Web-generasjonens poesi

Poesifest 2012 lørdag 1. september kl 1800 på Teaterkjeller’n kan du møte noen av poetene fra den nye web-generasjonen i programposten Poesi 2.0. Det er Flamme Forlag som har invitert fire forfattere for å belyse en ny litterær tendens.

Mot slutten av 00-tallet ble det mulig å nevne «poesi» og «internett» i samme åndedrag uten å høres ut som en futurist i cordfløyelsdress. Årsaken? Horder av «digital natives» – twenty-somethings som aldri har levd i en verden uten Nintendo-konsoller – begynte å publisere litterære tekster. Vi snakker om en generasjon som ikke har sin dannelse fra Joyce og Proust, men fra brødrene Super Mario og Wachowski.

Denne generasjonen trenger ikke gjøre et nummer av sin fortrolighet med fildeling og hypertekst; eksistensen av YouTube, Hypemachine og Urban Dictionary er et udramatisk premiss for alt de skriver. Flamme Forlag har invitert fire unge poeter for å utforske denne nye litterære tendensen: Ole-Petter Arneberg, Victoria Durnak, Audun Mortensen og Rannveig Revhaug. De har alle debutert med datainfluert poesi og kortprosa. Jeg må innrømme at jeg ikke kunne noe om disse poetene, men Bendik Wold i Flamme Forlag har hjulpet meg med litt informasjon om dem:

Foto: Cornelia Kristiansen

Ole-Petter Arneberg (f. 1987) skriver prosa og poesi som uanstrengt zapper mellom ulike virkelighetsplan. Kortprosasamlingen MEPÅNO (2008) er allerede blitt brukt av litteraturviterne som et eksempel på «digitalisering i norsk litteratur».

Victoria Durnak (f. 1989) debuterte i 2010 med diktsamlingen Stockholm sier, fulgt opp samme år av boksingelen Så Berlin. Romanen Deep shit, Arkansas utkom i 2011. I høst er hun aktuell med en ny diktsamling, Natt på museet.

Foto: Victoria Durnak

Audun Mortensen (f. 1985) har utgitt én roman og to diktsamlinger. Debuten Alle forteller meg hvor bra jeg er i tilfelle jeg blir det (2009) ble av Aftenposten utropt til «årets beste diktdebut». Han har også oversatt Sam Pink og Tao Lin til norsk. Våren 2012 utga han The Collected Jokes of Slavoj Žižek i Flamme Forlags serie for konseptuell litteratur, FABRIKK.

Rannveig Revhaug (f. 1980) debuterte i 2010 med IRL, en roman hvor grensene mellom dagligliv, dataspill og fantasi er opphevet. Bokas hovedperson beveger seg i en verden der alligatorer rusler fritt i gatene, fruktfat ikke bare er til pynt og kaballegging er en heltidsjobb god som noen. Denne høsten er Revhaug aktuell med en tittel i Flamme Forlags serie for konseptuell litteratur, FABRIKK.

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *