Julegavetips: Årets beste diktsamlinger

Her er min siste tips-liste før jul. Ingen god jul uten gode diktsamlinger. På fredag laget jeg en ti på topp-liste over krimmen, på mandag for romanene og i går for fakta- og dokumentarbøkene. Som jeg har nevnt, er dette subjektive lister og ikke minst er de preget av at jeg jobber i Cappelen Damm. Dagens liste bærer enda større preg av det enn de andre, men flotte harde pakker vil også dette være.

1. STATSLØS OG RASTLØS I FREMMED MANNS SOFA

Yahya Hassan diktYahya Hassan: Yahya Hassan

Sjelden har en dikter og en diktsamling fått slik oppmerksomhet. For meg rammet den like sterkt som bare Märta Tikkanens Århundrets kjærlighetssaga har gjort, og det begynner jo å bli nesten et halvt århundre siden. Da Yahya Hassan debuterte i Danmark med sin selvbiografiske diktsamling Yahya Hassan høsten 2013, gikk han fra å være fullstendig ukjent til å bli en alle snakket om. I år har han erobret land etter land – også Norge. Boken tar utgangspunkt i Hassans voldelig oppvekst i et miljø bestående av palestinske flyktninger, livet som ungdomskriminell, institusjonene hvor han må oppholde seg, og veien til å bli forfatter. Med sin spesielle bakgrunn og erfaring har han gitt et nytt perspektiv på noen av de sentrale utfordringene dagens samfunn står ovenfor. Hassan er både blitt overfalt og utsatt for drapstrusler på grunn av diktsamlingen, og han må leve med beskyttelse. Det er forferdelig, men viser også hvor rammende og viktig en bok kan være.

2. DEN GAMLE MANNEN OG DIKTET

Kolbein Falkeid: Øyet og virkelighetenØyet og virkeligheten

Kolbein Falkeid fortsetter med praktfulle dikt og kom med en nydelig samling nå i sitt åttiende år. På sokratisk vis er han ydmyk og undrende og lurer på om man blir visere med alderen. Dette er  viktige og eksistensielle dikt som i alle fall viser at noen diktere kan beholde kraften, kanskje har han til og med blitt visere med alderen også? Falkeid er en bauta i norsk samtidspoesi.

3. KONSERTEN PÅ NAUSTET VÅRT

Damer i regnBob Dylan / Jan Erik Vold: Damer i regn

Da denne fantastiske gjendiktningen kom ut for første gang i 1977, var jeg bare 18 år, og jeg fikk se Kåre Virud og Jan Erik Vold fremføre Dylan-sangene på norsk under Molde Jazzfestival på en liten scene som var kalt Naustet vårt. Dylan var en av de store heltene, og han ble ikke mindre av at Vold hadde klart å gi tekstene hans en norsk drakt. Dette mestermøtet mellom to av samtidens sterkeste poeter er i år kommet ut i ny utgave med et nyskrevet etterord av Nils-Øivind Haagensen og en notis av Jan Erik Vold. En deilig samling tekster som burde nå mye lenger ut enn til gamle Dylan-fans.

4. REDAKTØR OG DIKTER

Dan Alexander Andersen: Mirakelet – BlendverkMirakelet

Dan A. Andersen er redaktør i norskredaksjonen her i Cappelen Damm. Han var en av de 14 flotte poetene som slapp løs på Poesifest 2014. Der briljerte mange inkludert Yahya Hassan og Dan Alexander Andersen. Dan er ikke en mann som bruker store ord, men han stiller spørsmål ved etablerte sannheter. Andersen nærmer seg gamle spørsmål om frelse og håp, tro og offer på en ny måte. Dermed er dette blitt ikke bare en sterk, men også en overraskende morsom diktsamling.
5. ÅRETS SAMLING FOR OSS MED TOURETTE SYNDROM-TAKTER 

Fitta og havet 2Maja Anette Flønes: Fitta og havet

Dette er den diktsamlingen i år som vekker mest oppmerksomhet hvis du leser høyt fra den. Da Maja Anette Flønes Monsens leste på Poestifest var publikum usikre på hvordan de skulle reagere. Som Maja selv sa, ville mottakelsen i Nord-Norge vært helt annerledes, for der ville flere turt å le av de mange «grovisene». Monsens dikt kan nemlig få en både lattermild og forlegen med strofer som: «du går på jobb med / fittesmør / i trynet».

 

6. IKKE AKKURAT EN DIKTSAMLING

Tom Stalsberg, Jon Michelet, Dag Solstad og Morten Pedersen: VM i fotballVM i fotball

 VM i fotball 2014 er langt fra en diktsamling, men den inneholder noen av de flotteste diktene jeg har lest i år  av Tom Stalsberg, Lars Saabye Christensen og ikke minst Stalsbergs gjendiktinger (og omskrivninger) av Nicanor Parra. Så dette er virkelig et kinderegg av en bok. Du får noen fantastiske dikt, ti bud om fotball av Lars Saabye Christensen og selvsagt kan du  følge hele fotball VM fra Morten Ps tøffe sportslig perspektiv og oppleve publikum, miljø, bar- og kneipe-stemninger fra Rio, Buenos Aires og Bayern med Tom Stalsberg. Toppen av kransekaka er at boken også inneholder to enestående essays av Jon Michelet og Dag Solstad.

.

 

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *