Tips til harde pakker II: Norske romaner

Lars Saabye Christensen jul 15
Lars Saabye Christensens «Magnet» fikk Brageprisen i forrige uke, og den er en av de åtte norske romanene jeg anbefaler som hard pakke til jul.

Hver dag nå opp mot jul legger jeg ut tips til bøker du kan gi bort til jul. I går handlet det om krim, og i dag er det norske romaner. Det har vært en fantastisk norsk romanhøst, så her er det mye flott å velge blant. Jeg har langt fra hatt tid til å lese alle romanene som har kommet ut. Derfor er denne listen ikke bare preget av min subjektive lesning, men jeg har også tatt med fire bøker som jeg ikke har lest ennå, men som jeg selv ønsker meg til jul.

ET NYTT MESTERVERK

Lars Saabye Christensen: Magnet  Magnet

Beatles var Lars Saabye Christensen store ungdomsverk, Halvbroren den middelaldrende mannens høydepunkt, og mens Magnet er den modne mannens mesterverk. Lars Saabye Christensen fikk i forrige uke Brageprisen for andre gang for denne helstøpte romanen. Få om noen andre i norsk litteratur kan formulere seg og skrive så poetisk og vakkert som Lars Saabye Christensen. Magnet er en kjærlighetsroman som på en poetisk måte analyserer vår tid, og den handler om tid, kunst og skjønnhet. Fortellingen dreier seg om Jokum og Synne og deres kjærlighetshistorie. De møter hverandre på Sogn Studentby i Oslo på syttitallet, og vi følger dem videre til San Francisco, hvor Jokum etablerer seg som fotograf og Synne som hans kurator. De flytter til San Francisco og klatrer i kunstverdenen. Men i arbeidet med bildene kommer de hverandre for nær. Hva er deiligere enn å lese en stor og vakker roman der forfatteren har lagt all sin kraft i den? Guri Hjeltnes sa det som er verdt å sies om denne romanen i VG: «Magnet er på høyde med, og vel så det, Beatles og Halvbroren»

ROYS «DAMEROMAN»

Roy Jacobsen: Hvitt hav   Hvitt hav

Hvitt hav har tatt opp tråden fra, De usynlige, og blitt en like stor suksess både kommersielt og kvalitetsmessig. Denne gangen har Roy Jacobsen spent opp et enda større lerret, og samtidig er romanen mer handlingsdrevet eller som Roy Jacobsen selv sier det i intervjuet på BokPod: «Denne er mer plotdrevet – en dameroman». Handlingen utspiller seg i 1944, så da er det kanskje ikke så overraskende at dette måtte bli mer drama. Ingrid har vendt tilbake til sin barndoms øy. Hun setter garn og ruster seg for vinteren. Ingrid tror hun er alene på øya, men det er hun ikke… Roy Jacobsen er i ferd med å bli den store nasjonalskalden – kanskje ikke så rart for en som elsker sagaene.

EN VIDUNDERLIG OPPVEKSTROMAN

Ketil Bjørnstad: Verden som var min. Sekstitallet

Verden som var min. Sekstitallet begynner nyttårsaften 1959 i det Bjørnstadske hjem i Melumveien på Røa i Oslo. Ketil Bjørnstads er bare sju Verden som var minår, og verken han eller foreldrene er forberedt på de voldsomme endringene som det nye tiåret vil bringe. Gjennom resten av fortellingen følger vi den lille guttens liv på sekstitallet som elev på Steinerskolen, som en kjevhendt som skulle avvendes fra venstrehånds-skriving og som et tjukt vidunderbarn på klaver. Det er en nydelig og varm oppvekstskildring der særlig portrettene av foreldrene er vakre og mangefasetterte. Det jeg kanskje liker aller best er at Bjørnstad har klart å veve sin egen historie sammen med beskrivelsen av det tiåret mange av oss har et så sterkt forhold til. Det var et tiår der frykten for en atomkrig og verdens undergang var dominerende i første halvdel, og der studentopprør, frigjøring og tro på at endring var mulig gjorde slutten av tiåret så annerledes. Romanen har fått en helt egen klang fordi de sentrale hendelsene i dette tiåret er trukket inn i fortellingen i korte riss som for eksempel Cuba-krisen, Kennedy-mordene, U-2 skandalen, månelandingen, The Beatles og Camus’ og Marilyn Monroes død. Gled deg, for til neste år kommer Syttitallet!

HØSTENS STØRSTE

Johan Harstad: Max, Mischa & TetoffensivenJohan Harstad

Dette er høsten med de store romanene, og den som er aller størst i antall sider (1104 sider) er Johan Harstads Max, Mischa & Tetoffensiven. Da boken kom ut i begynnelsen av november fikk den yatzy i seksere blant annet i VG og Dagbladet. Jeg var veldig glad i Harstads roman Buzz Aldrin, hvor ble du av i alt mylderet, og gleder meg voldsomt til å lese denne. Jeg håper og tror at jeg etter lesningen vil være enig med Anne Merethe K. Pinos i Aftenposten: «En roman kan gjøre så mye rart med deg. Den kan fremkalle latter og gråt, refleksjon og tvil, glemsel og erindring, forståelse og empati, utålmodighet og irritasjon. Alt dette gjør Johan Harstads roman. Jeg har bare en ting å si: Respekt!»

RÅTT OG VAKKERT

Linn Ullmann: De uroligeDe urolige

Uken etter at Johan Harstad fikk alle kritikerne til å juble, var det Linn Ullmanns tur til å «bades» i seksere. Heller ikke denne boken har jeg rukket å lese ennå, men jeg har svært høye forventninger til den. En fortelling om familie og deres relasjoner er ofte interessant i seg selv, men det blir jo litt mer krydder når foreldrene heter Ingmar Bergman og Liv Ullmann. Jeg håper jeg etter endt lesning er enig med Marta Norheim: «Rått og vakkert … ei stor leseoppleving … De urolige er ei raus og klok forteljing om vanskelege, rare, fine, rå og uuthaldelege ting som skjer mellom familiemedlemmer».

NORGES MORSOMTE FORFATTER

Erlend Loe: Slutten på verden slik vi kjenner den Slutten på verden slik

11 år etter at første roman om Doppler kom ut, er han nå tilbake i romanform. I hans univers er det riktignok bare gått tre år, men verden er ikke lenger hva den var når Doppler nå vil vende tilbake fra skogen. Selv huset og hjemmet er annerledes, og ikke minst en ny mann er flyttet inn i hans sted. Doppler har plassert elgen sin i en kennel for hjortedyr og forsøker å finne tilbake til menneskene. Det går ikke greit for å si det mildt. Dette er nok slutten på verden slik Doppler kjente den, men for alle Loe-elskere er dette et herlig nytt Doppler-eventyr eller som Svein Roll i Dagsavisen sa det: «Hvis du legger vekk en god dose logikk noen kvelder, har du sannsynligvis årets morsomste bok mellom hendene.»

SIGRUD UNDSETS SKANDALØSE KJÆRLIGHETSHISTORIE

Sigrun Slapgard: Maleren Maleren

Sigrun Slapgard har grepet fatt i en av 1800-tallets mest skandaløse kjærlighetspar Anders C. Svarstad og Sigrid Undset. Dette er en av høstens til nå oversette romaner, som jeg er sikker på mange vil elske når de leser den. Anders Castus Svarstad, født 1869, kom fra små kår, men ble en anerkjent maler med en markant rolle i kunstmiljøet. Da Svarstad møtte dikteren Sigrid Undset, en kjærlighetshistorie som brøt alle regler, tok malerens liv en ny vending. Det ble triumfer, men også personlige nederlag. Svarstad og Undset var et skandaleomsust par da de satte kursen for Roma og sin felles kunstnerdrøm: Male, skrive, elske. Maleren er historien om en kjærlighet som inspirerte dikteren av Kristin Lavransdatter, en av verdenslitteraturen store kjærlighetsskildringer. Det er også historien om hvordan en maler havner i kamp med seg selv og tiden.

BOKHANDLERPRISVINNEREN

Maja Lunde: Bienes historie

Bienes historieEt annet friskt pust denne høsten er Maja Lunde. Hun har tidligere skrevet fire barne- og ungdomsbøker, men Bienes historie er hennes romandebut, og for en debut! Dette er virkelig blitt en av høstens store bestselgere. Jeg må skam melde at jeg heller ikke har fått lest denne boken ennå. Godt at det snart er juleferie og lesetid. Hvis Erik Flatland i Aftenposten har litt rett, fortjener også Bienes historie en plass på denne listen: «Maja Lundes debut er av internasjonalt format. Bienes historie er preget av dyktig håndverk hele veien gjennom. Språket er solid og gjennomarbeidet, og hver historie har sin særegne tone.»

 

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
2 kommentarer
  1. […] den siste uken lagt ut tips til de beste harde pakkene til jul. Onsdag var det krimtips, torsdag norske romaner, og fredag var det fakta- og dokumentarbøker, i går var det oversatte romaner og nå til slutt […]

    7. januar 2016 kl 10:23

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *