Gåten Ragnarok er en eventyrlig fin film

I morgen har Gåten Ragnarok premiere på landets kinoer, og det er en svært vellykket og ekstremt skremmende film. Vår minstemann ga den 6+.

Gåten Ragnarock 4På mandag dro vi på kino og oppdaget tilfeldigvis at Gåten Ragnarok hadde førpremiere. På filmplakaten reklameres det med at filmen er som en blanding av Indiana Jones og Jurassic Park. Det viste seg å være en skremmende sannhet. Familien fikk en ekstatisk, men svært skummel film-opplevelse der minstemann ofte satt med lukkede øyne. Og selv skvatt jeg flere ganger så jeg hoppet i stolen.

Pål Sverre Hagen spiller arkeologen Sigurd som er litt av en eventyrer. Han jobber på Vikingskip-museet der man sliter med sponsor svikt. Kollegaen hans, Allan, (Nicolai Cleve Broch) finner en runestein i Finnmark. Den passer sammen med et smykke fra Osebergskipets gravkammer, og det hele virker som et skattekart. Sigurd blir besatt av tanken om at Oseberggraven skjuler svaret på opphavet til historien om vår egen undergang. De to bestemmer seg for å dra til Finnmark for å finne ut av mysteriet. Sigurds barn har mye mer lyst til å dra på Syden-ferie enn å bli med til Nord-Norge, men i begynnelsen virker Finnmark som et eksotisk eventyr. Men så venter marerittet, for ekspedisjonen oppdager noe som nok burde ha blitt uoppdaget, og da er undergangen nær.

Jens og Mia på vikingskipet
Mia og Jens på Vikingskip-museet. Jens: Jeg elsker vitenskap!

Gåten Ragnarok er noe av det beste jeg har sett av norsk underholdningsfilm. Teamet bak Fritt Vilt III regissør Mikkel Brænne Sandemose og produsentene Martin Sundland og Are Heidenstrøm forsøker å lage Hollywood-film i Norge, og det lykkes de ekstremt godt med. Endelig har vi fått vår egen Indiana Jones. Filmen er usedvanlig skummel, så vår minstemann var litt for ung. Men heldigvis har filmen inspirert ham til fornyet interesse for vikingene. Dagen etter dro kjæresten min med barna ut på Vikingskipmuseet. Der fant barna flere av elementene fra filmen og Jens utbrøt: «Jeg elsker vitenskap!» Siden da har han også utforsket en nyanskaffet bok om vikinger. Så ikke bare er dette strålende underholdning, det kan også gi barna trang til å utforske vår egen historie.

Gåten Ragnarok anbefales til alle som tåler et skummelt eventyr, og mange unge vil nok være enige med Jens’ dom: 6+

Du får et lite inntrykk av spenningen her i traileren:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MZxgChefCm8[/youtube]

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
2 kommentarer
  1. Korrekt Rettskriver:

    RAGNAROCK og RAGNAROK er to forskjellige ting. Din tittel henleder på en fordums rockekonsert – Ragnarok derimot… Dette er en FEILFORMIDLING 😉

    6. februar 2014 kl 23:42
    • Feilformidling var kanskje å ta sterkt i. Enig at det er dumt med stavefeil. Kanskje var det en freudiansk glipp for jeg var akkurat for ung til å få dra på Ragnarock.

      7. februar 2014 kl 11:58

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *