«En mann ved navn Ove» har inntatt teaterscenen

En man som heter Ove plakaten

Ove er svensk, 59 år, grinebiter, naboenes skrekk og alene på scenen. Fredag kveld var det premiere på En man som heter Ove i Stockholm, og Johan Rheborg var «helt perfekt som Ove».

Fredrik Backmans roman En mann ved navn Ove går sin seiersgang rundt hele verden og har nå solgt over en million eksemplarer i Sverige og rundt 100.000 i Norge. På fredag var det klart for teaterversjonen – en monolog som Johan Rheborg framførte i det gamle teateret Rival. Teateret ble renovert av Abbas Benny for noen år siden, og det er et moderne teater med plass til rundt 700 tilskuere. Dessverre er alle de 42 forestillingene allerede utsolgt, men det jobbes med å få til flere forestillinger. Og det trengs for Ove er like konge på teater som i romanform.

En man som heter Ove Johan Rheborg
Anmelderne jubler for teaterversjonen av «En man som heter Ove» og mener at Johan Rheborg er «helt perfekt som Ove».

På premieren satt jeg på raden bak Fredrik Backman. Før det begynte, viste han meg et bilde av Rolf Lassgård fra filminnspillingen av En man som heter Ove som har premiere første juledag. Etter å ha sett teaterversjonen er det nesten rart å tenke at noen andre enn Rheborg kan spille Ove, men Lassgård så faktisk også ut som vår Ove. Uansett Fredrik Backman selv var svært fornøyd med at Johan Rheborg spiller Ove på teater. Johan Rheborg har vært en av Sveriges ledende komikere de siste 20 årene, og han er min favoritt i tv-serien Solsidan. Sikkert Backmans også for han har uttalt dette om valget av Rheborg som Ove: «Ska jag vara ärlig? Det är Johan Rheborg, liksom. Jag var tonåring på 90-talet, Johan Rheborg har satt en allvarlig buckla i hela min syn på humor. Mitt sätt att dra ett skämt har ett «före» och ett «efter» vissa personer, och det här är en sådan person. Om Johan Rheborg hade frågat mig om han fick sätta upp något som jag har skrivit på scen och jag hade tackat nej så hade mitt 14-åriga jag byggt en tidsmaskin och rest 19 år framåt i tiden och slagit ihjäl mig.»

I Sverige kjenner alle Ove – uansett om man har lest boken eller ikke. Alle føler at han er en du kjenner, kanskje pappaen din, mannen din, bestefaren din, en nabo eller en kollega. Han er en bitter grinebiter som famler etter sin plass i tilværelsen, mens han planlegger å ta livet av seg. Likevel har han erobret så mange hjerter. Man kan derfor trygt si at det har vært et stort forventningspress på Rheborg og regissør Emma Bucht når denne elleville suksess-figuren skulle på scenen. Heldigvis lykkes de svært godt. Manuset er skrevet av Marie Persson Hedenius, og hun har klart å beholde essensen fra romanen. Rheborgs Ove er på scenen i en drøy time, og han skifter elegant fra den sureste grinebiteren til den sørgende mannen i en fortelling som angår alle i salen.

En mann som heter ove teater
En rørt Johan Rheborg fikk stående applaus i flere minutter etter forestillingen.

For meg, som tidligere har bedyret at jeg nesten er forelsket i Ove, var det rart å se ham i egen person på scenen. Jeg lo og gråt en skvett og var ellevilt med i den stående applausen som varte i flere minutter. Backman virket like henrykt, og anmelderne her borte var ekstatiske i går:

«Rheborg är helt perfekt som Ove

Och han spelar den med ett finkalibret tonläge som gör att han med små medel kan skifta mellan den arga gubben och mannen som sörjer sin hustru så stilla att det gör ont i bröstet.» Expressen

«Rheborg biljerar som surgubben – Magisk og gripande monolog»

När Ove är som surast har Johan Rheborg ett underbart tungt bittert kroppspråk. De magsura replikerna sitter som en smäck. « Aftonbladet.

Mens vi venter på at Ove skal innta en norsk teaterscene, du lese boken hvis ikke du har lest den. For tross alt er den rikere og bedre i romanform. Er du allerede fortryllet av Backmans unike fortellerevne, har oppfølgeren Mormor hilser og sier unnskyld akkurat kommet i pocket, og om fire uker kommer det kvinnelige svaret på Ove: Britt-Marie var herBritt-Marie var her. Det er bare å glede seg.

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
1 kommentar
  1. […] er også blitt teater i form av en monolog framført av Johan Rheborg, best kjent i Norge som Fredde i Solsidan. 25. desember  er det […]

    25. september 2015 kl 19:59

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *