Hvem er «DE FIRE STORE» i vår tid?

De fire store bannet
DE FIRE NYE STORE. I 1996 kåret Bokklubben Nye Bøker DE FIRE NYE STORE. Hvem er dagens fire store? Illustrasjon: Finn Graff

I dagens bokpodcast  fra VG, Pocket,var jeg med på å diskutere om det var mulig å peke på DE FIRE STORE forfatterne i vår tid.

VGs Camilla Norli haddeVG podcast pocket invitert to av VGs anmeldere, Sindre Hovdenakk og Guri Hjeltnes, og meg til en prat om den sterke bokhøsten. Utgangspunktet var sekserne de to anmelderne har trillet for romanene til Lars Saabye Christensen, Roy Jacobsen og Vetle Lid Larssen. Det ble en fin hyllest til flere av høstens romaner. Vi kom også inn på om det er mulig å trekke fram «DE FIRE STORE» i samtidslitteraturen.

Nesten enhver skoleelev i Norge har vært nødt til å lære seg navnet på «DE FIRE STORE» i norsk litteratur:De fire store gamle Bjørnstjerne Bjørnson, Alexander Kielland, Jonas Lie og Henrik Ibsen. De fire hadde det til felles at de til en viss grad tilhørte samme generasjon og var toneangivende innen den realistiske litteraturen i Norge i 1860-1890-årene. Det de færreste av oss tenker på er at begrepet ble skapt av Gyldendals markedsføringsavdeling under forlagsdirektør Harald Griegs ledelse på 1920-tallet. Det var en del av en svært vellykket reklamekampanje for norsk Gyldendal etter at de hadde kjøpt rettighetene til deres bøker tilbake fra dansk Gyldendal. Allerede den gang kunne man selvsagt protestert på utvalget, hva med for eksempel Amalie Skram?

I 1996 var jeg redaktør i Bokklubben Nye Bøker. De fire nye store 2I forbindelse med klubbens 20-års jubileum og for å forsterke posisjonen til klubben som «lokomotivet for norsk skjønnlitteratur», laget vi et stort markedsstunt. I samarbeid med våre konsulenter inkludert flere professorer kåret vi «DE FIRE NYE STORE»: Jan Kjærstad, Dag Solstad, Herbjørg Wassmo og Kjartan Fløgstad. Vi utga også et 16-bindsverk med de fire «beste» romanene til hver av de fire forfatterne. Kåringen var langt fra like vellykket og epokegjørende som Gyldendals, men fortsatt tror jeg vi gjorde gode valg den gang. En fellesnevner for disse forfatterne er at de alle har fått Nordisk råds litteraturpris – Jan Kjærstad riktignok fem år etter kåringen.

I VGs podcast, Pocket, utfordret altså Camilla Norli Sindre Hovednakk, Guri Hjeltnes og meg til å komme med forslag til hva vi mente kunne sies å være DE FIRE STORE i vår tid. Jeg anbefaler deg å lytte til Pocket, for denne fremstillingen er kanskje mest preget av mine meninger. Uansett var vi tre relativt enige i at de fire fra forrige gang også kunne ha vært representert i dag selv om de nærmer seg «æreshylla». Men her gjaldt det ikke bare å finne Norges største forfattere, men også de som har størst betydning de siste tiårene. Å «kåre» DE FIRE NYE STORE er en artig selskapslek, men kan være en skummel øvelse i forhold til alle forfatterne man fornærmer og glemmer. Men jeg var altså med på leken og tenkte at for eksempel to som også har fått Nordisk råds litteraturpris på 2000-tallet, Lars Saabye Christensen og Per Petterson, kunne vært blant de fire. I tillegg kunne det vært naturlig å tenke på noen av dem som også er blant høstens fire store: Roy Jacobsen og Ketil Bjørnstad. Ingvar Ambjørnsen tilhører også det sjiktet og det nivået. Det ville selvsagt også være naturlig å ha med en kvinnelig forfatter. Merete Lindstrøm har også fått Nordisk råds litteraturpris og har i tillegg roman ute i høst. Men i forhold til bredde, nedslagsfelt og – for den del prisdryss – ble Vigdis Hjorth valget både for Guri Hjeltnes og meg.

Lars Saabye Christensen
DE FIRE STORE I VÅR TID. Mitt valg endte til slutt på Lars Saabye Christensen, Roy Jacobsen, Vigdis Hjorth og Ingvar Ambjørnsen.

Skulle man hatt med en dramatiker, ville Jon Fosse vært et opplagt valg. Derimot var de to andre lite begeistret da jeg sa at vi kunne tenke bredere og vurdere også nedslagsfeltet blant leserne og kanskje inkludere krimsjangeren. Da ville man ikke kunnet komme utenom Jo Nesbø som nå er den norske forfatteren med flest lesere internasjonalt.  Når man først tenker på berømmelse og lesere, var det heller ikke rart at Sindre Hovdenakk mente at Knausgård måtte med blant de fire. Jeg er ikke helt enig og mener at han har mer å bevise. Desto mer spennende at han kommer med ny bok allerede på lørdag! Vel så interessant var det hvis man hadde fulgt Guri Hjeltnes forslag og i stedet for veteranene skulle peke på de unge store. Hun nevnte da Ingvild Rishøi og jeg Eivind Evjemo.

Men øvelsen var jo å velge kun fire forfattere blant de mange gode kandidatene, og det klarte ingen av oss. Jeg kan gjøre det her, og siden dette er en forlagsblogg har jeg valgt blant dem jeg nevnte, men som også er fra Cappelen Damm. Så her er mine fire som absolutt alle fortjener hedersbetegnelsen DE FIRE STORE I VÅR TID:   ROY JACOBSEN, LARS SAABYE CHRISTENSEN, VIGDIS HJORTH OG INGVAR AMBJØRNSEN.

Da kaster jeg ballen over til deg, for som lek betraktet, er dette gøy. Hvem syns du er de fire store i vår samtidslitteratur? Send inn ditt forslag her på bloggen eller på konkurransen vi legger ut på facebook-sidene våre. Kom med forslag på fire forfattere og gi gjerne en begrunnelse. Vi trekker ut tre vinnere blant deltakerne. Vinnerne får en bokpakke til en verdi av 1000 kroner.

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
5 kommentarer
 1. Hege:

  Mange gode forslag her. Men: «Det ville selvsagt også være naturlig å ha med en kvinnelig forfatter.» Jeg tror jeg gir opp før jeg har begynt å forklare alt som er … feil … med den setningen. Jeg kan, men trenger jeg?

  19. september 2015 kl 00:42
  • Vivian:

   Ja, den setningen ødela dessverre troverdigheten og relevansen i hele teksten.
   Resten av refleksjonene ble brått mindre interessante da det ble klart at artikkelforfatteren ikke betrakter «kvinnelige forfattere» som en naturlig del av utvalget når man skal bedømme hvilke forfattere som er best, men en kuriositet som for syns skyld kan puttes inn til slutt. «Åja, det finnes kvinnelige forfattere også! Da må vi nesten ta med en» (men bare én, selvsagt). Det høres ut som om teksten er skrevet i en helt annen tidsalder, og jeg stusser over at artikkelforfatteren ikke selv legger merke til det.

   23. september 2015 kl 07:37
   • Som artikkelforfatter eller blogger må jeg innrømme at det var en svært uheldig setning og klønete formulert. Men til at ofte menn blir trukket fram, så hadde det jo vært fint om dere som leser dette, peker på kvinnelige forfattere som bør fremheves. Dessverre er det sånn at til tross for at det er langt over tre fjerdedeler av leserne som er kvinner, så er det fortsatt like stor overvekt den andre veien av mannlige forfattere. På samme måten dominerer de i forhold til utdeling av priser og for den del denne typen kåringer. Skal man komme ut av uføre, bør jo mange med dere framsnakke kvinnelige forfattere. Det gjelder selvsagt meg også. Her er fire store forfattere som alle kunne vært utpekt til De fire store: Herbjørg Wassmo, Vigdis Hjorth, Merete Lindstrøm og Tove Nilsen. Kanskje dere kan hjelpe til å utvide perspektivet ytterligere?

    23. september 2015 kl 19:47
 2. merete:

  Etter min mening hører Trude Marstein med på lista

  22. september 2015 kl 23:23
 3. Katrine:

  Bør ikke være mulig å komme unna Ingvar Ambjørnsen og Lars Saabye Christensen. Punktum! 🙂

  23. september 2015 kl 10:46

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *