Eventyrlig god historie om norske slaver

1001 nattVetle Lid Larssen har fått fantastiske anmeldelser for sin dokumentarroman 1001 natt, og det er fullt fortjent. I tillegg til å være en eventyrlig historie om norske slaver i Afrika, er 1001 natt også en spennende beretning om Vetle Lid Larssens jakt på kildene og hvordan han skulle få fram denne ukjente historien. For dette er en sann historie om faktiske mennesker som ble viklet inn i dramatiske begivenheter som de fleste av oss ikke har hørt om. Fortellingen følger det som faktisk skjedde, og den er basert på flere tusen sider med dagbokopptegnelser, brev, notater og upublisert arkivmateriale.

Vetle Lid Larssen har skapt en dokumentarroman av dette stoffet som er spennende som en thriller, og som maner fram stemninger og historiske skikkelser som vil være med deg som leser i lang tid. Det er kanskje særlig den formen som Lid Larssen har gitt stoffet, som gjør dette til et mesterverk, og det var nettopp det Cathrine Krøger i Dagbladet fremhevet i sin svært begeistrete anmeldelse:

«Det har blitt en forbilledlig dokumentarroman, med en imponerende skikkelighet når det gjelder forholdet mellom fakta og fiksjon. Der bokas driv ikke går på spekulative dikteriske friheter, men komposisjon, stil og språk — og de mest fantastiske fakta som overgår den mest den spekulative historiske roman.»

1001 natt er historien om trønderen Niels Moss og bergenseren Christian Brørs. De to seilte ut fra Norge i 1769 uten å ane hva som ventet dem: et liv som hvite slaver i Afrika. Utenfor Portugal ble nemlig skipet deres angrepet av slavehandlere. Den gang var Algerie en røverstat som blant annet livnærte seg på kapring av europeiske handelsskip. Millioner av europeere og nærmere fire tusen dansker og nordmenn ble solgt på disse slavemarkedene. Moss og Brørs fikk svært forskjellige skjebner. Moss ble kastet i de beryktede slavefengselene, og livet hans besto i dager med umenneskelig slit og grusomme avstraffelser. Børs derimot endte opp som en privilegert slave, og han ble keiserens personlige kaffesjenker. De norske slavene satte sin lit til at myndighetene hjemme i Danmark-Norge ville redde dem, men styresmaktene i København var usikre på om de skulle reagere med dialog eller konfrontasjon med de algeriske myndighetene. Beslutningen de tok, ble fatal for de to nordmennene.

1001 natt er en dramatisk og storslagen dokumentarroman med forbløffende paralleller til i dag. Det er uten tvil en av høstens mest spennende bøker. Jon Michelet troner fortjent på toppen av bestselgerlisten med sitt drømmeprosjekt om den norske sjømannen, men jeg håper at han snart får konkurranse av Vetle Lid Larssens prosjekt om andre norske sjømenn. For dette er et rotekte norsk eventyr – selv om historien nesten er så utrolig at du ikke tror det får du får lest den.

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
2 kommentarer
 1. Dag-Ivar Rognerød:

  Boka er godt skrevet og levende gjengitt etter mange lange kildesøk. Det er mulig den også er godt kvalitetssikret, jeg finner ikke feil i teksten. Jeg har som ekspert på flåten rundt 1814 hjulpet Vetle med hans realisme på gjengivelsen av den danske orlogsflåten, det har han visst å ivareta. Men dere burde tatt fram en annen tittel, heller enn å adaptere en direkte klisjee som var fullt opptatt litterært. Der synes jeg forlaget begikk en skikkelig blunder, og det ser jeg får mange til å spore av i første runde av resepsjonen.
  Hvordan kunne dere finne på å begå en slik magaplask, jeg synes det er et grin mot forfatterens store innsats med boka.

  7. januar 2014 kl 20:15
  • Tittel er vanskelig. Jeg kan kanskje være enig i at det er lurt å finne opp kruttet på nytt, men nå var vel både redaktør og forfatteren enig om at dette var en tittel som kledde stoffet. Den forteller jo en del om hva dette er, men jeg har fått flere reaksjoner i din retning.

   9. januar 2014 kl 15:36

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *