«Amerikas mest betydningsfulle romanforfatter»

ÅRETS ROMANBEGIVENHET. Jonathan Franzens «Renhet» kommer på norsk bare to uker etter originalen. Foto: Watter Al-Bahry

En hel bokverden har ventet i spenning på Jonathan Franzens nye roman, Renhet. I forrige uke kom den ut i USA og ble møtt med ovasjoner, og i neste uke foreligger den på norsk.

Jonathan Franzen er av mange regnet som en av vår tids største samtidsforfattere. Franzen fikk sitt store gjennombrudd med sin tredje roman, Korrigeringer. Den fikk strålende kritikk og mottok bl.a. National Book Award og ble en bestselger i mange land. Da Franzen ga ut den nesteFranzen Time romanen, Frihet, i august 2010, var han portrettert på forsiden av TIME Magazine, som den første forfatteren siden Stephen King i 2000. Samtidig føyet President Barack Obama seg inn i rekken av fans og uttalte at Franzen var hans yndlingsforfatter.

Vi er så heldige å ha en svært sterk norsk romanhøst i år, men på den internasjonale arenaen er det uten tvil utgivelsen av Franzens Renhet som er den store begivenheten. Renhet er en bok om hemmeligheter; om hemmelige tjenester, statshemmeligheter, forretningshemmeligheter, men først og fremst om kraften i de hemmelighetene vi har for hverandre i nære relasjoner. I sentrum for handlingen er den 23-årige Pip Tyler. Hun har jobbet som telefonselger, bor i et forfallent, okkupert hus og har et grunnleggende savn som driver henne rundt: Jakten på den forsvunne faren. Moren hennes har kjempet en desperat kamp for å unngå at hun skal finne ut hvem han er, og ifølge henne har det vært for å beskytte Pip mot demonen av en far. Pips jakt på faren driver henne inn i kraftfeltet til en karismatisk varsler og lovløs internetthelt, Andreas Wolf. Wolf er en tidligere DDR opposisjonell som nå driver en slags Wikileaks-aktig organisasjon fra Sør-Amerika.Renhet Historiene om disse to veves sammen med flere andre fortellinger bl.a. om en journalist, hennes mann og hennes elsker, en forfatter.

Renhet er en mørk komedie om ungdommelig idealisme, ekstrem trofasthet og mord, om gode og dårlige foreldre, journalister og varslere, om det allestedsnærværende internettet og den eldgamle kampen mellom kjønnene. Med tydelige referanser til saker vi kjenner godt. Franzen behersker den store romanformen som få andre forfattere i vår tid. Renhet er mesterlig komponert, den kretser rundt menneskets svakhet og stadige søken etter kjærlighet og mening. Den er klok, morsom, innsiktsfull og spennende. Ja, det er til og med et mord her.

I stedet for at jeg skal skryte mer av den, har jeg sakset fra noen av de internasjonale anmeldelsene:

«[Renhet er] så morsom, så klok og fremfor alt så glødende intelligent at du aldri for et øyeblikk ønsker du leste noe annet. Franzen virker fortsatt på hver eneste side i denne boken som Amerikas mest betydningsfulle aktive romanforfatter.» Charles Finch, The Chicago Tribune

«Renhet demonstrerer Franzens evne til geniale plott, til å styre det virkelige livets kaos mot øyeblikk som føles totalt overraskende, men likevel uunngåelig …The Washington Post  

«Vidunderlig lesning. De mange minneverdig levende scener og karakterer, fyller dette verket av en forfatter på høyden av sin kraft (…) de ferdighetene som med rette har plassert Franzen på toppen av listen over amerikanske forfattere.» Sunday Times

«Franzen er en eksepsjonell forfatter, dyktigere enn de fleste til å gi brutal innsikt og skape perfekt stemningsfulle vendinger.» Guardian

«Jonathan Franzens romaner er enestående ikke bare på grunn av sin store spennvidde og utsøkte språk, men for sin – tross alt – trøtte tro på sivilisasjonen.» Sarah Sands, Evening Standard

«Denne romanen har alt: kjærlighet, mord, ekteskapelig terror, pinlig sex, guffen sex, alenesex, Stasi, internettlekkasjer, forsvunne atomvåpen, forsvunne fedre, dominerende mødre og et utsøkt knippe ulike mageonder. Det eneste man ikke finner stort av er renhet.» Sunday Telegraph

«Med (Renhet) har Franzen lagt en ny oktav til stemmen sin. Ja, faktisk vil lesere som tidligere har funnet bøkene hans for misantropiske, for fulle av bitterhet og irritasjon komme til å sette pris på hvordan han her ikke bare lager satire over de mørkeste og mest smålige av menneskelige impulser, men også fanger sine karakterers lengsel etter tilhørighet og etter en ny start – og ikke minst, han tilkjennegir et mulig håp for dem.» Michiko Kakutani, The New York Times

«Smart, utfordrende og ambisiøs.” Esquire

«Vidunderlig.» Daily Mail

«Rasende festlig.» The Daily Telegraph

«Spennende, manisk og selvironisk» The Independent

Renhet er oversatt av Monica Carlsen og er i butikkene i neste uke. Gled deg!

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *