Sommertid = lesetid: Tips – Årets beste romaner

Denne uken legger jeg ut lesetips for ferien. I går var det krim og i dag er det årets nye romaner. Den oppvakte leser vil se at det på denne listen bare er titler fra Cappelen Damm. Det skyldes at jeg i år dessverre først og fremst har lest våre bøker, så utvalget ellers er ikke stort nok til å rangere andre forlags bøker. Uansett er dette en liste over bøker som jeg er sikker på vil kunne gi deg gode leseopplevelser i sommer. Her er både lette underholdningsromaner, og noen med større litterær tyngde. Begge deler kan passe til dorske sommerdager.

1 EN IRSK STJERNEFORFATTER I NEW YORK

Colum McCann: TransatlantiskTransa

Colum McCann er en av de toneangivende forfatterne i amerikansk littertur for tiden – vel ikke fordi han er irsk, men fordi han er en så udiskutabelt god forfatter, og fordi han ved å være skribent i The New Yorker og The New York Times Magazine har stor innflytelse på det intellektuelle USA. I årets fantastisk roman lar han fiksjonen krysse virkeligheten i en elegant konstruert fortelling over to kontinenter og tre århundrer som forener bemerkelsesverdige menneskeskjebner: De britiske flygerne John Alcock og Arthur Brown og deres første transatlantiske flyvning, den amerikanske slaven Frederick Douglass, som reiser til Irland på midten av 1800-tallet for å samle støtte til slavenes sak, og den amerikanske senatoren George Mitchell som var Clintons sendebud til Nord-Irland og en av arkitektene bak fredsprosessen på nittitallet. Jeg har foreløpig ikke hørt noen som har leste denne romanen og ikke vært overbegeistret, så prøv den!

2 ET HERLIG RADARPAR

Mormor hilser 2Fredrik Backman: Mormor hilser og sier unnskyld

 Fredrik Backmans En mann ved navn Ove har tatt hele Norden med storm og nærmer seg et salg på 800.000. Årets Backman-roman er også en av mine favoritter, ikke minst på grunn av det originale radarparet i hovedrollene. For Mormor hilser og sier unnskyld handler om den syv år gammel Elsa og hennes syttisyv år gamle mormor. Elsa er syv og og annerledes. Mormor er syttisyv og gal. Mormor kan skyte på naboene med painball-gevær eller løpe naken gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen når hun får lyst til det. Men først og fremst er hun Elsas beste og eneste venn. Så når mormoren, like før hun dør, gir Elsa en rekke brev, hvor hun ber de hun har såret om unnskyldning, blir det starten på Det Store Eventyret.

3 KRIMFORFATTERENS SKAM

Ingvar Ambjørnsen: Ut av ildenut av ilden 2

Ingvar Ambjørnsen har ikke skrevet en krimroman, men en roman om en Norges krimkonge: Alexander Irgens. Irgens kan nok minne om Jo Nesbø, men han har også flere fellestrekk med Ingvar Ambjørnsen selv og kommer fra hans hjemby Larvik. Sparkene mot bokbransjen er likevel bare en liten del av denne romanen. Ut av ilden er først og fremst er viktig eksistensiell roman. Slik jeg leser romanen er det mer interessant å se på dette som et oppgjør med en forfatteres svik mot sin evner og mot kunsten, enn en harselas med bokbransjen. Spørsmålet er om forfatteren Alexander Irgens har solgt sin sjel til djevelen for å oppnå suksess, og er krim djevelens brygg? Romanen er et drama om en forfatters svik og skam overfor sine nære personer, og ikke minst sitt forfatterskap.

 

4  DOWNTON ABBEY I BOKFORM

MidnatssrosenLucinda Riley: Midnattsrosen

Lucinda Riley har de siste par årene vokst seg til å bli en av Norges bestselgende forfatter. I rå har hun kommet med sin beste roman hittil, Midnattsrosen – en fantastisk reise igjennom 1900-tallets England. Reisen starter allerede på begynnelsen av århundret i India med 11 år gamle Anahita og hennes venninne prinsesse Indira. Da prinsessen skal på kostskole, følger Anahita med, og de er der under utbruddet av første verdenskrig. Der møter hun Donald Astbury, arvingen til det vakre godset Astbury Hall. Åtti år senere kommer skuespillerinnen Rebecca Bradley til det samme godset, og avdekker mørke hemmeligheter som kan ødelegge det gamle familiedynastiet på godset fullstendig.

5 ROMANEN BAK SILVER LININGS PLAYBOOK

Matthew Quick: Kjærlighetens galskapKjærligheten

I fjor var filmen Silver Linings Playbook en av Oscar-sirkusets vinnere, og i år kom romanen bak filmen på norsk. Det er en hjertevarm historie om en skakkjørt tilværelse. Som i Mormor hilser og sier unnskyld, har historien et usedvanlige heltepar. Pat har akkurat kommet ut fra et psykiatrisk sykehus. Teorien hans er enkel: Hele livet hans er en film, produsert av Gud. Og Gud vil gi ham den gode slutten – gi ham ekskona tilbake. Men livet er vanskeligere enn en film, og alt blir mer komplisert når den mystiske Tiffany dukker opp. Selvsagt er romanen er på mange måter bedre enn filmen.

 

6 FORTELLINGER SOM HAR TATT VERDEN MED STORM

Kunsten å være den manJan-Philipp Sendker: Kunsten å være den man er

Kunsten å høre hjerteslag har ligget på toppen av pocketlistene siden januar, og mange mener som jeg at denne frittstående fortsettelsen er ende bedre. Vi møter igjen Julia fra sist. Det er gått ti år, og nå er hun en vellykket advokat på Manhatten. Hun opplever en krise og drar tilbake til Burma, farens hjemland. Også denne romanen handler om å følge sine drømmer og ta de riktige og viktige valgene. Det er en nydelig fortelling fra en forfatter som jeg tror vi glede oss i mange år fremover.

 

 

7 BØKENES MAMMA MIA

Yvette Manessiss Corporon: Når sypressene hviskerNår sypressene hvisker

For en gammel Hellas-farer som meg, er det deilig med en roman med alle elementene man trenger for en deilig sommer: en vakker gresk øy, kjærlighet, dramatikk, god mat, myter og solfylte dager. Jeg er av dem som motstrebende strigråt av bryllupsscenen i filmen Mamma Mia, og denne vakre romanen gir meg mye av den samme gode «Happy tears-stemningen». Det handler om Daphne som bor i New York og snart skal gifte seg etter at hun tidligere er blitt enke. Så drar hun hjem til bestemoren og barndommens «grønne dal» på øya Erikousa, og da begynner ting å skje.

 

8 OPRAH WINFREYS YNDLING

Hatties tolv stammer 2Ayana Mathis: Hatties tolv stammer

Oprah Winfrey har en av USAs viktigste bokklubber, og hun er selv med på å velge sine hovedbøker. Etter å ha lest Hatties tolv stammer sa hun: «Åpninga av boka tok pusten fra meg, og gjorde meg helt stum.» Og det er lett å forstå Oprah Winfrey for dette er en oppsiktsvekkende debutroman. Hatties tolv stammer er en mektig fortelling om en sterk kvinne og hennes etterkommere. Som søttenåring, i 1925, mister Hattie sine nyfødte tvillinger. Tapet får konsekvenser for hennes relasjon til de andre barna. Boken handler om kvinneliv, relasjoner, tårer, sex, hat, moral og om forholdet mellom hvite og fargete i USA etter den store migrasjonen.

 

9 TATT AV VINDEN MØTER HJORTEFOT

Philipp Meyer: En amerikansk sønnEn amerikansk sønn 2

Philipp Meyer regnes som en av de nye store forfatterne i amerikansk litteratur. Fansen ser på ham som en krysning av Cormac McCarthy og Jonathan Franzen. En amerikansk sønn er en stor episk generasjonsroman. Det hele begynner med et indianeroverfall i Texas 1849, så følger vi familiens McCulloughs dramatiske historie gjennom flere generasjoner. En amerikansk sønn er en kraftprestasjon av en roman, og amerikanske kritikere har vært unisone i sin hyllest, for eksempel The Bookseller: «Sannsynligvis den beste amerikanske boken så langt i dette århundret.»

 

10 LYKKELIGE MENNESKER LESER OG DRIKKER KAFFE

Lykkelige menneskerAgnès Martin Lugand: Lykkelige mennesker leser og drikker kaffe

Tittelen på denne lille sjarmbomben av en roman, gir løfter for mange av oss bokormer. Denne romanen er et forlagseventyr for forfatteren prøvde seg først som selvpubliserer på e-bok. Plutselig var den på Amazons bestselgerliste for e-bøker, og da snappet ett av de store franske forlagene opp den. Den handler om tap og sorg, men også om hvordan den som lever må forsøke å finne seg en ny vei. Når du leser denne boka, får du først lyst til å dra til Paris, for så å oppleve den irske landsbyen, men kanskje er det nok å reise bort i denne vakre fortellingen.

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
2 kommentarer
  1. Egil Oppeg:

    Unnskyld meg, men er ikke Cappelen Damm et forlag som tar skjønnlitteraturen på alvor? Her presenteres stort sett rene underholdningsbøker, og det av en forlagssjef for norsk litteratur. Sikkert gode bøker dette, vel og bra, men finnes det ingen med kjærlighet for det vanskelige, vakre og virkelig gode — har dere helt sluttet å betrakte litteratur (og romaner!) som kunst?

    26. juni 2014 kl 17:31
  2. […] denne uka har jeg anbefalt krimromaner og årets romaner, og i dag er det tid for pocket-tips. Også på denne listen dominerer Cappelen Damms bøker […]

    27. juni 2014 kl 09:58

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *