Gavetips: Årets beste underholdningsromaner

«Hvis en bok er verd å lese, er den verd å kjøpe,» hevdet den engelske kunstkritikeren John Ruskin. Nå begynner det å haste med å finne gavene til jul, så hva med å kjøpe en underholdningsroman. Her er en oversikt over de beste underholdningsromanene jeg har lest i år – flotte gaver som kan få mottakeren til å le og gråte.

FOR DOWNTON ABBEY ELSKERE

Lucinda Riley: Jenta på klippen

Jenta på klippen  er en handlingsmettet og gripende «slukebok» med handling fra England, Irland og New York, og med flere parallelle historier som spenner fra 1914 og fram til i dag. Det er et herlig driv i fortellingen som gjør romanen nesten umulig å legge fra seg. Jenta på klippen har dramatiske elementer som minner om Daphne de Mauriers Rebecca. Lucinda Riley skaper historier og dramatikk om det engelske aristokratiet som i de beste BBC-seriene. Liker du Downton Abbey, så liker du Lucinda Rileys bøker.

ET ARTISJOKKHJERTE AV EN ROMAN

Care Santos: Lukkede rom

Lukkede rom er en frodig, stor familieroman om hemmeligheter, drama og farlig kjærlighet. Selv om romanen er en bestselger og lettlest, har den en spesiell komposisjon. Fortellingen springer frem og tilbake i tid, og som leser får du stadige pirrende, men forskjellige smakebiter av historien. Om Peer Gynt kan sammenlikne seg med en løk uten kjerne, kan denne romanen sies å være som et artisjokkhjerte – en delikatesse du alt for sjelden smaker.

MAKT, KJÆRLIGHET OG INTRIGER I TV-BRANSJEN

Mette Anthun & Kari Birkeland: Emmas avec

Hvis du er glad i den danske serien Borgen og liker drama i kulissene, er Mette Anthun og Kari Birkelands Emmas avec noe for deg. Det er en av høstens store underholdnings-romaner, og den beskriver krysningen mellom arbeidsliv, familie og kjærlighetsliv. Her handler det om en bedriftskultur preget av maktkamp, posisjonering og spisse albuer og hvordan jobben blir viktigere enn alt annet. Jeg er hylende inhabil i forhold til denne romanen siden jeg var redaktør for den, men anbefaler den altså på det sterkeste likevel.

ARVTAGEREN TIL BARNEPIKEN FRA SLAVETIDENS USA

Lois Leveen: Frihetens vinder                

Frihetens vinder er en spennende og dramatisk fortelling fra den amerikanske borgerkrigen. Romanen er basert på den sanne historien om Mary Bowser, en slave og spion. Vi følger Mary fra tiden som slave, via noen år i frihet til hun vender tilbake til slaveriet for å være spion for unionen under den amerikanske borgerkrigen. Romanen kan ses på som en slags «forløper» til Barnepiken ved at den har handling fra samme område hundre år tidligere og ligger i samme «stemningsleie».

ET GRIPENDE DRAMA FRA 2. VERDENSKRIG

Natasha Solomons: Fortellingen i fiolinen

Fortelleren i denne romanen er den unge jødiske kvinnen Elise. Hun må forlate et overklasseliv i hjembyen Wien for å bli tjenestejente på det engelske godsetTyneford i Dorset. Året er 1938 og det er utrygge tider. Elise er i utgangspunktet skeptisk til å reise til England, men hun blir etter hvert glad i stedet og det vakre landskapet. Hun forelsker seg i sønnen på godset, Kit, og fremtiden ser lys ut. De to planlegger å gifte seg, men før de kommer så langt, bryter krigen ut.

Fortellingen i fiolinen er en gripende og underholdende, men samtidig seriøs og velskrevet roman. Den vokser seg stor mens man leser.

DEN «NYE LINDA OLSSON»

Karen Viggers: Fyrvokterens kone

Fyrvokterens kone er en ganske “stille” fortelling, og på den måten minner den om Linda Olssons La meg synge deg stille sanger. Likevel mangler ikke romanen spenning, og den er også akkurat passe sentimental til at leseren blir trollbundet av handlingen. Handlingen er lagt til Tasmanias kyst- og fyrmiljø; omgivelser som vil føles kjent for mange norske lesere, samtidig som det er eksotisk. Deler av handlingen foregår også i Antarktis. Det handler om generasjonskonflikter, familiehemmeligheter, kjærlighet, tap og skyldfølelse. Det er en intens og vakker roman fra en lovende australsk forfatter.

MAGISK OG FORBUDT KJÆRLIGHET

Erin Morgenstern: Nattens sirkus       

Nattens sirkus er en av bokbransjens heiteste titler internasjonalt i år. Rammen rundt historien er et sirkus som kommer uanmeldt til byer og viser nattlige, magiske forestillinger som ingen har sett maken til. Men bortenfor alle blendverkene pågår en tøff konkurranse – en duell mellom to unge magikere. Begge er trent siden barnsben kun med dette for øye. Det de ikke vet er at dette er en kappestrid der kun én kan bli stående igjen, og at sirkuset ikke er annet enn en arena for å teste deres fantasi og viljestyrke. Til tross for dette blir de to hodestups forelsket i hverandre. Her er det virkelig snakk om magisk kjærlighet.

 

 

 

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *