Sommertid = lesetid: Pockettips

Jeg fortsetter med mine tips for å gi deg en god lesesommer for som den romerske filosofen Seneca sa: «Å ha god tid, men ingen bøker, det er graven for et levende mennesket». Så for å unngå graven, må du sørge for å ha med deg lesestoff på ferien, og hva er da mer praktisk enn pocketbøker.

Tidligere denne uka har jeg anbefalt krimromaner og årets romaner, og i dag er det tid for pocket-tips. Også på denne listen dominerer Cappelen Damms bøker listen, siden jeg bare anbefaler bøker jeg har lest. Uansett kan jeg love er at dette er ti gode romaner, og her er det en blanding av krim, underholdningsromaner og litterære perler:

ALLE ELSKER OVE

1 Fredrik Backman: En mann ved navn OveOve ny

Salgstallene i Norden nærmer seg en million på denne romanen om den sursøte Ove-figuren som kan sies å være en slags blanding av Narvestad og Fleksnes. Ove engasjerer unge som gamle, kvinner som menn, eller som en av anmelderne sa: «Jeg er litt forelsket i Ove. (…) Jeg blir irritert, jeg blir glad, jeg gråter en skvett.»

 

2 HITLER TILBAKE I VÅR TID

 Han er her igjen pocketTimur Vermez: Han er her igjen

Hva ville skjedd hvis Hitler kom tilbake i vår tid? I suksessromanen Han er her igjen, lar Timur Vermes Hitler våkne opp på en løkke i Berlin i 2011. Det går ikke lang tid før han er blitt en tv-stjerne med voksende tilhengerskare. Hele historien er fortalt av Hitler selv, og romanen virker så sterkt fordi du gjennom Hitlers stae, naive – og på et vis – litt sjarmerende fortelling, kan bli dratt inn i hans verden og føle en slags skremmende identifikasjon med ham. Han er her igjen har snart har solgt en million eksemplarer i Tyskland har fått strålende kritikk her hjemme blant annet med 6 i VG, og det er full fortjent.

 

3 LES KEPLER, HVIS DU TØR

Lars Kepler: SandmannenSandmannen pocket

Vi er mange som er overbegeistret over at Kepler-ekteparet har lovet ny Joona-roman i slutten av oktober. I mellomtiden må du får med deg Sandmannen hvis du ikke har lest den allerede. Jeg er enig med May Grete Lerum som ga Sandmannen 6 på terningen i VG: «Kort sagt så godt smidd sammen at negative kritikere bare kan gå og skyte seg selv med en gang.»

 

4 EN HOLOCAUST ROMAN SOM GIR DEG TROEN PÅ MENNESKET

Hele livet på en dag pocketAlyson Richman: Hele livet på en dag      

Hele livet på en dag gjør et voldsomt sterkt inntrykk. Det er en gammel klisjè, men denne romanen gir deg virkelig troen på at kjærligheten kan overvinne alt. Foreløpig er det alt for få som har lest denne romanen, men den som gjør det, blir ekstremt begeistret. La meg for eksempel sitere fra en av omtalene på Amazon: «Dette er ikke først og fremst en holocaust-historie, men en utrolig fengslende og optimistisk fortelling om hvordan det rent menneskelige vinner over det umenneskelige holocaust representerte.»

 

5 RIVERTONPRISVINNEREN SLÅR TIL IGJEN

Jørn Lier Horst: HulemannenHulemannen pocket

Vi var mange som var glade for at Rivertonprisen i 2013 gikk til Jørn Lier Horst. Med Hulemannen viser Horst at han virkelig er en mester, ikke så rart at han nå er blitt forfatter på heltid. Synd for politiet, men bra for norsk krim! William Wisting er noe så bra som en autentisk helt i et troverdig, men kjempespennende krimunivers.

 

 

6 ET FENGSLENDE MYSTERIUM

Frost i mai pocket nySarah Jio: Frost i mai

Lucinda Riley har fått et enormt publikum i Norge. Jeg håper og tror at disse leserne oppdager Sarah Jio, for hun skriver romaner som er spennende som kriminalromaner, samtidig som de tvinger fram «happy tears» hos leserne. I Frost i mai er det to tidsplan som veves sammen fordi en journalist begynner å grave i en gammel forsvinningsgåte.

 

 

7 DEBUTANT SOM «NORDISK MESTER I KRIM»

Gard Sveen: Den siste pilegrimenDen siste pilegrimen

Gard Sveen går i Jo Nesbøs fotspor. Som Nesbø debuterte han som krimforfatter med å få både Rivertonprisen og Glassnøkkelen for beste nordiske krimroman. Det gjenstår å se om eventyret fortsetter på Nesbø maner, men Sveen har laget en svært god roman der krigen enda en gang står i sentrum for intrigen.

 

 

8 KJØP, LES, NYT

Alma whittakers betydelige pocketElizabeth Gilbert: Alma Whittakers betydelige oppdagelser

Elizabeth Gilbert hadde eventyrlige suksess med Spis, elsk, lev. Med denne romanen har hun vist at hun kan skrive mye mer betydelig litteratur. Alma Whittakers betydelige liv var på de fleste listene til kritikerne i USA og England over fjorårets beste romaner. Det er en bredt anlagt roman om eventyrlige oppdagelsesreisende og et fascinerende århundre.

 

 

9 «KOMPLETT KRIMINELT»

Chris Tvedt & Elisabeth Gulbrandsen: Den blinde gudenDen blinde guden pocket

Det er ikke ofte Sindre Hovednakk i VG går av skaftet, men da han anmeldte Den blinde guden ga han den en sekser og var usedvanlig raus med superlativene: «Det er lite annet å gjøre enn å gratulere med et flott gjennomført stykke arbeid (…) Suveren spenning og intelligent intrige.» Også Chris Tvedt er tildelt Rivertonprisen, og denne gangen har han fått med seg sin kone, Elisabeth Gulbrandsen, som medforfatter. Det har ikke gjort livet lettere for førstebetjent Edvard Matre ved Kripos. Denne gangen får han to drapssaker i fanget. Problemet er at han ikke etterforsker noen av dem. Den ene fordi han ikke får lov. Den andre fordi han ikke vil.

 

10 KRIM FOR DEN KRESNE

Sikre tegn på din dø, pocketTorkil Damhaug: Sikre tegn på din død

Torkil Damhaug er psykiater, så at han skriver troverdig psykologisk krim, er ikke overraskende. Også Damhaug har fått Rivertonprisen, og med fjorårets roman, Sikre tegn på din død, viser han igjen sin klasse. Man får ikke akkurat lyst til å lyve for kjæresten sin når man leser Damhaugs avanserte krim om sjalusiens voldsomme krefter.

 

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *