Krimtips til jul – oversatt krim

Lars KeplerLars Kepler
Lars Keplers "Kaninjegeren" topper min krimtipsliste for oversatt krim til jul.

Det er ikke bare barn som foretrekker harde pakker, for hva er bedre å få til jul enn en god bok? Her er krimtips på oversatte krimromaner med bl.a. bøker av Lars Kepler, Clare Mackintosh, Peter Swanson og Tove Alsterdal.

2016 har vært et meget godt krim-år også for oversatt krim.Jeg har lest mange av årets krim-bøker, men langt fra alle. Så i tillegg til å være preget av min subjektive lesning, vil det være en viss overvekt av bøker fra Cappelen Damm, ganske enkelt fordi det er vårt forlags bøker jeg leser mest.

LES OGSÅ: Krimtips til jul – norsk krim

JOONA LINNA ER TILBAKE: Lars Kepler: Kaninjegeren    Oversatt av Henning J. Gundersen

Kaninjegeren tar opp tråden fra der forrige Jonna Linna-roman, Stalker, sluttet. Joona har nå sittet to år i Kumla fengsel da han blir ført til et hemmelig møte. Kaninjegeren 1Politiet trenger hans hjelp for å stoppe den gåtefulle morderen «Kaninjegeren» som har slått til flere ganger. Den eneste koblingen mellom ofrene er at de alle hører et barn lese opp en regle om kaniner før de dør. Joona skjønner politiets desperasjon når han ser hvem de har sendt for å overtale ham til å hjelpe. Joona Linna og Saga Bauer er tvunget til å samarbeide i all hemmelighet for å stoppe «Kaninjegeren» før det er alt for sent.

«Kaninjegeren er kanskje en av høstens beste og mest gjennomførte kriminalromaner. Romanen er så spennende at man rett og gruer seg til å bla om til neste side.» Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten, terningkast 6

«Er du sart, følsom og lettskremt, er ikke dette noe for deg. For oss viderekomne krimlesere, er Lars Kepler en fryd å lese.» Tom Egeland, VG, terningkast 5

«Det er få som er i nærheten av Keplers talent for spenning, rytme og oppbygging av historier. Kaninjegeren er nok en solid lagseier i en allerede knallsterk rekke av Joona Linna-romaner. Og en av årets beste thrillere.» Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen, terningkast 5

 

 

«ET KNYTTENEVESLAG AV EN OVERRASKELSE» Clare Mackintosh: Jeg lar deg gå       Oversatt av Ulrik FarestadJeg lar deg gå

Clare Mackintosh tok USA og England med storm i fjor og Norge i år. Hun er omtalt som Englands svar på Karin Fossum, og hennes debut kan bare beskrives som sensasjonelt bra. Historien i Jeg lar deg gå begynner enkelt, men så får du som leser oppleve en rekke twister: Det begynner med det verst tenkelige en mor kan oppleve. Hun slipper hånden til sin fem år gamle sønn – som vil løpe til huset deres på den andre siden av gaten – da han brått og brutalt blir truffet av en bil. Gutten dør av skadene. Jenna Gray bestemmer seg for å forlate alt. Hun drar til den avsidesliggende kystbyen Ellis Island i Wales. Men hun hjemsøkes av bilder fra ulykken, og lever med sorg, skyldfølelse og frykt. Da livet så smått begynner å få mening igjen, vender fortiden tilbake med full kraft.

Clare Mackintosh kommer med en ny krim til vinteren, og hun vil uten tvil være en av krim-stjernene i mange år fremover.

«Gripende mesterverk (…) Denne boka skal du lese hvis du er interessert i god krim. Harald Birkevold, Stavanger Aftenblad Terningkast 6

«Clare Mackintosh har definitivt skrevet en av vårens beste spenningsbøker» Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet Terningkast 5
«Et knytteneveslag av en overraskelse.» Tom Egeland, VG Terningkast 5

 

«RÅ, SORT OG VITTIG»: Peter Swanson: De som fortjener det    Oversatt av Kari EngenDe som fortjener det 2 opplag

De som fortjener det er en vanvittig høk over høk-historie som også kan minne litt om Hitchcock-filmen Stranger on a Train. Som med alle gode krimromaner, gjelder det å ikke røpe for mye, men åpningen må jeg nesten fortelle: Ted og Lily møtes i en flyplassbar på Heathrow. De skal begge ta nattflyet til Boston. Samtalen mellom dem utvikler seg raskt fra uskyldig flørt til dødelig alvor. Ted forteller om ekteskapet sitt som skranter – han har akkurat funnet ut at kona er utro. Det begynner som en halvhjertet spøk da han sier at han kunne tenke seg å drepe henne, men blir med ett mer alvorlig da Lily svarer at hun kan hjelpe ham.

Også Peter Swanson kommer med en ny fantastisk bok til vinteren!

«Dette er en bok som alle elskere av krim og spenning har fortjent.» Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet Terningkast 6

«Full av sjarm og spenning.» Tom Egeland, VG Terningkast 5

«Leter du etter en spennende, underholdende pageturner av en moderne krimbok? Din søken er over.» Asbjørn Slettemark, A-Magasinet

 

MØRKT FAMILIEDRAMA: Tove Alsterdal: Ingen vei tilbake     Oversatt av Lars Lenth

Ingen vi tilbake fikk prisen som årets beste krim i Sverige i 2014. Ingen vei tilbakeDet er en dyster og mørk familiesaga som begynner i Argentina der en mor forsvinner. De to døtrene som står tilbake blir preget på forskjellig vis at hendelsen. Helene fjerner seg fra både faren og søsteren etter dette, mens den yngste søsteren blir narkoman. Så når hun senere  tar livet av seg, er ikke så mange overrasket, men Helene begynner å tvile på hva som  har skjedd. Hvem var søsteren egentlig og tok hun virkelig livet av seg? Og hva gjorde hun i Buenos Aires fire uker før sin død? I sin jakt på sannheten konfronteres Helene med en brutal del av historien som går dypere inn i hennes eget liv enn hun noensinne kunne ane.

«en gnistrende god krimroman (…) en av de mest solide svenske krimbøkene jeg har lest på lenge.» Elin Brend Bjørhei, VG, Terningkast 6

«En svært godt skrevet thriller, mørk og utrolig spennende» Aftonbladet

«en gnistrende god krimroman (…) en av de mest solide svenske krimbøkene jeg har lest på lenge.» Elin Brend Bjørhei, VG, Terningkast 6
«En svært godt skrevet thriller, mørk og utrolig spennende» Aftonbladet

 

 

SOMMERENS BESTE KRIM: Fiona Barton: Enken        Oversatt av Carina WestbergEnken

I sommer kom Fiona Bartons Enken ut, og den fikk en strålende anmeldelse i VG av Tom Egeland «en intens bok som vil gripe tak i enhver krimleser (…) så spennende og velfortalt at jeg ikke nøler med å anbefale den til deg som trenger noe gysende i strandbagen nå i sommerferien».

Jean Taylor er enken til avdøde Glen Taylor, som ble anklaget, men aldri dømt for, kidnapping og trolig drap av et to år gammel pike. Da Glen blir påkjørt av en buss og dør, står Jean igjen som det eneste sannhetsvitnet. Den sørgende enken blir nedringt av journalister, som vil høre historien hennes. Var ektemannen skyldig i det grusomme han ble beskylt for? Og hva visste hun egentlig? Nå når hun endelig er fri, hvilken historie velger hun å fortelle? Mysteriet nøstes opp fra flere vinkler, der vi både følger spillet mellom ektefellene og politiets etterforskning. Dette er gjort på en glitrende måte.

«De som likte Flink pike, vil elske denne.» US Weekly

«Gi en stor applaus til et nytt talent på krimscenen. Velkommen: Fiona Barton! «Enken» fokuserer og borer seg ned i en enkelt forbrytelse. Det er sjelden at en får en slik grundig gjennomgang, som regel spretter likene veggimellom.» Jan Zahl, Stavanger Aftenblad, Terningkast 5

«Enken» er en intens bok som vil gripe tak i enhver krimleser. Fiona Barton har en god penn – finfint oversatt av Carina Westberg – og en effektiv, typisk «journalistisk» skrivestil.» Tom Egeland, VG, Terningkast 5

 

SVERIGES SVAR PÅ JO NESBØ: Jens Lapidus: STHLM DELETE    Oversatt av Inge Ulrik GundersenSTHLM delete

Jens Lapidus er en svensk forsvarsadvokat som skriver kriminalromaner i såkalt «froskeperspektiv» – fra outsidernes ståsted. Her er det ikke bare vanlige lesere som kjenner seg igjen, men også de kriminelle. Lapidus er en av Nordens mestselgende krimforfattere, og han er klart den mest leste krimforfatteren i svenske fengsler. STHLM DELETE er den krimromanen hans som har fått best kritikk i Sverige. Vi møter igjen hovedpersonene fra hans forrige roman Vip-rommet Emelie og Teddy. Det er et svært umake par . Dramaet begynner med at en alarm går, og en vekter blir tilkalt til et hus på Värmdö. Der venter det ikke noe vanlig innbrudd, men et lik: et menneske er blitt massakrert. En ung mann blir funnet hardt skadd i nærheten av åstedet, og han blir mistenkt for drapet. Emelie Jansson påtar seg i hemmelighet å være hans forsvarer, til tross for at sjefen hennes i advokatbyrået er imot det. Hvem er den drepte på Värmdö? Og hvorfor er det så mange spor som leder til Mats Emanuelsson, mannen som Teddy kidnappet for lenge siden?

«Skandinavisk samtidskrim blir ikke bedre enn dette» Torbjørn Ekelund, Dagbladet Terningkast 6

«Proft, velskrevet og effektivt.» Sindre Hovednakk, VG

«Lapidus er i en klasse for seg.» Svenska Dagbladet

 

ROBERT GALBRAITH = J.K. ROWLING: Robert Galbraith: Ondskapens kall      Oversatt av Heidi GrindeOndskapens kall

J.K. Rowling er verdens mestselgende forfatter. Da hun skulle bli krimforfatter, ville hun at krimromanene skulle stå på egne ben og kalte seg derfor Robert Galbraith. Hun kan likevel ikke gjemme bort at hun er en av verdens dyktigste forfattere. De to første krimromanene hennes Når gjøken galer og Silkeormen har gått til topps på bestselgerlister over hele verden, og i år er hun ute med en ny topp krim på norsk med radarparet privatdetektiven Cormoran Strik og sekretæren Robin Ellacott. En mystisk pakke blir levert til Robin Ellacott, som til sin skrekk oppdager at den inneholder benet til en død kvinne. Sjefen hennes, privatdetektiven Cormoran Strike, blir mer foruroliget enn overrasket. Han kan tenke seg i alt fire personer fra fortiden som kan være avsenderen – der alle fire er stand til særdeles grusomme handlinger. Da politiet setter alt søkelyset på en mistenkt, som Strike blir mer og mer sikker på ikke er gjerningsmannen, bestemmer de seg for å ta saken i egne hender. Strike og Robin begir seg inn i den mørke og forskrudde verdenen de andre tre opererer i. Men det gjør de ikke uten risiko, og snart er de begge i livsfare.

«Nok en suveren krimroman fra Robert Galbraith.» Gunnar Gran, Stavanger Aftenblad, Terningskast 6

«Boka er spennende. Velskrevet. Full av overraskelser. Dialogene sitter som et skudd. Og skal du bare ha en krimbok til påske anbefaler jeg virkelig denne. Det er den klart beste krimboka jeg har lest så langt i år.» Thorstein Buer, Demokraten, Terningkast 6

«Like leseverdig og spennende som alltid.» Daily Telegraph

 

ISLANDS KRIMKONGE: Arnaldur Indriðason: Glemt GlemtOversatt av Silje Beite Løken

Arnaldur Indriðason er den eneste nordiske forfatteren som to år på rad har mottatt prisen for beste nordiske krimroman, «Glassnøkkelprisen», for sine kriminalromaner. Dette er den andre boka der vi møter den unge Erlendur Sveinsson. Boka gir dypere innsikt i hva som driver den eksentriske helten. Samtidig gir den leseren et unikt bilde av den tøffe livet på Island, med den kalde krigen som bakteppe. Handlingen går som følgende: en ung kvinne kommer over et lik i et avsidesliggende tjern utenfor Reykjavik. Sporene leder den unge og nyskilte Erlendur til den amerikanske marinebasen i Keflavik. Problemet er bare at amerikanerne er lite samarbeidsvillige overfor det islandske politiet. Parallelt etterforsker Erlendur en gammel og uløst forsvinningssak. Tjuefem år tidligere ble en jente sist sett på skoleveien som gikk forbi marineområdets brakkeområde Kamp Knox.

«Holder grepet på sine lesere» «For ikke å snakke om den uhyre spennende jakten på en morder. Den fenger virkelig.» Per Magne Midjo, Trønder-Avisa, Terningkast 5

«Hva heter ‘vi har en vinner!’ på islandsk?» Newsday

«Holder leserne på pinebenken til siste slutt.» Washington Post Book World

 

KRIMFORFATTERNES FAVORITTFORFATTER: Belinda Bauer: Den synske  Oversatt av Tor Edvin DahlDen synske

Belinda Bauer er en av Englands mest anerkjente krimforfattere. Hun skriver både originalt og ikke minst ytterst skremmende. Et år etter at fotavtrykkene ble laget, forsvinner den fire år gamle gutten sporløst. Moren Anna forsvinner inn i sorgen, og nekter å godta at sønnen er borte. I ren desperasjon oppsøker hun en synsk mann som ifølge rykter kan finne tapte sjeler. Men er han den han utgir seg for å være? Har han virkelig synske evner, eller er han en svindler? Eller er han noe mye, mye verre … Anna blir dratt inn i en verden hvor sannheten virker usannsynlig, og der det uvirkelige kan være sant. Er det galskapen som endelig har tatt henne, eller er den nøkkelen til selve mysteriet?

«Hver ny bok fra Bauer gir den samme gode følelsen av noe forfriskende uventet som da Minette Walters var på høyden på 1990-tallet. Bare at Bauer er bedre.» Jarle Natland, Stavanger Aftenblad, terningskast 5

«Belinda Bauer er en åpenbaring. Bøkene hennes er nesten uanstendig fengslende, og Den synske er meget mulig hennes aller beste så langt.» Sophie Hannah

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *