Nobelprisen i litteratur til Jon Fosse?

På mandag fikk vi en Nobelpris i medisin. Vi kan fortsatt drømme om at det skal blåse mer Nobel-vind over Norge. I alle fall er Jon Fosse igjen på topp ti over bookmakernes favoritter til Nobelprisen i litteratur.

Jon-Fosse-682x1024
Jon Fosse. Foto: Tom A. Kolstad

I morgen kl 13.00 blir det offentliggjort hvem som får Nobelprisen i litteratur. I fforjor gikk jeg tøft ut og hevdet at Jon Fosse kunne få Nobelprisen, for han hadde han hoppet oppover blant favorittene. Den gang var det flere som svarte meg litt lattermildt og blant annet tapte jeg en flaske god rødvin til Gabi Gleichmann som var skråsikker på at Fosse ikke ville få den. Jeg må med skam melde at gjelden ikke er betalt, selv om jeg var lovet en hel kasse hvis jeg vant. Det skal gjøres opp snart!

Uansett – Jon Fosse er igjen på favorittlisten og et godt stykke foran Peter Handke som har klatret opp til 15. plass etter bråket om Ibsen-prisen. Nobels litteraturpris er den viktigste litteraturutmerkelsen i verden, både hva gjelder anseelse og pengebeløp. Ifølge Nobels testamente skal prisen gå til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning». I mange år fant Svenska Akademien prisvinnere som mange av oss ikke hadde hørt om. Etter at odds-selskapene har begynt å ta imot veddemål på vinnerne, er det lettere å orientere seg i vrimmelen. Nå kan man til og med brife på forhånd i stedet for å gjøre som den svenske skuespilleren og journalisten Gert Fylking gjorde i en del år på begynnelsen av 2000-tallet nemlig å rope ut: «Äntligen!» når det var en ukjent forfatter som ble annonsert som prisvinner.

Det vi forleggerne har vært vant til å svare når vi er blitt spurt om prisvinneren er: ”Et hyggelig, men ikke spesielt overraskende valg”. Og for at du skal kunne brife litt med kunnskapen og kanskje treffe blink på forhånd, har jeg en liten veiledning til hvem som kan få prisen i år her som først og fremst bygger på oddslistene. Haruki Murakami har ligget best an på oddsen i flere år, men kanskje er det litt kort siden forrige vinner fra Asia, kineseren Mo Yan for to år siden. Ut fra slike mer «politiske» hensyn ville det vel være tid for at den syriske dikteren Adonis får prisen eller kanskje like gjerne den kenyanske forfatteren Ngugi Wa Tioon’o. Siden Alice Munro fikk prisen i fjor, er det mindre sannsynlig at noen fra Nord-Amerika får prisen, så Philip Roth får den neppe i år heller. I fjor var det nesten «sikkert» at den russiske Svetlana Aleksijevitj skulle få prisen, så det kan jo hende at fjorårs snakkisen går inn i år. Hvis da ikke Albanias ledende forfatter; Ismail Kadaré blir valgt eller den franske Patrick Modiano.

Jeg er ikke spesielt begeistret for Jon Fosses dramatikk, men jeg begynner å ha hele verden mot meg med den meningen. Så selvsagt skal jeg være med i jubelkoret hvis han skulle vinne. Og helt usannsynlig er det ikke. Han er tross alt nummer ti på oddslisten i år. Her er listen over de femten favorittene, og det er svært sannsynlig at den som får Nobelprisen i litteratur er på denne listen:

Haruki Murakami

Ngugi Wa Thiong’o

Svetlana Aleksijevitj

Ismail Kadaré

Patrick Modiano

Adonis

Philip Roth

Assia Djebar

Jon Fosse

Pétér Nadas

Sofie Oksanen

Joyce Carol Oates

Peter Handke

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *