss vane med. Den unge smeden var ikkje noko særlig interessert i å snakka om det. Men folk på Voss er ekstremt forvitne, så dei fekk køyrt den unge smeden inn i eit hjørne på eit samfunnshus ein sein kveld. Dei samla seg rundt han og sa: ”Kvifor kom du att frå sjølvaste Amerika?”

Smeden stod der og såg på skoa sine og sa: ”Dei hadde smed i Amerika.” Me nordmenn likar oss best heime.”

Det er nok riktig at vi er hjemmekjære her til lands, men klage kan vi også:

”Nordmenn er flinke til å klaga.som etter krigen då det var konkurranse mellom bygdene om kven som hadde hatt det verst. I ei bygd var det verkelig ille. Ein gut der hadde ikkje mor eller far ein gong. Det var tanta hans som fekk han med ein sjømann.”

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *