Kjøp, les, nyt!

Elizabeth Gilbert, forfatteren av Spis, elsk, lev, har skrevet en fascinerende historisk roman fra 1800-tallet – en slags Jane Austen-roman.

Alma Whittakers boDet er nå ti år siden Elizabeth Gilbert satte seg på et fly til Roma, og startet reisen som skulle komme til å forandre livet hennes. Utgangspunktet var en opprivende skilsmisse, og et sterkt ønske om å snu depresjon til lykke og finne mening i livet sitt. Reisen tok henne til Italia, India og Indonesia og resulterte i boken Spis, elsk lev. Den skulle forandre livet hennes ytterligere.  Spis Elsk Lev ble liggende hele 199 uker på den amerikanske bestselgerlisten, og solgte over 10 millioner eksemplarer på verdensbasis og over 100.000 her i landet. I 2008 kom hun på The Times’ liste over «Verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker». Nå er Elizabeth Gilbert tilbake med en ny, stor roman.

Elizabeth Gilbert har arbeidet i fire år med Alma Whittakers betydelige oppdagelser. Hun har hentet inspirasjon fra en gammel, illustrert bok om kaptein Cook’s reiser. Cook møter vi som karakter i romanen, og Almas far er med på en av hans eventyrlige ekspedisjoner. Selv om handlingen foregår for et par århundrer siden, føles problemstillingene moderne og relevante, som letingen etter livsinnsikt, kunnskap, kjærlighet og selvstendighet. Historien tar oss blant annet til London, Philadelphia, Amsterdam, Tahiti og Peru. Samtidig er romanen en reise i et liv – Alma Whittakers liv.

Alma Whittaker blir født i 5. januar 1800.  Etter morens tre mislykkede graviditeter er det et velkomment jentebarn som kommer til verden. Moren, Beatrix, er hollandsk, mens faren, Henry, er født og oppvokst i London i fattige kår. Henry bestemmer seg tidlig for at han selv skal smake på rikdommen han ser rundt seg. Han er en begavet og selvlært botaniker og gjør smarte forretninger. Innen Alma blir født er han den rikeste mannen i Philadelphia.

Elizabeth Gilbert 2
Elizabeth Gilberts Spis,elsk, lev solgte over 10 millioner eksemplarer

Alma er en liten kopi av sin far, og arver både utseende, intellekt og nysgjerrighet. Fra hun lærer seg å snakke gir hun seg aldri i en diskusjon. Hun ønsker å forstå verden og krever svar på alle mulige spørsmål. Er sopp en plante eller et dyr? Foreldrene hennes oppmuntrer henne og svarer tålmodig på alt hun lurer på. Senere skal Alma komme på sporet av betydelige oppdagelser og løsninger til noen av datidens virkelig store spørsmål.

Alma vokser opp til å bli en briljant botaniker. Hun har tid, tålmodighet og kunnskap, og publiserer vitenskapelige artikler som «A. Whittaker». På andre områder byr livet henne på større utfordringer. Et av Elizabeth Gilberts poeng er at du kan vite mye, og allikevel ingenting. Almas forhold til sin adoptivsøster, Prudence, preges av dette. Heller ikke i kjærlighetslivet lykkes Alma i stor grad, men så dukker Ambrose Pike opp. Han og Alma blir et umake par, og forholdet settes raskt på prøve. Det gjør også andre forestillinger Alma har gjort seg om livet.

Elizabeth Gilbert beviser med Alma Whittakers betydelige oppdagelser at hun er et litterært talent utenom det vanlige. Tror du ikke på meg, så sjekk anmeldelsene i USA og England. The Chicago Tribune skrev for eksempel: «Genial. (…) Jeg fant tøylesløs glede på hver side (…) en roman om modige og fantastiske ideer», mens Kirkus Reviews skrev: «En praktfull utfoldelse av intellekt og fantasi».  Denne romanen er skrevet av en forfatter med unikt engasjement og tilstedeværelse, og vil leve i deg lenge etter endt lesning. Så kjøp, les, nyt!

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *