Guide til Nobelprisen i litteratur

Haruki Murakami er bookmakernes favoritt til Nobelprisen i litteratur. Her finner du en guide til Nobelprisen i litteratur 2016. Foto: Pax forlag

I morgen blir det offentliggjort hvem som får Nobelprisen i litteratur. Her er en guide for deg som ønsker å kunne si: «Hva sa jeg?» i morgen.

De siste årene har jeg dagen før utdelingen av Nobelprisen i litteratur skrevet et blogginnlegg om favorittene. Jeg har tenkt at flere enn jeg kan ha behov for å brife litt med kunnskap om vinneren, og det har man sjelden kunnet gjøre når prisen har gått til et relativt ukjent navn. I fjor var det Svetlana Aleksijevitsj som fikk prisen etter å ha vært bookmakernes favoritt på forhånd. Både hun og vinneren fra i forfjor Patrick Modiano var på min topp-tre liste over favoritter. I år er Haruki Murakami bookmakernes favoritt, og hyggelig for oss er det at Jon Fosse ligger på 6. plass på oddslisten.

Verdens viktigste litteraturpris
Nobels litteraturpris er den viktigste litteraturutmerkelsen i verden, både hva gjelder anseelse og pengebeløp. Ifølge Nobels testamente skal prisen gå til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning». Overraskende ofte har Svenska Akademien funnet en forfatter vi andre ikke har hørt om. I forlagsbransjen lærte vi oss derfor et standard svar: «En høyst fortjent og ikke helt uventet valg,» selv om vi ofte ikke vet noe om forfatterskapet.

«Äntligen»
Da «juryen» i Svenska Akademien, de såkalte «De Aderton», i år 2000 på høytidelig vis deklamerte hvem som fikk Nobels litteraturpris, ropte den svenske skuespilleren og journalisten Gert Fylking ut: «Äntligen!» Ropet gjallet i den ærbødige stillheten, og det etablerte svenske miljøet var rystet. Slikt gjorde man bare ikke på Sveriges nest mest høytidelige dag – på dagen for bekjentgjøringen av nobelprisvinneren i litteratur. Fylkings utrop var en ironisk kommentar til stadige tildelinger til forfattere folk ikke hadde hørt om, og den er blitt brukt i mange år siden. Men nå etter at det er blitt veddemål på Nobelprisen, har bookmakernes lister ført til at valget sjelden blir helt overraskende.

Jon Fosse er nr seks på bookmakernes liste. Han ville bli Norges første prisvinner siden Sigrid Undset fikk den i 1928.
Jon Fosse er nr seks på bookmakernes liste. Han ville bli Norges første prisvinner siden Sigrid Undset fikk den i 1928. Foto: Samlaget

Jon Fosse og Nobelprisen
For fire år siden gikk jeg tøft ut her på bloggen og hevdet at Jon Fosse kunne få Nobelprisen, for han hadde han hoppet oppover blant favorittene på bookmakernes lister. Den gang var det flere som svarte meg litt lattermildt at det var helt usannsynlig og at grunnen til at han lå så høyt oppe, var at mange nordmenn la inn veddemål hos bookmakerne. Men Fosse forblir på listen over favoritter, og aldri har han vært så høyt oppe som i år. Jon Fosse er den klart yngste av favorittene, men passer godt til stereotypen av en Nobelprisvinner: en hvit, europeisk mannlig forfatter i 60 årene. Fosse mangler noen år på å komme opp i den aldersklassen, så kanskje får han prisen først om noen år?

Listen over de ti største favorittene
Her er bookmakernes liste over årets ti største favoritter med en liten kommentar på hver slik at du (som jeg) kan late som om du kan noe om vinneren:

1 Haruki Murakami
Haruki Murakami (f. 1949) har vært en av favorittene i mange år. Han er en av de mest leste blant favorittene her i landet, og mange med hans norske forlag Pax i spissen ville bli svært lykkelige om han endelig får prisen. Den meste kjente og kanskje mest populære romanen hans her til lands er naturlig nok Norwegian Wood.

2 Adonis
Ali Ahmad Said Asbar (f. 1930) er mest kjent under pseudonymet Adonis eller Adunis. Han er en syrisk poet og essayist som har virket hovedsakelig i Libanon og Frankrike. Adonis er regnet som en pioner i moderne arabisk poesi, og han har selv sagt at «alle lærebøkene i Syria påstår at jeg har ødelagt poesien». Adonis ble utgitt av Gordon Hølmebakk i Gyldendal i 1985.

3 Ngugi Wa Thiong’o
Ngugi Wa Thiong’o (f. 1938) er en kenyansk forfatter, dramatiker og essayist. Han levde sine første år mens Kenya fremdeles var koloni. Han opplevde frigjøringskampene til Mau Mau i 1950-årene, og deretter ble kampen for kulturell og intellektuell frigjøring vik­tig for ham. Det kommer sterkt til uttrykk i hans romaner og essays. Bokvennen ga i fjor ut Hvetekornet, som nettopp handler om den tiden da Kenya ble frigjort.

4 Philip Roth
Philip Roth (f. 1933) er en av de ledende amerikanske samtidsforfatterne. Han slo gjennom allerede på 60-tallet og er foreløpig kjent som en av de største som ikke har fått Nobelprisen. Den romanen som har kanskje har gjort mest inntrykk på mange av oss, særlig unge menn er Portnoys besværlige liv som kom i 1969 og fortsatt er enkel å få kjøpt her i landet.

5 Ko Un
Ko Un (f. 1933) er en sør-koreansk poet. På 80-tallet ble han fengslet etter å ha vært kritisk til millitærregime i Sør-Korea. Solum forlag ga i 2007 ut Uns diktsamling Hva som er en samling zen-buddhistiske dikt.

6 Jon Fosse
Jon Fosse (f. 1959) er den eneste norske forfatteren som er bookmakernes liste, og i år har han altså klatret helt opp til en 6. plass. Den plasseringen er nok litt kunstig høy pga mange norske veddemål, men likevel er det altså ikke utenkelig at vi får en norsk prisvinner i morgen. Det er saktens på tide. Den siste norske prisvinneren var Sigrid Undset i 1928.

7 Joyce Carol Oates
Joyce Carol Oates (f. 1938) regnes som en av de største i amerikansk litteratur. Her i landet er hun blant annet kjent for romanen Blonde om Marilyn Monroe. Så Pax forlag har to av favorittene på sine utgivelseslister.

8 Ismail Kadare
Ismail Kadare (f. 1936) er en albansk forfatter som har vært utgitt på norsk siden tidlig 70-tall. Han er «vår», altså Cappelen Damms kandidat, og hans siste bok Den uønskete middagen kom ut på norsk i 2013.

9 César Aira
César Aira (f. 1949) er en argentinsk forfatter og oversetter. Han har en enorm produksjon bak seg og har gitt ut over 80 bøker både romaner, essays og fortellinger. Gyldendal har gitt ut en bok av Aira i år: Den rosa kjolen – Spøkelser – Festival.

10 Péter Nádas
Péter Nádas (1942) er en ungarsk dramatiker, essayist og romanforfatter. Han er blitt sammenliknet med romankunstens største navn, som Thomas Mann og Marcel Proust og flere av hans bøker er utgitt på norsk av Agora/Press bl.a. Slutten på en familieroman.

Syriske Adonis er min favoritt til å bli årets vinner av Nobelprisen i litteratur. Foto: Wikipedia / Mariusz Kubik
Syriske Adonis er min favoritt til å bli årets vinner av Nobelprisen i litteratur. Foto: Wikipedia / Mariusz Kubik


Og vinneren er…

Jeg tror det er svært sannsynlig at vinneren finnes blant de ti favorittene på listen over, selv om en rekke aviser og magasiner i dag har nevnt noen andre navn. Men for at jeg og du virkelig skal kunne brife i morgen, må man velge ett navn. Jeg tror ikke Murakami får prisen fordi mange av de mest intellektuelle syns han flørter for mye med populærkulturen. Antagelig blir Philip Roth og Joyce Carol Oates også oversett bl.a. fordi kanadiske Alice Munroe fikk prisen for tre år siden. Derfor ender jeg med å tippe på at Svenska Akademien velger syriske Adonis, et valg som altså vil være «høyst fortjent og ikke helt uventet».

Så jeg utroper herved Adonis som vinneren i håp om at jeg i morgen virkelig kan si HVA SA JEG!

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.