Sommertid = lesetid: Krimtips

Sommertid = lesetid, og derfor vil jeg hver dag denne uka legge ut anbefalinger for den beste sommerlesningen. I dag er det årets beste krimromaner.

«Det eneste jeg beklager, er at jeg aldri vil få tid til å lese alle de bøkene jeg har lyst på,» sa den franske forfatteren Francoise Sagan en gang. Vi er mange som kjenner på den sorgen, men derfor er det så deilig med sommer og ferietid, for da kan man i alle fall ta igjen noe av det tapte. I forbindelse med Krimfestivalen var jeg så heldig at jeg fikk lest mange av årets krimbøker, og jeg har hatt noen store leseopplevelser etter det også. Dette er mitt utvalg av de ti beste krimbøkene i år, og her er det mange strålende bøker. Jeg har med bøker fra flere forlag, men selvsagt er utvalget preget av at jeg har lest flest Cappelen Damm-bøker (og kanskje fordi vi er Norges ledende krimforlag).

1. SOMMERENS BESTE NYHET

Harlan Coben: Seks årSeks år

Harlan Coben er den eneste forfatteren som har mottatt alle de tre største krimprisene i USA. Årets roman, Seks år,  er en av hans aller beste. Seks år er gått siden Jake Fisher så Natalie, sitt livs kjærlighet gifte seg med en annen mann. Nå er denne mannen død, og Jake går i begravelsen bare for å oppdage at den sørgende enken som har vært gift med mannen i over ti år, ikke er Natalie. Alt Jake trodde han visste, snus opp ned, og som leser blir du slått i bakken av spenning.

 

2. HVOR MYE ER DU VILLIG TIL Å OFRE FOR DITT BARN

William Landay: Til Jacobs forsvarTil Jacoks forsvar

New York Times har kalt denne romanen for «genial». Dette er en krim som forsøker noe mer enn å bare underholde, og den handler om hvor langt du er villig til å gå for å redde ditt barn. Ingvar Ambjørnsen kalte sin anmeldelse for «Vårens heteste tips», og jeg slutter meg fullt ut til det han skrev om Til Jacobs forsvar: «Dette er en seriøs thriller, som rører ved store og grunnleggende spørsmål. Samtidig er boken til tider ulidelig spennende. Mot slutten tar forfatteren noen kjappe grep som burde få den mest blaserte leser til å måpe. Til Jacobs forsvar er vårens heteste tips til den delen av spenningspublikummet som er lei lettvektere og usannsynlig tøys.»

3. DA VINCI-SUKSESS FOR EGELAND?

Tom Egeland: Den 13. disippelDen 13. disippel

Endelig har Tom Egeland fått den salgssuksessen han fortjener, og selvsagt er det albinoen Bjørn Beltø som er hovedpersonen i Den 13. disippel. Her er det snakk om hemmeligheter som går helt tilbake til Jesus, og noen som vil skjule dem for enhver pris. Jeg håper og tror at dette kan bli Egelands store gjennombrudd på verdensmarkedet.

 

4. MAGISK GOD KRIM

Når gjøken galerRobert Galbraith (J.K. Rowling): Når gjøken galer

Når J.K. Rowling skriver krim, gjør hun det på aller beste måte. Med sitt psevdonym, Robert Galbraith, har hun utviklet den tradisjonelle krimroman og levendegjør den i et moderne London. Resultatet er som Tom Egeland skrev: «Magisk.» Dette er starten på en ny serie med en herlig detektiv og en enda stiligere «detektiv-sekretær», som er som en blanding av Miss Marple og Miss Moneypenny. Val McDermid satte ord på mine følelser etter lesningen: «Når gjøken galer minner meg om hvorfor jeg ble forelsket i kriminallitteratur i første omgang.»

5. KONGEN ER TILBAKE

Jo Nesbø: Sønnensønnen

Jeg tok meg i å savne Harry Hole litt under lesningen, for Politi var en gigantisk opptur. Likevel viser Nesbø igjen at han kan langt mer enn å skrive Hole-romaner. Som småbarn bodde Jo Nesbø i et borettslag på Disen som jeg også har bodd i. Så personlig er det litt morsomt at noen av karakterene i Sønnen bor i Disen-området. Romanen er kanskje i lengste laget, men du tar den likevel i ett jafs – et godt jafs.

 

Den usynlige vokteren6. FORFØRENDE MAGISK, SPANSK REALISME

Dolores Redondo: Den usynlige vokteren

Dolores Redondo har skrevet en slags blanding av skandinavisk krim og magisk realisme, og hun er virkelig den nye, store krimforfatteren i år. Jeg liker også godt at politiheltinnen har et lidenskapelig erotisk forhold til sin ektemann, og er enig med May Grethe Lehrum i VG som ga Den usynlige vokteren 6 på terningen.

 

Gravrøys

7. DEN SISTE BOKEN I ÖLANDSKVARTETTEN

Johan Theorin: Gravrøys

Camilla Läckberg, Vivece Sten og Johan Theorin gjør det de kan for å skape om svensk idyll til mareritt, og i år har både Sten og Theorin tatt utgangspunkt i midtsommerfeiring. Det blir både død og skrekk når en av de besøkende på Öland kommer for å kreve oppgjør for gammel gjeld. Ingen skriver nifsere enn Theorin om svensk skjærgård.

 

Helvetesilden8. EN AV KARIN FOSSUMS BESTE

Karin Fossum: Helvetesilden

Karin Fossum var festivalforfatter under Krimfestivalen og ble hyllet av andre krimforfattere som en av Nordens fremste krimforfattere blant annet  av Johan Theorin. Helvetesilden er en av Fossums aller beste romaner og igjen viser hun sitt psykologiske mesterskap.

 

I kampens hete9. TO MILLIONER SVENSKER TAR IKKE FEIL

Viveca Sten: I kampens hete

Viveca Sten er i ferd med å innta samme posisjon som Camilla Läckberg i Sverige. Som Läckberg og Theorin skriver hun krimromaner som foregår i den idylliske skjærgården. De tre første romanene hennes er alt vist på TV2 under fellestittelen Mordene i Sandhamn, og den neste kommer til høsten. I kampens hete foregår en midtsommerhelg på øya Sandhamn, der flere ungdommer ikke kommer hjem på fest. Så finner politiet finner et lik…

10. ET FORFERDERLIG ULTIMATUM

M.J. Arlidge: Elle melleElle melle

M.J. Arlidge var et veldig hyggelig og interessant bekjentskap under Krimfestivalen, og han har skrevet en effektiv og utrolig spennende roman som er skapt for film: En åpenbart forstyrret person bortfører personer i par og gir dem et forferdelig ultimatum: En av dere overlever, en av dere dør. Velg!

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.