Liker du «Downton Abbey», vil du elske Lucinda Rileys romaner.

Engletreet_bannerOrkideens hemmelighet pocketLucinda Riley er blitt en av de mestselgende forfatterne i Norge. Denne uken er hun på tre av bestselgerlistene, og i januar kommer hennes roman, Stormens søster, som foregår i Norge. Downton Abbey går mot slutten, men du har en redning i Riley, og hun fortsetter.

For snart fire og et halvt år siden kom Lucinda Riley for første gang til Norge for å lansere Orkideens hemmelighet. Da hadde jeg med meg NRKs Bokprogrammet for å ønske henne velkommen på Gardermoen. De skulle lage en reportasje om hvordan vi skulle forsøke å få Riley til å bli en bestselgende forfatter i Norge. Bokprogrammets Siss Vik intervjuet meg som «ekspert på bestselgerromaner», mens jeg kjørte min egen bil ut til Gardermoen for å hente Lucinda Riley. Den gang sa jeg at hvis vi klarte å selge totalt 20.000 eksemplarer, så var det en stor suksess. Nå etter seks romaner har Riley solgt over 20 ganger så mye her i landet.

I forrige uke kom den nye romanen, Engletreet, ut. Den ligger allerede på sjuendeplass på bestselgerlisten. Samtidig ligger hennes forrige roman De syv søstre på toppen av pocketlisten for sjette uke på rad. Den romanen er den første i en serie frittstående romaner, og den får sin oppfølger med Stormens søster i januar. Den kan jeg love vil vekke oppsikt med handling fra Norge og Kristiania bl.a. med Edvard Grieg og Henrik Ibsen i sentrale roller.

Lucinda Rileys romaner har mye til felles med Downton Abbey som til manges forferdelse går inn i sin siste sesong i morgen. Også Rileys romaner handler det gjerne om det engelske aristokratiet, familiehemmeligheter, lidenskap og drama. Store deler av handlingen i Engletreet Engletreet omslager riktignok lagt til etterkrigstidens Wales, men også her er det snakk om aristokrati, forviklinger og romantikk. Vi møter Greta Marchmont, som etter tretti år kommer tilbake til herskapshuset Marchmont Hall, som ligger idyllisk til mellom de snødekte fjellene i Wales. Hun lider av hukommelsestap etter å ha vært utsatt for en tragisk ulykke, og husker ingenting fra fortiden. På en spasertur gjennom det vinterlige landskapet gjør hun en urovekkende oppdagelse. Hun støter på en grav i skogen, og den forvitrede inskripsjonen på støtten viser at her er en liten gutt begravd – hennes egen sønn. Greta er dypt sjokkert, og begynner å lete etter den personen hun en gang var. Da kommer en sannhet for dagen som er så vond at Greta må mobilisere alle sine krefter for å klare å takle det. Da går fortellingen tilbake til London og Wales og etterkrigstiden med en helt annen Greta i hovedrollen.

Lucinda Riley nytt portrett 2
NORGESTURNE I JANUAR. 2. januar lanseres «Stormens søster», og Lucinda Riley kommer til Oslo 13. januar og Bergen 14. januar.

Lucinda Riley har berørt noe helt spesielt hos titusener av norske lesere. Noe av Rileys suksess skyldes en forfatter som er hengiven mot sine lesere. Jeg har vært på fem lanseringsturneer med henne rundt om i Norge. Signeringskøene er blitt lengre og lengre. I januar kommer hun tilbake til bl.a. Bergen og Oslo. Hun vil også besøke noen andre byer, men der trenger vi lesernes hjelp til å velge. Så hvis du ønsker besøk av Lucinda Riley til ditt hjemsted, send meg en mail, så skal vi se hvilket sted hun velger: knut.gorvell@cappelendamm.no.

Stormens søster kommer i januar, og jeg kan med hånden på hjertet love en sensasjon. I mellomtiden kan vi benke oss foran tv-skjermen og se siste sesong av Downton Abbey og nyte Engletreet, De syv søstre og de fem andre Riley-romanene.

Her er en ti sekunders reklamesnutt for Engletreet som går på kino nå:

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *