Sommerens boktips: pockettips

Hva er bedre å ta med i feriebagasjen enn en god pocketbok? I går ga jeg tips om årets beste krim og oversatte romaner. Her er årets beste pockettips.

Jeg må igjen minne om at det finnes et utall bøker på markedet, og det er masse god litteratur å velge mellom. Mine lister med titler er bøker jeg har lest, så derfor er noen av dem sammensatt av bøker fra alle forlag og andre bare fra Cappelen Damms. Denne listen er det bare Cappelen Damm-titler på pga hva jeg har rukket å lese og også fordi vi er Norges klart største pocket-forlag.

1 NASJONALSKALDEN
Roy Jacobsen: Hvitt havHvitt hav pocket

Hvitt hav tar opp tråden fra, De usynlige, og den er blitt en like stor suksess både kommersielt og kvalitetsmessig. Roy Jacobsen har spent opp et enda større lerret enn forrige gang vi møtte Ingrid, og samtidig er romanen mer handlingsdrevet eller som Roy Jacobsen selv sa det i intervjuet på BokPod: «Denne er mer plotdrevet – en dameroman». Handlingen utspiller seg i 1944, så da er det kanskje ikke så overraskende at dette måtte bli mer drama. Ingrid har vendt tilbake til sin barndoms øy. Hun setter garn og ruster seg for vinteren. Ingrid tror hun er alene på øya, men det er hun ikke… Roy Jacobsen er i ferd med å bli den store nasjonalskalden – kanskje ikke så rart for en som elsker sagaene.

2 VÅR TIDS STØRSTE SAMTIDSFORFATTER?
Jonathan Franzen: Renhet 
Oversatt av Monica CarlsenRenhet pocket

Jonathan Franzen er av mange regnet som en av vår tids største samtidsforfattere. Renhet er fortellingen om en ung kvinnes leting etter faren hun aldri har møtt og hvordan denne jakten på faren driver henne inn i kraftfeltet til en karismatisk varsler og lovløs internetthelt. Renhet er en bok om hemmeligheter; om hemmelige tjenester, statshemmeligheter, forretningshemmeligheter, men først og fremst om kraften i de hemmelighetene vi har for hverandre i nære relasjoner. Det handler om hemmeligheter binder oss sammen og styrer følelsene våre. Det er en mørk komedie om ungdommelig idealisme, ekstrem trofasthet og mord. Om gode og dårlige foreldre, journalister og varslere, om det allestedsnærværende internettet og den eldgamle kampen mellom kjønnene. Med tydelige referanser til saker vi kjenner godt

3 DRONNINGEN AV HAPPY TEARS
Lucinda Riley: Engletreet        
Oversatt av Benedicte Windt-ValEngletreet pocket

Lucinda Riley har snart solgt nesten seks hundre tusen bøker av sine romaner i Norge, og siden jul har hennes hennes nye og «norske» roman Stormens søster ligget på bestselgerlisten. Engletreet er en typisk Riley-roman, og alle vi som elsker Downton Abbey, koser oss med disse romanene. Den store dramatikken i handlingen i Engletreet foregår i etterkrigstidens England. Etter tretti år kommer Greta Marchmont tilbake til herskapshuset Marchmont Hall, som ligger idyllisk til mellom de snødekte fjellene i Wales. Hun husker ingenting fra fortiden; etter at hun var utsatt for en tragisk ulykke lider hun av hukommelsestap. Men på en spasertur gjennom det vinterlige landskapet gjør hun en urovekkende oppdagelse. Hun støter på en grav i skogen, og den forvitrede inskripsjonen på støtten viser at her er en liten gutt begravd – hennes egen sønn. Greta er dypt sjokkert, og begynner å lete etter den personen hun en gang var. Da kommer en sannhet for dagen som er så sjokkerende at Greta må mobilisere alle sine krefter for å klare å takle det.

4 ET FYRVERKERI AV EN PSYKOLOGISK KRIMROMAN
Renée Knight: Avslørt
Oversatt av Christina RevoldAvslørt pocket

Hva om du skjønte at romanen du ligger i senga og leser, handlet om deg? Dokumentarfilmskaper Catherine Ravenscroft finner en bok på nattbordet som skal kaste henne inn i et lysvåkent mareritt. Boken utgir seg for å være en fiksjon, men den forteller i levende detalj om den forferdelige dagen da Cathrine ble slave av sin egen mørke hemmelighet, en hemmelighet hun er sikker på at hun bare deler med én eneste person – og denne personen er død. Cathrines verden går i oppløsning når fortiden innhenter henne.  Avslørt er en fremragende utpønsket, dypt urovekkende psykologisk thriller.

5 ET NYTT MESTERVERK
Lars Saabye Christensen: Magnet  Magnet

Beatles var Lars Saabye Christensen store ungdomsverk, Halvbroren den middelaldrende mannens høydepunkt, mens Magnet er den modne mannens mesterverk. Lars Saabye Christensen fikk Brageprisen for andre gang for denne helstøpte romanen. Få om noen andre i norsk litteratur kan formulere seg og skrive så poetisk og vakkert som Lars Saabye Christensen. Magnet er en kjærlighetsroman som på en poetisk måte analyserer vår tid, og den handler om tid, kunst og skjønnhet. Fortellingen dreier seg om Jokum og Synne og deres kjærlighetshistorie.

De møter hverandre på Sogn Studentby i Oslo på syttitallet, og vi følger dem videre til San Francisco, hvor Jokum etablerer seg som fotograf og Synne som hans kurator. De flytter til San Francisco og klatrer i kunstverdenen. Men i arbeidet med bildene kommer de hverandre for nær. Hva er deiligere enn å lese en stor og vakker roman der forfatteren har lagt all sin kraft i den? Guri Hjeltnes sa det som er verdt å sies om denne romanen i VG samtidig med at hun ga den terningkast 6: «Magnet er på høyde med, og vel så det, Beatles og Halvbroren».

6 ET RYSTENDE DILEMMA
Jodi Picoult: Historiefortelleren
Oversatt av Sissel BuskHistoriefortelleren pocket 2

Jodi Picoult er en av de helt store bestselgerforfatterne i verden. Hun skriver underholdningsromaner, men er alltid opptatt av at historien skal kretse rundt eksistensielle problemer og moralske dilemmaer. Historiefortelleren er hennes kanskje beste roman. Sage Singer er 23 år og er skadet i en ulykke. Hun har et arr i ansiktet som gjør henne reservert overfor fremmede. Som baker kan hun heldigvis jobbe på natten og slippe å omgås så mange mennesker. Følelsene sine legger hun i de vakre bakverkene. En dag blir hun kjent med den 95 år gamle Josef Weber. Han er en respektert og avholdt mann i den vesle byen. Det oppstår et vennskap mellom de to, men en dag ber Josef Sage om en helt spesiell tjeneste: Han ber henne om hjelp til dø. Det viser seg at han var SS-soldat under krigen, og nå vil han gjøre opp for seg. Det han ikke vet, er at Sages bestemor er en av dem som overlevde holocaust.

7 NYSEPARERT OG PASSIV AGGRESSIV
Fredrik Backman: Britt-Marie var her
Oversatt av Einar BlomgrenBritt-Marie var her pocket

Første juledag hadde filmatiseringen av En mann ved navn Ove premiere i hele Norden. Den er nå blitt tidenes mest sette film på kino i Sverige og en god suksess også her til lands. Til høsten kommer den som teaterstykket med Sven Nordin i hovedrollen på Centralteatret.

I Britt-Marie var her handler det om en slags kvinnelig utgave av Ove. Britt-Marie er 63 år, svensk, nyseparert og passiv aggressiv, altså en slags kvinnelig utgave av Ove. Fredrik Backman skrev seg inn i den norske folkesjela med En mann ved navn Ove, og med Mormor hilser og sier unnskyld viste han at han også er i stand til å se tilværelsen fra et barns perspektiv. Jeg tror mange vil bli minst like glad i Britt-Marie som Backmans andre herlige karakterer. Britt-Marie har vært hjemmeværende i 20-30 år, når hun nå oppsøker Sveriges NAV. Det eneste jobbtilbudet hun får, er et tre ukers vikariat som fritidsleder. Britt-Marie drar trøstig i vei til en slitt, nesten nedlagt bygd med en fritidsklubb som snart skal stenges. Da viser det seg at det eneste ungdommene ønsker seg eller rettere MÅ ha, er en fotballtrener. Er det noe Britt Marie hater, så er det fotball! Likevel må hun gjøre et slag for denne aparte gjengen og Borg FC. Dermed blir det et fotballeventyr helt utenom det vanlige.

8 FORFATTEREN SOM SELGER MER ENN JOJO MOYES
Lori Nelson Spielman: En liste for livet            
Oversatt av Kirsti VogtEn liste for livet pocket

I fjor kjempet Lori Nelson Spielman med Jojo Moyes om bestselgertoppen i Tyskland, og det var Spielmans En liste for livet som gikk seirende ut av kampen. Det er ikke underlig, for dette er en sjarmbombe av en roman. Brett er 34 år og har tilsynelatende alt: en god jobb i det veldrevne familiefirmaet og en stor leilighet der hun bor sammen med kjæresten. Så dør moren av kreft, og Bretts verden blir snudd på hodet. Hun tror hun skal arve direktørstillingen i familiefirmaet, men får i stedet sparken (!) Det eneste hun arver fra moren er en liste hun laget som tenåring over hvilke mål hun skulle oppnå i livet. Før hun får noe som helst annen arv, har moren bestemt at hun må fullføre punktene på listen. Brett har for lengst glemt den gamle listen: «lære fransk, dra til Paris, skaffe seg hund, finne kjærligheten, få barn, hjelpe de fattige, få et fint hus» osv. Brett, som er knust av sorg, kan ikke forstå hvorfor moren har gjort dette mot henne. Dessuten er det ikke alle punktene som lar seg fullføre. Hvordan skal hun for eksempel klare å etablere et forhold til faren sin, som døde for flere år siden? Og hvorfor har ikke moren strøket over «finne kjærligheten» siden Brett jo lever sammen med «drømmemannen»?

9 NORGES MORSOMTE FORFATTER
Erlend Loe: Slutten på verden slik vi kjenner den Slutten på verden pocket

11 år etter at første roman om Doppler kom ut, er han nå tilbake i romanform. I hans univers er det riktignok bare gått tre år, men verden er ikke lenger hva den var når Doppler nå vil vende tilbake fra skogen. Selv huset og hjemmet er annerledes, og ikke minst en ny mann er flyttet inn i hans sted. Doppler har plassert elgen sin i en kennel for hjortedyr og forsøker å finne tilbake til menneskene. Det går ikke greit for å si det mildt. Dette er nok slutten på verden slik Doppler kjente den, men for alle Loe-elskere er dette et herlig nytt Doppler-eventyr eller som Svein Roll i Dagsavisen sa det: «Hvis du legger vekk en god dose logikk noen kvelder, har du sannsynligvis årets morsomste bok mellom hendene.»

10 JOJO MOYES’ FAVORITT
Lisa Jewell: Dagen vi møttesDagen vi møttes

Underholdningsromanene på denne listen er det vi her på forlaget kaller en «Happy Tears-titler» – bøker som får deg til å le og gråte. Det er varme underholdningsromaner, og Dagen vi møttes er uten tvil vanskelig å lese uten å ta til tårene. Alle har hemmeligheter, men noen kan forandre livet ditt for alltid … På et hospits utenfor London ligger en døende mann. Venninnen hans, Maggie, sitter hos ham hver eneste dag. En dag forteller han at han har tre barn som han aldri har møtt, men som han ville gjort alt for å treffe. Maggie bestemmer seg for å hjelpe ham, og dette er starten på omveltende forandringer for tre søsken som alltid har følt at noe manglet i deres egne familier.

Les også:

Krimtips for sommeren

Romantips for sommeren

Tidløse bøker

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *