Nobelprisen i litteratur til Jon Fosse?

På torsdag blir det antagelig klart hvem som får Nobelprisen i litteratur. Jon Fosse er en av de heteste kandidatene.

Jon Fosse
Jon Fosse. Foto: Tom A. Kolstad

Nobels litteraturpris er den viktigste litteraturutmerkelsen i verden, både hva gjelder anseelse og pengebeløp. Ifølge Nobels testamente skal prisen gå til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning». Overraskende ofte har Svenska Akademien funnet en forfatter vi andre ikke har hørt om. Dette er en liten leserveiledning slik at du kanskje i lunsjen på torsdag kan brife med å ha nevnt navnet på nobelprisvinneren rett før det faktisk skjedde.

Da «juryen» i Svenska Akademien, de såkalte «De Aderton», i år 2000 på høytidelig vis deklamerte hvem som fikk Nobels litteraturpris, ropte den svenske skuespilleren og journalisten Gert Fylking ut: «Äntligen!» Ropet gjallet i den ærbødige stillheten, og det etablerte svenske miljøet var rystet. Slikt gjorde man bare ikke på Sveriges nest mest høytidelige dag – på dagen for bekjentgjøringen av nobelprisvinneren i litteratur. Fylkings utrop var en ironisk kommentar til stadige tildelinger til forfattere folk ikke hadde hørt om, og den er blitt brukt i mange år siden. Mange av oss norske forleggere har vent oss til noe tilsvarende. For utdelingen av Nobelprisen har ofte foregått samtidig med bokmessen i Frankfurt, og da har mange av oss hatt følgende kommentar til en ukjent prisvinner: ”Et hyggelig, men ikke spesielt overraskende valg”.

De siste årene er det blitt mye lettere å tippe vinneren og dermed stå fram som en litteraturkjenner. Jeg har de to siste årene her på bloggen vist hvordan de store tippeselskapene lager oddslister over mulige kandidater. I fjor fremhevet jeg at Murakami lå best an på oddsen, men at den senere vinneren var tredje-favoritt. Dessverre hadde jeg ikke gjort hjemmeleksen min ordentlig, så da Mo Yan vant og Knut Hoem fra Kulturnytt spurte meg som ”den store eksperten” om Yan, hadde jeg ikke fått med meg at Gyldendal hadde utgitt ham på norsk. Dermed snudde Hoem seg til en mer kvalifisert person: Janneken Øverland.

Men nå er det tid for å briefe på nytt – uten at du bør gjøre som meg og vise til kildene dine. For noen år siden tippet jeg på direkten på radio under annonseringstidspunktet at vinneren ble Jon Fosse. Da fikk jeg ikke kred, men i år ser Fosse ut til å være en kvalifisert gjetning, for han ligger på femteplass på oddslistene. Han er også den som har klatret mest på oddslistene de siste dagene. Nå kan det sies at disse listene ikke er helt kvalifiserte, for Jan Guillou er den svenske forfatteren som ligger øverst på listen. Likevel – hvis Fosse skulle få prisen, ville det være første gang siden 1928 at vi i Norge fikk vinneren i dette ”VM i litteratur”. Vi har bare tre tidligere prisvinnere: Bjørnstjerne Bjørnson i 1903, Knut Hamsun i 1920 og Sigrid Undset i 1928.

Personlig er jeg ikke så begeistret for Jon Fosses dramatikk, men der begynner jeg å ha hele verden mot meg. Så selvsagt må jeg spise i meg min surmagethet og bli med i jubelkoret hvis vi endelig får en norsk Nobelpris. Det vil forhåpentligvis også gi andre norske forfattere ekstra oppmerksomhet.

Går du inn på Braodds.no akkurat nå, kan du se at Haruki Murakami er den som har lavest odds. Etter ham kommer Joyce Carol Oates, Peter Nadas, Adonis før altså Jon Fosse ligger på femteplass, rett før Alice Munro og Phillip Roth. I fjor gikk altså De Aderton til Asia for å finne vinneren. Derfor tror jeg ikke Murakami får prisen i år. Svenska Akademien pleier ikke å skjele til hva som er det politisk korrekte, for i så fall ville de kanskje valgt den syriske kandidaten Adonis. Derimot kan man jo håpe at de tenker på at av de 109 prisvinnerne, så har bare tolv vært kvinner. Da har de også to svært gode kandidater fra Nord-Amerika: Alice Munro fra Canada og Joyce Carol Oates fra USA.  Munro er av mange regnet som novellenes mester, og hun er en av dem som Gordon Hølmebakk i Gyldendal utga tidlig allerede på 80-tallet. Joyce Carol Oates har skrevet en rekke romaner, og vi utga blant annet hennes roman om Marilyn Monroe, Blonde, i Bokklubben Nye Bøker da jeg var sjef der. Skulle Akademien enda en gang overse de kvinnelige forfatterne, kan det hende de velger Phillip Roth. Vi var mange unge menn som ble kjent med ham og hans skildring av pubertale fantasier med Portnoys besværlige liv som kom ut på 70-tallet. Siden har han skrevet et utall romaner og fått svært mange litteraturpriser.

Så nå er det altså på tide å gjøre som meg og briefe med dine kunnskaper. Bland dem med litt patriotisme og si fra til dine omgivelser at Nobelprisen går til Jon Fosse. For å gardere deg litt kan du ta med at det også ville vært hyggelig om Alice Munro, Joyce Carol Oates og Phillip Roth får prisen. Og så venter vi i spenning på annonseringen som i følge nettsidene til Svenska Akademien tidligst skjer på torsdag.

Knut Gørvell

Jeg er utviklingssjef for skjønnlitteraturen i Cappelen Damm. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk. Jeg og kjæresten min har til sammen seks barn, så denne bloggen vil i tillegg til tanker om bøker og kultur også handle om livets viderverdigheter i en storfamilie i en travel hverdag med 8 B-mennesker.

Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *