Romantikk, hemmeligheter og dramatikk i Rio og Paris

Lucinda Riley er  en av Norges mestselgende forfattere. I januar kommer hennes nye roman De syv søstre på norsk. Den er starten på en serie på syv bøker inspirert av stjernebildet med samme navn.

De syv søstre helt nyLucinda Riley er blitt ekstrem populær fordi hun skriver drivende gode underholdningsromaner med romantikk, drama og familiehemmeligheter. Den som liker å se på Downton Abbey, vil også elske å lese Rileys romaner. For Riley er en forfatter som er en mester i å spille på stemninger og følelser. Så jeg som kan være en sentimental leser, klarer ikke å lese hennes romaner uten å felle tårer. Nå har Lucinda Riley begynt på sitt mest ambisiøse prosjekt, en serie på syv romaner om syv adoptivsøstre og deres jakt etter røttene og familiehemmeligheter.

Jeg er langt fra objektiv når det gjelder Lucinda Riley, for jeg har vært med på Riley-eventyret fra hun landet på Gardermoen for tre og et halvt år siden for å lansere Orkideens hemmelighet. Den gang ble vi begge intervjuet av NRKs Bokprogrammet om det var mulig å bygge opp en bestselgerforfatter av denne totalt ukjente forfatteren. Jeg var tøff i trynet og sa at vi hadde tro på at vi kunne greie det og selge minst 20.000 av den første romanen Orkideens hemmelighet. Nå fire bøker senere har vi solgt over 300.000 bøker av Lucinda Rileys romaner her i landet. Jeg er ikke i tvil om at denne nye serien vil gjøre henne enda mer populær. Og NB i den andre i boken i denne nye serien av romaner er handlingen lagt til Bergen i nåtid og ikke minst til Kristiania på 1870-tallet der bl.a. Edvard Grieg har en sentral rolle. Denne uka har jeg ikke bare lest oversettelsen av De syv søstre, men også hatt privilegiet å bli en av de første leserne av første utkast til Rileys «norske» roman. Også det var en fantastisk leseopplevelse, og jeg garanterer at den romanen vil vekke oppsikt.

Men nå gjelder det altså De syv søstre som kommer i norsk oversettelse 5. januar. Den har hatt sin verdenslansering i Brasil fordi store deler av handlingen foregår der. Handlingen starter med at hovedpersonen Maia D’Apliése og hennes fem søstre er samlet i barndomshjemmet Atlantis, et vakkert og tilbaketrukket slott ved Genèvesjøen. Søstrene har akkurat fått vite at deres elskede far, den sky mangemillionæren som de bare kaller Pa Salt, er død. Maia og søstrene hennes ble adoptert av Pa Salt som babyer, og nå har han etterlatt et spor til hver av dem som kan lede dem tilbake til deres opprinnelige opphav. Maias ledetråd fører henne til den andre siden av kloden, til et forfallent herskapshus i Rio de Janeiro. Der må hun etterforske lenger tilbake i tid for å finne sitt eget opphav. Det hele starter i Rio i 1927. Dette er i byens storhetstid der Izabela Bonifaces far har ambisjoner om at den vakre datteren hans skal giftes inn i aristokratiet. Samtidig er arkitekten Heitor da Silva Costa i gang med det som skal bli den berømte Kristus-statuen, og han skal snart reise til Paris for å finne den rette skulptøren til å fullføre hans store visjon. Den lidenskapelige Izabela lengter etter å se verden, og hun klarer å overbevise faren om å la henne få lov til å følge med arkitekten og hans familie til Europa før hun gifter seg med mannen han har sett ut til henne.

I Paris, i Paul Ladowskis atelier og i de livlige kafeene på Montparnasse, møter hun den unge og ambisiøse skulptøren Laurent Brouilly. Dermed vet hun også at livet aldri kommer til å bli det samme igjen.

Jeg skal ikke røpe mer her, men vil bare understreke at dette er et fantastisk eventyr med flere overraskelser. Også den berømte Kristus-statuen som er kåret til et av verdens syv nye underverker, har en sentral rolle i romanen. Du visste kanskje ikke at Kristus’ hender, som for øvrig veier ni tonn hver, er modellert etter en kvinnes hender?

Lucinda-Riley-nytt-portrett
Lucinda Riley er født i Irland. Hennes første roman på norsk, Orkideens hemmelighet, kom ut i 2011. Siden er bøkene hennes solgt i over 300.000 eksemplarer i Norge.

De syv søstre er et deilig, underholdende familiedrama. Lucinda Rileys imponerende fortellertalent kommer til sin fulle rett i en roman som alle Riley-fans vil elske, og som jeg er sikker på vil utvide hennes leserkrets ytterligere. Så må du (i motsetning til meg) smøre deg med tålmodighet før du får lese den fantastiske norske fortsettelsen i roman nummer to i serien, som først kommer på norsk i januar 2016.

I forbindelse med lanseringen av De syv søstre kommer Lucinda Riley til Norge igjen. Vi skal arrangere forfattertreff med henne i Bergen, Oslo og Fredrikstad henholdsvis 13., 14. og 15. januar. Vi legger selvsagt ut mer informasjon om dette når det nærmer seg.

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *