Oppleserfest med debutanter og prisvinnere

Noe av det mest spennende med festivaler er at unge forfattere møter de etablerte. På Poesifest 2012 skjer det på «Oppleserfesten». Der har vi hentet inn flere av våre beste og mest sentrale lyrikere, samtidig som vi vil slippe til to debutanter, månedsvinnere fra Diktkammeret.

Oppleserfesten er kl 1900 lørdag 1. september, og også det foregår naturligvis i Teaterkjeller’n under Centralteatret. Hvis du er poesiinteressert, vil flere av navnene være godt kjent, men her er det også poeter du ikke har hørt før. For å gi deg en liten veiledning får du her en kort presentasjon av forfatterne som kommer (i alfabetisk rekkefølge):

KRISTIN BERGET

Kristin Berget (f.1975) er bosatt i Drøbak. Hun debuterte i 2007 med diktsamlingen loosing louise, og utga sin andre samling, Der ganze Weg, i 2009. Bøkene er oversatt til svensk og polsk. I 2012 var hun nordisk kandidat til European Poet of Freedom i Polen. Kristin Berget har studert ved Litterär Gestaltning i Gøteborg, og hun har vært redaktør for Signaler siden 2010. I 2012 ble hun tildelt Tanums kvinnestipend.

THOMAS MARCO BLATT

Thomas Marco Blatt (f. 1980) er en av våre mest lovende unge lyrikere. Han debuterte med Slik vil jeg måle opp verden (2006) som han mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for. I 2008 kom hans andre bok, Overalt bor det folk. I høst er han aktuell med en ny diktsamling, 1920 Sørumsand. Han har gått Skrivekunstakademiet i Bergen og forfatterstudiet Litterär Gestaltning ved Göteborgs universitet.

MONA HØVRING

Mona Høvring (f. 1962) er en av våre mest særegne poeter. Hun debuterte med diktsamlingen IIK!! Ein dialog (1998). Siden har hun gitt ut diktsamlingene Ensomme badedager og andre dikt (2000), Helt vanlige mirakler (2006), Å paradis (2008) og Ekornet og den vaklevorne brua (2010). I 2012 utgis hennes andre roman: Venterommet i Atlanteren. Diktet «Fersken, Plomme, Pære» fra Helt vanlige mirakler ble i 2006 nominert til årets dikt av programmet Ordfront på NRK P2. Samlingen ble også nominert til Ungdommens Kritikerpris i 2007.

HILDE SUSAN JÆGTNES

Hilde Susan Jægtnes (f.1973) er utdannet skuespiller og musiker ved Rose Bruford College i London og har mastergrad i film- og TV-manusskriving fra University of Southern California. Jægtnes arbeider som frilansforfatter og konsulent, og skriver bl.a. manus for film og TV. Hun er en av to månedsvinnere fra Diktkammeret som er med på denne oppleserfesten. I høst utgir Bokvennen Forlag hennes første bok, diktsamlingen Det er noen som lyver.

LINA UNDRUM MARIUSSEN

Lina Undrum Mariussen (f. 1980) kommer fra Bjølsetgrenda i Elverum. For sin første bok Finne deg der inne og hente deg ut (2011) mottok hun Tarjei Vesaas’ debutantpris og ble nominert til Norlis debutantpris. Hun er også kunstnerisk rådgiver for Litteraturfestivalen på Lillehammer.

 

ØYVIND RIMBEREID

Øyvind Rimbereid (f. 1966) er en språkbevisst lyriker som kretser om fortrengte følelser og kommunikasjonsproblemer. Han arbeider som undervisningsleder ved Skrivekunstakademiet i Bergen.  Rimbereid debuterte med novellesamlingen Det har begynt (1993), og har senere utgitt romanen Som solen vokser (1996) og novellesamlingen Kommende år (1998). Debuten som lyriker var med Seine topografiar (2000), og den ble fulgt opp av Trådreiser (2001) og den sterkt kritikerroste Solaris korrigert (2004) – en diktsamling med tekstmeldinger fra år 2480 som han fikk Kritikerprisen for. Herbarium (2008) er både en fornyelse av blomsterlyrikken og en samfunnskritisk diktsamling. For sistnevnte samling mottok han Brageprisen 2008 i kategorien Åpen klasse, og Herbarium ble også nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

INGRID STORHOLMEN

Ingrid Storholmen (f. 1976) har markert seg som en av våre sterkeste lyrikere. Hun debuterte med diktsamlingen Krypskyttarloven i 2001. Siden har hun utgitt Skamtalen Graceland (2005), Sirispelet (2006), Siriboka (2007) Tsjernobylfortellinger(2009) og Til kjærlighetens pris (2011). Hun har vunnet flere priser for sine bøker, blant annet Sultprisen.

 

CECILIE C. ØSTRENG

Cecilie C. Østreng er grafisk designer, kommunikasjonsrådgiver, poet i hjertet, og bor i Oslo. Hun er utdannet fra Westerdals School of Communication og Høgskolen i Oslo. «Å tegne, male, fotografere eller skrive handler om akkurat det samme for meg: å uttrykke et bilde av en følelse jeg har.»

To av oppleserne har startet opp i Diktkammeret, Dagbladets dikt forum for skrivende i alle aldre. Har du selv en poet i magen, kan du forsøke deg ved å sende inn dikt på www.dagbladet.no/kammeret

 

 

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *