Seksere til «Hviskeren» av fremragende Fossum

Karin Fossums nye krim "Hviskeren" får knallkritikk og 6 i Dagbladet og VG. Foto: Fredrik Arff

Selv om det fortsatt er sommerferie, er endelig bokhøsten over oss, og den starter med seksere i Dagbladet og VG til Karin Fossums fremragende nye krim Hviskeren.

Karin Fossum er en av de få forfatterne som har fått Rivertonprisen to ganger. Kanskje får hun den tredje for årets krim Hviskeren,Hviskeren 1 for jeg er enig med Elin Brend Bjørhei i VG som mener at den er enda bedre enn Fossums forrige, Rivertonvinneren Helvetesilden. Hviskeren er en Sejer-roman, men Konrad Sejer er kun en bifigur, for dette handler først og fremst om en ny og uforglemmelig kvinneskikkelse i norsk litteratur Ragna Riegel. Anmelderne er helt fra seg, men før jeg siterer noe fra de strålende anmeldelsene, vil jeg gjengi litt av handlingen.

Et sinn i oppløsning
Romanen heter Hviskeren fordi hovedpersonen Ragna Riegel pga en halsoperasjon som gikk galt og ødela stemmebåndene, bare kan hviske. Ragna er 46 år, hun jobber på Europris og bor alene i barndomshjemmet. Foreldrene hennes er døde, og den eneste sønnen hennes har flyttet til Berlin og de har nesten ingen kontakt. Ragna lever livet sitt innen strenge rammer: hun liker jobben fordi den er full av rutine, hun liker å sitte på samme sete i bussen hver dag, hun liker å handle det samme i nabolagsbutikken hver dag. Hun må ha orden på livet. Og det har hun, inntil den dagen hun finner et brev i postkassen med hennes navn på konvolutten og en utvetydig trussel: «DU SKAL DØ». Da skjønner Ragna at hun må ta alle midler i bruk for å forsvare seg. Romanen tar form av Konrad Sejers avhør av Ragna Riegel etter at det verste er skjedd. Etter at alt er for seint. Gjennom avhørene forsøker Sejer å lokke fram sannheten om det som er skjedd. Men er Ragna sannferdig? Eller fører hun omgivelsene grundig bak lyset. Det blir det Sejers oppgave å finne ut av.

Fremragende Fossum
Hviskeren er i salg fra i dag, og anmelderne er fra seg av begeistring. Her er noen klipp:Karin Fossum anmeldelser 2

«Fossum er en mester i å trenge inn i sinnet til mennesker som har fått knust følelseslivet sitt. Med fatale konsekvenser for dem selv og omgivelsene. Stadig strammer Fossum grepet og skaper nye elementer i handlingen. «Hviskeren» er en roman som kan måle seg med hva som helst både i og utenfor kriminallitteraturen.» Fredrik Wandrup, Dagbladet, Terningskast 6

«Hviskeren» er bedre enn Rivertonvinneren «Helvetesilden», og inneholder alt som gjør Fossum til en av Norges fremste krimforfattere: Dyp psykologisk innsikt og grundige personportretter. Et levende og treffende språk. Krypende, nifs uhygge og troverdig galskap midt i en vanlig hverdag.» Elin Brend Bjørhei, VG, Terningskast 6 Les hele anmeldelsen her.

«Et nytt høydepunkt i norsk krims mest spennende forfatterskap. (…) I klassisk krim er det sentrale spørsmålet hvem gjorde det. Karin Fossum har gjennom hele sitt krimforfatterskap søkt å tøye sjangerens grenser, og samtidig bruke krim til å fortelle noe om menneskers livsvilkår i Norge og verden i den tiden vi lever i. I sin kanskje beste roman siden «Elskede Poona» lykkes hun med begge deler.» Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, Terningskast 6

«Karin Fossums nye roman «Hviskeren» har kvaliteter som kjennetegner forfatteren på sitt beste: Finslipt psykologisk innsikt i kombinasjon med grøssende ubehag. Turid Larsen, Dagsavisen

«Hviskeren bidrar til å stadfeste at Karin Fossum med sitt perfekte gehør for den foruroligende psykologiske finmekanikken, er en ener i den hjemlige kriminallitteraturen som ellers er altfor opptatt av å tekkes det friksjonsløse underholdningsbegrepet. Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

 

 

 

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *