Clare Mackintosh: «Jeg lar deg gå» – vinterens beste krim?

Clare Mackintosh: Clare Mackintosh:
Clare Mackintosh: "Jeg lar deg gå"

Asbjørn Slettemark kalte henne en «britisk Karin Fossum», Ambjørnsen mente Clare Mackintosh hadde skrevet «en av vårens beste spenningsbøker», og bokhandlerne omtaler Jeg lar deg gå som «superbra». Merk deg navnet Clare Mackintosh!

Flink pike, Piken på toget og Avslørt har vært de noen av de største krimsuksessene de siste årene, og fellesnevneren er psykologisk krim der fortelleren er upålitelig og der krimmysteriet får en voldsom tvist når perspektivet skifter. I England har de begynt å kalle denne typen krimromaner for «Domestic Noir», og den nye dronningen i denne sjangeren er uten tvil den tidligere politikvinnen Clare Mackintosh.

Det verst tenkelige
Historien i Jeg lar deg gå begynner enkelt, men så får du som leser oppleve en rekke tvister: Det begynner med det verst tenkelige en mor kanJeg lar deg gå oppleve. Hun slipper hånden til sin fem år gamle sønn – som vil løpe til huset deres på den andre siden av gaten – da han brått og brutalt blir truffet av en bil. Gutten dør av skadene. Jenna Gray bestemmer seg for å forlate alt. Hun drar til den avsidesliggende kystbyen Ellis Island i Wales. Men hun hjemsøkes av bilder fra ulykken, og lever med sorg, skyldfølelse og frykt. Da livet så smått begynner å få mening igjen, vender fortiden tilbake med full kraft.

Anmelderne jubler
Jeg lar deg gå tok USA og England med storm i fjor, og anmelderne her hjemme har vært like begeistrete: Ingvar Ambjørnsen ga den terningskast fem i Dagbladet og skrev: «Clare Mackintosh har definitivt skrevet en av vårens beste spenningsbøker». Tom Egeland ga den også fem i VG og kalte Jeg lar deg gå for «et knyttneveslag av en overraskelse.» Asbjørn Slettemark sammenliknet Clare Mackintosh med Karin Fossum i Aftenpostens A-magasinet og skrev: «Historien er vond og tilsynelatende ugjennomtrengelig, men samtidig ulidelig spennende. (…) Du legger ikke Jeg lar deg gå fra deg uberørt.»

Bokhandlerne jubler
Også fra bokhandel hold har vi fått enorm respons etter at alle bokhandlerne fikk en forhåndsutgave av boken. Anne Marie Støverud, som er en av superselgerne i bokhandelen på ARK Gardermoen, formulerte begeistringen sin slik: «Og hvilken bok! !!! Til tross for at jeg egentlig nå er litt fed up på psykologisk krim, denne tok meg fullstendig på senga. Første del av boka lot meg tro at jeg hadde en viss oversikt. Men så, plutselig var alt omsnudd. Ingenting stemte. Jeg ble drevet fram, ble provosert, forbannet, overrasket. Umulig å legge fra seg var ingen klisjé i dag. En fantastisk bok!!!!! Superbra 😊😊😊»

Erfaring fra politiet
Clare Mackintosh har selv vært politi, og en av de første sakene hun kom bort i var nettopp en slik bilulykke der sjåføren stakk av og ikke ble funnet. Mackintosh har også selv opplevd å miste et barn – om enn på en helt annen måte. Kanskje er det nettopp grunnen til at hun har skrevet en så rystende sterk psykologisk krim.

Det kommer mange fine krimromaner før påske, men jeg er overbevist om at mange vil være enig med meg at Clare Mackintoshs Jeg lar deg gå er en av vinterens beste krim. Selvsagt kommer hun til Krimfestivalen!

 

Les mer om krim: 
3.- 5. mars er det igjen tid for Krimfestivalen!
12 kriminelt gode krimbøker

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *