12 kriminelt gode krimbøker

Detalj fra omslaget på Torkil Damhaugs En femte årstidDetalj fra omslaget på Torkil Damhaugs En femte årstid
Dagsavisen er i dag enig med meg om at Torkil Damhaugs "En femte årstid" er den aller beste av årets påskekrim.

Det ser ut til å bli kriminelt god bokvår. Her kan du lese om noen av bokvårens beste krimromaner og heldigvis kommer mange av disse krimforfattere til Krimfestivalen som arrangeres 3. til 5. mars.

Denne uka vil presentere jeg en del høydepunkter fra Cappelen Damms bokvår. Utvalget er mitt og selvsagt ville jeg kunne ha trukket fram andre bøker for her er det mye velge blant. I dag er det altså krim, og her er det mange perler for den kriminteresserte.

RYKTENE ER SANNE – DAMHAUGS BESTE BOK

Torkil Damhaug: En femte årstid         Utkommer ultimo februarEn femte årstid

Torkil Damhaug er lege og psykiater og har i mange år være en av Norges beste krimforfattere. Han fikk Rivertonprisen i 2011 for Ildmannen, men jeg syns likevel at En femte årstid er enda bedre og hans aller beste bok. VG skrev i sin oppsummering om ti krim de gledet seg til i bokvåren at: «Damhaug skriver krimbøker med høy psykologisk spenning og gode personportretter, og det ryktes at denne er spesielt god.» Det er riktig at ryktene har begynt å svirre, og jeg kan bare bekrefte at ryktene er sanne. Ann, Victor, Helene og Nicolai er fire ungdommer som henger sammen. De prøver ut ting, og alt er ikke like smart. En av de tingene de ikke burde gjort, var å stenge en klassekamerat inne i kjelleren på den nedlagte fabrikken nede ved elva, der det en gang skjedde en grusom ulykke. Kort tid senere er to av de fire ungdommene funnet døde, og den tredje er forsvunnet. Vi følger ungdommer som blir drevet mot det fatale av krefter de ikke forstår, og vi møter en far som vil gjøre alt for å finne sin datter.

Torkil Damhaug er i en egen klasse i denne nervepirrende spenningsromanen, hvor han hevder seg som en av Nordens absolutt ypperste spenningsforfattere på nivå med Lars Kepler på sitt beste.

ENGLANDS SVAR PÅ KARIN FOSSUM

Clare Mackintosh: Jeg lar deg gå       Oversatt av Ulrik FarestadJeg lar deg gå

Clare Mackintosh tok USA og England med storm i fjor, og anmelderne her hjemme har vært like begeistrete: Ingvar Ambjørnsen ga den 5 i Dagbladet og skrev: «Clare Mackintosh har definitivt skrevet en av vårens beste spenningsbøker», og Tom Egeland ga den også 5 og kalte Jeg lar deg gå for «et knytteneveslag av en overraskelse.» Asbjørn Slettemark sammenliknet Mackintosh med Karin Fossum i Aftenpostens A-magasinet og skrev: «Historien er vond og tilsynelatende ugjennomtrengelig, men samtidig ulidelig spennende. (…) Du legger ikke Jeg lar deg gå fra deg uberørt.»

Historien begynner enkelt, men så får du som leser oppleve en rekke twister: Det begynner med det verst tenkelige en mor kan oppleve. Hun slipper hånden til sin fem år gamle sønn – som vil løpe til huset deres på den andre siden av gaten – da han brått og brutalt blir truffet av en bil. Gutten dør av skadene. Jenna Gray bestemmer seg for å forlate alt. Hun drar til den avsidesliggende kystbyen Ellis Island i Wales. Men hun hjemsøkes av bilder fra ulykken, og lever med sorg, skyldfølelse og frykt. Da livet så smått begynner å få mening igjen, vender fortiden tilbake med full kraft.

Flink pike, Piken på toget og Avslørt har vært de noen av de største krimsuksessene de siste årene, og fellesnevneren er psykologisk krim der fortelleren er upålitelig og der krimmysteriet får en voldsom twist når perspektivet skifter. I England har de begynt å kalle dette for «Domestic Noir», og den nye dronningen i denne sjangeren er uten tvil Clare Mackintosh. Selvsagt kommer hun til Krimfestivalen!

TIDENES HØK OVER HØK

Peter Swanson: De som fortjener det    Oversatt av Kari EngenDe som fortjener det 2 opplag

De som fortjener det har fått en utrolig flott mottakelse i alle land den er kommet ut, også her i landet. Ingvar Ambjørnsen ga den en sekser Dagbladet og skrev bl.a.: «Dette er ei bok som alle elskere av krim og spenning har fortjent. Den er annerledes. Overraskende, Rå, sort og vittig. Og så spennende at du risikerer å glemme avtalen med kjæresten. Men pass deg. Denne boka handler faktisk om akkurat det. Hva som kan skje dersom du kødder det til med den du er glad i.» Tom Egeland var omtrent like begeistret i VG: «Boken er full av sjarm og spenning. At siste avsnitt rommer en overraskelse av Roald Dahl-kaliber, trekker heller ikke ned.» Asbjørn Slettemark var først ute med sin hyllest i fjor høst i Aftenpostens A-magasinet:  «Leter du etter en spennende, underholdende pageturner av en moderne krimbok? Din søken er over!»

De som fortjener det er en vanvittig høk over høk-historie som også kan minne litt om Hitchcock-filmen Stranger on a Train. Som med alle gode krimromaner, gjelder det å ikke røpe for mye, men åpningen må jeg nesten fortelle: Ted og Lily møtes i en flyplassbar på Heathrow. De skal begge ta nattflyet til Boston. Samtalen mellom dem utvikler seg raskt fra uskyldig flørt til dødelig alvor. Ted forteller om ekteskapet sitt som skranter – han har akkurat funnet ut at kona er utro. Det begynner som en halvhjertet spøk da han sier at han kunne tenke seg å drepe henne, men blir med ett mer alvorlig da Lily svarer at hun kan hjelpe ham. Peter Swanson ligger allerede høyt på bestselgerlisten, og selvsagt kommer også han til Krimfestivalen!

LAPIDUS’ BESTE TIL NÅ

Jens Lapidus: STHLM DELETE   Utkommer ultimo februar  Oversatt av Inge Ulrik GundersenSTHLM delete

Jens Lapidus er en svensk forsvarsadvokat som skriver kriminalromaner i såkalt «froskeperspektiv» – fra outsidernes ståsted. Her er det ikke bare vanlige lesere som kjenner seg igjen, men også de kriminelle. Lapidus er en av Nordens mestselgende krimforfattere, og han er klart den mest leste krimforfatteren i svenske fengsler. STHLM DELETE er den krimromanen hans som har fått best kritikk i Sverige. Vi møter igjen hovedpersonene fra hans forrige roman Vip-rommet Emelie og Teddy. Det er et svært umake par . Dramaet begynner med at en alarm går, og en vekter blir tilkalt til et hus på Värmdö. Der venter det ikke noe vanlig innbrudd, men et lik: et menneske er blitt massakrert. En ung mann blir funnet hardt skadd i nærheten av åstedet, og han blir mistenkt for drapet. Emelie Jansson påtar seg i hemmelighet å være hans forsvarer, til tross for at sjefen hennes i advokatbyrået er imot det. Hvem er den drepte på Värmdö? Og hvorfor er det så mange spor som leder til Mats Emanuelsson, mannen som Teddy kidnappet for lenge siden? Jeg håper og tror at Lapidus denne gangen også sette salgsrekorder i Norge?

SVENSK DEBUTANT MED INTERNASJONAL SUKSESS

Mikaela Bley: Lycke Oversatt av Heidi GrindeLycke

Lycke er Mikaela Bleys debutroman, og den vekket internasjonal jubel da den kom ut i mars 2015 bl.a. ble det en enorm budrunde blant tyske forlag. Lycke er første boken i serien om den ærgjerrige jounalisten Ellen Tamm. Mikaela Bley har tidigere jobbet som innkjøper for TV4, men skriver nå på heltid. Hun bor i Stockholm.

En regntung dag i mai forsvinner åtte år gamle Lycke utenfor Kungliga Tennishallen i Stockholm. Ellen Tamm, en journalist i TV4, får i oppdrag å følge saken. Det er få spor, og Ellen synes politiet jobber altfor tregt i etterforskningen. De kommer heller ingen vei med Lyckes skilte foreldrene, som svarer unnvikende på spørsmål fra politiet og presse. Moren er kald og likegyldig, faren skjuler noe, stemoren virker sjalu og selvopptatt. Med Lycke-saken dras hun inn i en verden av familiehemmeligheter, løgner og svik, men på veien tvinges hun også til å konfrontere sine egne demoner. Mikaela Bley kommer til Krimfestivalen.

TRE MILLIONER SVENSKER TAR IKKE FEIL

Viveca Sten: I maktens skygge   Oversatt av Kari Engen I maktens skygge

Suksess-serien Mordene på Sandhamn utgis i 25 og har blitt en populær tv-serie. Med sine pageturnere med handling fra Sveriges skjærgård har Viveca Sten fått mange trofaste fans og solgt over tre millioner bøker i Sverige. I maktens skygge er den syvende boken i serien. Carsten Jonsson, en risikokapitalist som har blitt styrtrik etter omfattende investeringer i Russland. Jonsson har kjøpt den lange, fine stranden på øyas sørside, og dessuten bygget en luksusvilla som får resten av øyboerne til å se rødt. Merkelige ulykker har forekommet i bygningsprosessen. Dreier det seg om tilfeldigheter? Eller kan det være snakk om sabotasje? Da Carsten Jonsson inviterer til innflytningsfest, ender det i katastrofe og Thomas står overfor sin vanskeligste sak noensinne. Liker du Camilla Läckberg, er Viveca Sten midt i blinken for deg. Også Viveca Sten kommer til Krimfestivalen.

DET STORE GJENNOMBRUDDET

Ninni Schulman: Vår egen lille hemmelighet  Oversatt av Kari Engen Utkommer ultimo februarVår egen lille hemmelighet

Dette er den fjerde boka i Ninni Schulmans populære Hagfors-serie, og den er blitt Shculmans store gjennombrudd i Sverige. På tre måneder solgte hun over 55.ooo eksemplarer av Vår egen lille hemmelighet. Der følger vi journalisten Magdalena Hansson og politibetjentene Petra Wilander og Christer Berglund. Det er en uhyre spennende kriminalroman om en virkelighet de fleste kan kjenne seg igjen i, langt fra storbyene og idylliske ferieparadis. En kveld i april kommer ikke Anna-Karin Ehn hjem fra jobben på sosialkontoret, og ektemannen melder henne savnet. Han forteller politiet at hun har mottatt trusler fra klienter på jobben. Dagen etter blir bilen hennes funnet i veikanten noen mil utenfor Hagfors. Det er spor av blod i bilen, og politiet mistenker at hun er drept. Anna-Karin har levd et tilsynelatende ordinært liv med mann og barn, men når journalisten Magdalena Hansoon begynner å skrape ved den perfekte fasaden, oppdager hun at kvinnen har levd med mange hemmeligheter. Ninni Schulman kommer til Krimfestivalen.

AMERIKAS SVAR PÅ JO NESBØ

Harlan Coben: Den fremmede   Oversatt av Sissel BuskDen fremmede

Harlan Coben har skrevet en lang rekke romaner. Han er tidenes første forfatter som har mottatt alle de tre store krimprisene i USA, både Edgar, Shamus og Anthony Award. Bøkene hans har tronet på bestselgerlistene over store deler av verden, og er blitt utgitt på mer enn 30 språk. Coben skriver både om en svært populær seriefigur a la Harry Hole som heter Myron Bolitar og frittstående romaner. Her hjemme er leserne vel så glad i de enkeltstående krimromanene hans, og årets bok er en slik.  I Den fremmede er det store spørsmålet: Hva om alt det gode i livet ditt er basert på en løgn? Vi møter Adam Price som har alt: en vellykket ekteskap, fin jobb og to flotte sønner. Hele den amerikanske drømmen er fullkommen. Men da han møter den fremmede, får han vite redselsfulle hemmeligheter om sin kone Corinne. Da han velger å konfrontere henne, går det perfekte livet deres i oppløsning, det er som om det aldri har eksistert. Og avsløringene kan også få dødelige følger, hvis ikke Adam handler raskt.

HVERT FEMTE SEKUND SELGES DET EN NY LEE CHILD-BOK

Lee Child: Personlig   Oversatt av Kurt Hanssen  Utkommer primo februarPersonlig

Lee Child er en av verdens mestselgende og mest prisvinnende forfattere. Et eksemplar av hans bøker blir kjøpt hvert femte sekund verden over, og Jack Reacher er en av tidenes mest vellykkede actionhelter – en James Bond for vår tid. Personlig er den 19. i rekken av Reacher-romaner

Jack Reacher var i sin tid major i militærpolitiet. Nå er han en ensom ulv som flakker rundt, uten fast adresse – men Hæren finner ham. En snikskytter har skutt på den franske presidenten, og Reacher kjenner gjerningsmannen, for han arresterte ham for seksten år siden. I all hemmelighet sendes Reacher til London, der et G 8-møte står for døren. Frykten for et nytt attentat er stor, men det spiller ingen rolle for Reacher. Han vil bare ha tak i skytteren. For ham er saken blitt personlig.

BARNEBARNET TIL LE CARRE!

Jessica Cornwell: Slangeskriftene  Oversatt av Eve-Marie Lund Utkommer ultimo februarSlangeskriftene

Slangeskriftene er en ulidelig spennende kodekrimmen skrevet av barnebarnet til John le Carré (han heter egentlig David John Moore Cornwell). Jessica Cornwell virker mer inspirert av Da Vinci-koden enn av bestefarens spionthrillere, og også her må vi tilbake til Jesus’ tid for å forstå mysteriet. Det hele begynner i Barcelona, sommeren 2003. Der dukker det opp tre lik i rask rekkefølge, med et kryptisk alfabet risset inn i huden og tungen skåret ut. Elleve år senere dukker det opp en ung, amerikansk forskeren Anna Verco for å se på saken som er henlagt uten oppklaring. Hun ankommer Barcelona på oppfordring fra den nå pensjonerte kriminalinspektøren Manel Fabregat. Sammen forsøker de å sette sammen bitene av mysteriet omkring mordene. Etter hvert som Anna går dypere inn i etterforskningen, oppdager hun en forbindelse mellom Natalia Hernández’s død og et gammelt manuskript som stammer fra før Kristi fødsel, skrevet på språket til hekser og sannsigersker. Også Jessica Cornwell kommer til Krimfestivalen og skal blant annet være med i et program med Tom Egeland.

DEN LITTERÆRE KRIMMENS MESTER

Tana French: Flokkdyr  Oversatt av Line Gustad FitzgeraldFlokkdyr

Tana French har vokst opp i Irland, Italia, USA og Malawi. Siden 1990 har hun bodd i Dublin. Hun er utdannet skuespiller fra Trinity College i Dublin og arbeider med teater og film ved siden av skrive bøker. Med sin debutroman Skogen (2007) plasserte hun seg rett i den internasjonale toppklassen av krimforfattere. Hun har vunnet en rekke priser: Edgar, Anthony, Macavity, Barry og ICVA Clarion Awards. Flokkdyr er hennes femte roman og et fint tilskudd til serien om Dublin-politiets drapsavdeling.

På oppslagstavlen kalt «Hemmeligheten» kan elevene på St. Kilda’ s kostskole for jenter henge opp anonyme meldinger. Vanligvis er det en salig blanding av sladder og fordekt mobbing, men en dag blir tavlen brukt til noe ganske annet: et bilde av Chris Harper som for et år siden ble funnet drept på naboskolen. Under bildet står det: «Jeg vet hvem som drepte ham.» Kriminalbetjent Stephen Moran har ventet på en mulighet til å få foten innenfor drapsavdelingen da seksten år gamle Holly Mackey viser ham oppslaget. Den uløste saken om drapet på Chris Harper vekkes til live. Stephen allierer seg med den hardbarkede Antoinette Conway for å finne ut hvem som står bak. Alle spor fører til Hollys vennegjeng og deres innbitte fiender i en annen klikk – på innfløkt vis er alle jentene knyttet til Chris Harper.

BARCELONAPOLITIETS FAVORITT-FORFATTER

Dolores Redondo: Offergaven   Oversatt av Kaja Rinda Bakkejord   Utkommer medio marsOffergaven

Dolores Redondo tok Norge med storm da hun var på Krimfestivalen for to år siden, og første bok i hennes krimtrilogi fikk da 6 på terningen i VG. Nå er hun aktuell med den tredje boken som har solgt enda bedre i hjemlandet Spania. Redondo er ikke bare en populær forfatter hos den vanlige leseren, men politiet i Barcelona har kåret henne til deres favoritt.

Det er gått en måned siden inspektør Amaia Salazar reddet sønnen sin og pågrep Berasategui. Men til tross for dette føler ikke Amaia at de er utenfor fare. Et plutselig og tragisk dødsfall i Elizondo-dalen virker mistenkelig: Den døde pikebarnet har et rødt merke i pannen, og kan tyde på at noe er blitt presset mot ansiktet hennes. Dessuten prøvde faren å skjule liket. Oldemoren til den lille jenta påstår derimot at ulykken er Ingumas verk; demonen som hindrer de sovende i å røre seg, drikker åndedretten deres så de dør mens de sover. De rettsmedisinske analysene får Amaia Salazar til å se nærmere på andre spedbarnsdødsfall. Etterforskning avdekker et mønster som de aldri før har sett maken til. Og fra et sted ute i skogen nærmer det seg et voldsomt uvær som truer med å begrave den grufulle sannheten en gang for alle.

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
2 kommentarer
  1. Erik Brorson:

    En burde kunne forvente at representanter for et forlag klarer å skrive Barcelonapolitiet – ikke Barcelona politiet.

    26. januar 2016 kl 20:05
  2. Ragnar Jenssen:

    Hei. Jeg er forbauset over at Peter May sin Lewis-trilogi ikke er utgitt på norsk. Spennende og intelligent, med god persontegning, fra et miljø som er ukjent for de fleste (Hebridene).

    27. januar 2016 kl 08:41

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *