Nobelprisen til Bob Dylan

Bob DylanBob Dylan
Cappelen Damm har utgitt en rekke bøker av og om Bob Dylan. Flere av disse kommer nå i nye utgaver og opplag.

Bob Dylan fikk ganske overraskende Nobelprisen i litteratur for, som Svenska Akademin sier det: «å ha skapt nye poetiske uttrykk innen den store amerikanske sangtradisjonen.»

Jeg prøvde i går å utrope vinneren av Nobelprisen på forhånd, men som andre og mer kvalifiserte synsere tok jeg grundig feil. For foran et overrasket publikum offentliggjorde altså Svenska Akademin i dag kl 1300 at Bob Dylan ble den 113. forfatteren som ble tildelt verdens viktigste litteraturpris. Flere kritikere hadde håpet på en amerikansk vinner, men det er flere år siden Bob Dylan var et hett navn i denne sammenheng. Selv om jeg bommet i går, var Bob Dylan på min ønskeliste i min spådom på bloggen i 2010.

Bob Dylan
Bob Dylan er den første tekstforfatteren og rockemusikeren som har fått Nobelprisen i litteratur.

Nobelprisen til en rockestjerne
Det er første gang at Nobelprisen går til en rockestjerne. Mange av oss kan slutte oss til det Fredrik Wandrup kommenterte da nyheten ble kjent: «Det var et sjokk og helt fantastisk. Dette har jeg gått og håpet på, men jeg hadde aldri trodd at Svenska Akademin ville kommet til sans og samling og gjøre et slikt valg. En mer velfortjent nobelpris er det vanskelig å tenke seg.»

Robert Allen Zimmerman = Bob Dylan
Bob Dylan ble født i 1941 som Robert Allen Zimmerman, men skiftet navn i 1962. 62 var også det året han slo gjennom som visesanger, inspirert av blant andre Woody Guthrie. Da kom noen av hans mest politiske og også mest kjente sanger som «Blowin’ in the Wind», «Masters of War» og «The Times They Are A-Changin». Dylans sanger ble en del av bevisstgjøringen og opprøret blant de unge generasjonene på 60-tallet. Særlig to album fra denne tiden er blitt stående som milepæler innenfor rocken, ikke minst gjennom tekstene, som snudde opp ned på alle begreper om hva rocktekster kunne dreie seg om. Det er også mine to favoritt Dylan album: Highway 61 Revisited (1965) og Blonde On Blonde (1966).

Litteratur er mer enn tekst
Ved å gi prisen til Bob Dylan har Svenska Akademin vist at litteratur er mer enn tekst. Endelig kjenner mange millioner mennesker til prisvinneren og for mange av oss er tekstene en viktig del av våre referanser. Det er utrolig positivt at juryen på denne måten anerkjenner en form for litteratur som angår de aller fleste mennesker, men som aldri tidligere er blitt tatt inn i varmen på en slik måte. Så må det selvsagt også sies at nettopp Bob Dylan er en av de få som har klart å skape originale sangtekster med ord og vendinger som kan virker kjente og fremmede på samme tid.

Cappelen Damm er Bob Dylans norske forlag
Det er alltid stas å være Nobelprisvinnerens forlag. I år er det først og fremst Dylans plateselskap Columbia Records som kan gå i taket, men selvsagt er vi i Cappelen Damm stolte over at vi er Dylans norske forlag. Som dere ser av bildet over har vi for eksempel gitt ut hans Memoarer del 1 og den essayistiske boken Tarantula. Det er også flere bøker med tekstene hans, og ikke minst den klassiske Jan Erik Vold samlingen med Dylan på norsk Damer i regn.

Dylan på norsk – Damer i regnDamer i regn 2
Naturlig nok var det en av våre fremste lyrikere, Jan Erik Vold, som først ga ut en samling med Bob Dylan på norsk. Samlingen het Damer i regn og kom ut i 1977. Den er trykket i mange opplag og er tilgjengelig i bokhandelen. Jeg var selv så heldig å få være til stede på en av de første konsertene der Damer i regn ble fremfør av Jan Erik Vold og Kåre Virud på Naustet vårt i Molde under jazzfestivalen i 1977. Det var en fantastisk opplevelse. Jeg har sett Bob Dylan på konsert et utall ganger, men min mest spesielle opplevelse med ham var på Roskilde-festivalen backstage en gang på nittitallet da jeg tok på Bob Dylan.

D`er ei ny tid som tar over
Nå når en rockesanger og musiker får verdens viktigste litteraturpris, er det selvsagt naturlig å hylle ham med en av hans egne sanger. Hva passer da bedre enn med «The Times They Are A Changin» fra 1964 både som film og i Jan Erik Volds oversettelse fra samlingen Damer i regn

D`er ei ny tid som tar over  ( The Times The Are A-Changin 1964)

Kom herover, folkens
fra by og fra land
og innrømm at det
er blitt djupere vann
og vedgå at snart
blir vi våt` hver en mann
så hvis tida du har
ikke er påver
må du legge på svøm
det beste du kan
– d`er ei ny tid som tar over

Kom skriblere, synsere
spåmenn in spe
Hold gluggene åpne
og si hva du ser
Snakk ikke for fort nå
med månen i ne
for ingen kan si
hva ny lover
For de siste skal bli
de første, du vet
– d`er ei ny tid som tar over

Kom storting og blåmenn
signaler er gitt
Blokkér ikke døra
La folk få gå fritt
For den som sier stopp
må vi bli kvitt
Dèr en krig hele døgnet
som pågår
Den murrer i brostein
og gror i granitt
– d`er ei ny tid som tar over

Kom mødre og fedre
fra gren og fra gård
Kritisér ikke ting
dere ikke forstår
Deres sønner og døtre
peiler inn andre mål
Gamle tanker trivs best
hos den dovne
Så stepp til side
eller heng dere på
– d`er ei ny tid som tar over

Loddet er kasta
Kursen er klar
Den langsomme nå
blir seinere snar
slik dagen i dag
snart er noe som var
Det fins ikke mer
noen fast orden
Og førstemann nå
blir snart siste kar
– d`er ei ny tid som tar over

 

Her finner du Bob Dylan-bøkene! 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *