Sommertid = lesetid: Mine beste leseopplevelser

Denne uka har jeg gitt tips om krimårets romaner og pocket-bøker. I dag er det tid for listen over noen av mine aller beste leseopplevelser.

«Når du leser en klassiker på ny, finner du ikke mer i boken enn du gjorde før, men du finner mer i deg selv enn du gjorde før,» hevdet den amerikanske forfatteren Clifton Fadiman. Så hva med å lese en av dine favoritter om igjen i sommer. I fjor lagde jeg en liste over de ti klassikerne som har betydd mest for meg. Dagens liste inneholder bøker som kunne ha vært på klassikerlisten, men her er jeg ikke så nøye med statusen, bare lesegleden. Svært mange av disse romanene leste jeg som ung, og da var jeg mer åpen for de store inntrykkene og ikke minst de ekstreme pasjonene. Dette er romaner som har gitt meg varige minner. Flere av disse er mulig å kjøpe i vanlige bokhandlere, mens andre kun fås i antikvariater eller på enkeltstående nettsalg. Jeg har lagt ved lenker der jeg har funnet bøkene i vanlige nettbokhandlere.

1 DEN ULTIMATE KJÆRLIGHETSROMANEN FOR UNGE MENN?

Eric Marie Remarque: Tre kameraterTre kamerater

Tre kamerater er en klassisk kjærlighetsroman og tre unge kamerater. Den gjorde enormt inntrykk på meg da jeg gikk på gymnaset, da kameratgjengen var nesten alt og kjærligheten et fyrtårn i det fjerne. Handlingen begynner i etterkrigstidens Berlin i 1920-årene. Livslysten er i ferd med å vende tilbake, og kulturlivet blomstrer. Samtidig øker inflasjonen, og pengene blir stadig mindre og mindre verdt. Nød og uro vokser fram. Tre unge kamerater forsøker å skape seg et nytt eksistensgrunnlag gjennom å drive et bilverksted. De deler kjærligheten til verkstedets stolthet, racerbilen Karl. Når kvinnen Pat entrer scenen, blir forholdet deres satt på prøve.

2 IKKE VÆR EN LITEN LORT

Brødrene løvehjerteAstrid Lindgren: Brødrene Løvehjerte

Brødrene Løvehjerte kom ut da jeg var 15 år, og min storebror var den gang som nå en av mine nærmeste. Så også her var det full identifikasjon med hovedpersonene. Den gang var også verdikampen mer voldsom enn nå, og brødrene Gørvell var også svært opptatt av å slåss mot det onde, og forstod at alle valg var viktige. Man måtte for hver pris unngå å være feig eller velge feil side, for hvem vil være en liten lort: ”Ja, våger du det ikke nå, tenkte jeg, da er du en liten lort og blir aldri annet enn en liten lort.” Siden den gang har vi hjemme hos oss lest romanen mange ganger for de forskjellige barna, og som regel gråter vi voksne mer enn barna.

3 KOLOSSAL KJÆRLIGHET

Finn Alnæs: KolossKoloss

Finn Alnæs debuterte med Koloss som ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Også her handler det om kolossale følelser, og jeg ble nærmest slått i bakken av kjempen Brage Bragessons fortelling om sitt eget liv. Det er en febrilsk skjønnhet over fortellingen og Brages pasjoner. Jeg har selv forsøkt (uten å lykkes) å kopiere Brages kjempeløft der han ønsker å bevise sin kjærlighet ved å flytte en kjempestein på fjellet. En norsk romanskatt som er i ferd med å bli glemt!

4 KUNSTEN Å GÅ TIL GRUNNE

HærverkTom Kristensen: Hærverk

Hvilke destruktive krefter er det som driver mennesker til bunns. Denne rystende, danske klassikeren kommer i ny utgave i pocket i august. Vi er i København i 20-årene. Ole Jastrau er journalist, en radikal litterat hvis tilværelse styres mellom hjemmet, avisredaksjonen og byens barer. Han har kone og barn, men beslutter seg for å gå i hundene og lykkes. I en tåke av jazz, erotikk og alkohol skjener han vekk fra all deltagelse i verdens skjeve gang. En rystende og skremmende roman!

5 VERDEN I FØLGE JOHN IRVING

John Irving: Garps bokgarps bok

Jeg fikk Garps bok gjennom min mors medlemskap i Bokklubben Nye Bøker, og jeg hadde aldri opplevd at en moderne roman virket så vesentlig. Å lese om Garp og hans verden bør man gjøre en gang minst hvert tiår, så kanskje er det tid igjen for deg nå i sommer. Da vil du huske hvor betydelig forfatter John Irving virkelig er.

6 TENÅRINGENES FREMMEDGJØRING

Redderen i rugenJ.D. Salinger: Hver tar sin, så får vi andre ingen / The Catcher in the Rye – Redderen i rugen

På omslaget til Garps bok var det en kritiker som skrev av ingen roman hadde vært så betydelig som Garps bok siden The Catcher in the Rye. Det fikk meg til å spore jeg opp denne romanen som da hadde den merkelige tittelen: Hver tar sin, så får vi andre ingen. Den gjorde enormt inntrykk på meg som den hadde gjort på hundretusener andre unge mennesker. De siste tiårene har den vært pensum på mange videregående skoler, og dermed har den paradoksalt nok svekket sin status hos de unge leserne. Det er synd for aldri har jeg leste en så presis beskrivelse av en av en tenårings fremmedgjøring og tap av uskyld i hovedperson.

7 TRE ÅR MED SANDEMOSE

Aksel Sandemose: Det svundne er en drømDet svundne er en drøm

Jeg skrev min magistergradsavhandling om Sandemoses Det svundne er en drøm. Den het En emigrant krysser sine ord og kom ut som bok hos Aschehoug i 1990. Jeg brukte omtrent tre år på å nærlese Det svundne er en drøm, så man kan trygt si at Sandemose har stått mitt hjerte nær. Det var i denne romanen Sandemose skrev: «Mord og kjærlighet er det eneste som er verd å skrive om». Og her er det masse av begge deler. En av norsk litteraturs beste romaner!

Renhetens pris

8 I INKVISISJONENS TJENESTE

Bergljot Hobæk Haff: Renhetens pris

Renhetens pris var det kjæresten min som fikk meg til å lese på midten av nittitallet, og den ble umiddelbart en av mine favorittromaner. Dette er Bergljot Hobæk Haffs aller sterkeste roman. Den handler om den spanske munken Desiderus som er geistlig og inkvisitor på 1500-tallet. Han forteller om et av sine første oppdrag i Inkvisisjonens tjeneste, da han som ung mann var besatt av tanken om å fremme Guds sak, om nødvendig med de mest bestialske midler. Saken dreier seg om den unge nonnen Beatrize som er mistenkt for å ha født Djevelens barn. En historie om forbudt kjærlighet, forbytting av barn, om fødsler i dølgsmål, dystre slott og onde mødre.

Hundre års ensomhet

9 DEN MAGISKE REALISMEN

Gabriel García Márquez: Hundre års ensomhet

Om ikke for annet enn for å hedre Gabriel García Màrquez minne i dødsåret hans, bør du lese Hundre års ensomhet (om igjen). Den var mitt første møte med magisk realisme, og den er kanskje den beste av dem alle. Den handler om det colombianske folks historie under borgerkrigene på 1800-og 1900-tallet og til Latin-Amerikas og den 3. verdens historie.

 

Tatt av vinden

10 «FRANKLY MY DEAR, I DON’T GIVE A DAMN»

Margaret Mitchell: Tatt av vinden

Jada, den grenser mot parodien, kanskje særlig filmen, men hvis du er en romantisk sjel, så er Tatt av vinden fortsatt fantastisk. Jeg husker jeg irriterte meg grønn over at den vakre, egenrådige Scarlett O’Hara aldri klarte å gi seg helt til den uimotståelige gambleren Rhett Butler, selv om dette naturligvis er motoren i fortellingen. Liker du denne, så les også Régine Deforges Den blå sykkelen også – et herlig plagiat fra Frankrike under andre verdenskrig.

 

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *