Fakta- og dokumentarbøker til jul

Bruce SpringsteenBruce Springsteen
Bruce Springsteens "Born to run" topper min liste over årets beste fakta- og dokumentarbøker.

I Norge selger faktisk de mest populære fakta- og dokumentarbøkene mer enn de fleste romaner. Her er min liste med fakta- og dokumentartips til jul med bl.a. bøker av Bruce Springsteen, Torbjørn Færøvik og Simon Sebag Montefiore.

Jeg avslutter nå juletipsene mine med en liste over de beste fakta- og dokumentarbøkene jeg har lest i år. Disse tipsene er naturlig nok preget av min subjektive lesning. På denne listen er det kun Cappelen Damm-titler, men likevel er det en fantastisk samling bøker som vil være populære julegaver.

LES OGSÅ: Krimtips til jul – norsk krim, Krimtips til jul – oversatt krim, Romantips til jul – underholdningsromaner og Romantips til jul.

THE BOSS’ EGNE ORD
Bruce Springsteen: Born to run  Oversatt av Kjersti VelsandBorn to run
I sommer var over 100.000 nordmenn på Bruce Sprinsteen-konsert. Vi er mange som elsker Bruce Springsteens musikk her i landet, og Born to run er vår bibel. Det er en bok som er Rock’n roll, i tone, fortelling og stil. Bruce har helt og holdent skrevet alt selv og det har blitt en dypt personlig selvbiografi og en saga om det moderne USA. Springsteen skriver om oppveksten i Freehold i New Jersey, om barndom, ungdomstid og fester, men først og fremst om hans intense drøm om å bli musiker. Det er denne drømmen som er motoren i Springsteens liv og fortelling. Han forteller hudløst og ærlig om kampen for å nå sine mål. Dette er The Boss’ egne ord, med den samme blandingen av poesi og røff formidling som vi elsker i sangene. Han forteller også for eksempel om sine depresjoner på en måte du knapt har lest før. Tenk deg «The River» eller «Born to run» som prosa – gjennom 500 sider. Dette er amerikansk kulturhistorie for oss som er glad i musikk.

«Velskrevet, reflektert og godt oversatt selvbiografi. Bruce Springsteen er en raus og frodig forteller.» Fredrik Wandrup, Dagbladet, terningkast 5

«Strålende og brutalt ærlig fra Bruce (…) Oppvekstroman, amerikansk kulturhistorie, en skildring av kampen mot depresjon. Springsteens selvbiografi er alt dette og mer til. Bruce Springsteen har vært en gudbenådet låtskriver. Vi visste ikke før nå at han også er en strålende forfatter.» Trygve Lundemo, Adresseavisen, terningkast 5

 

ÅRETS MEST OVERRASKENDE BESTSELGER
Peter Wohlleben: Trærnes hemmelige liv    Oversatt av Cecilie Horge WalleTrærnes hemmelige liv omslag

I fjor var det Sjarmen med tarmen som ble årets mest overraskende bestselger, og i år er det Trærnes hemmelige liv. Det er en bok som er spennende og utrolig som en roman, og så gir den deg helt ny innsikt i tillegg. For det foregår forbløffende ting i skogene våre: trær kommuniserer med hverandre, trær vokter og tar kjærlig ansvar for barna sine og dessuten ser de etter sine skrale, gamle naboer og fulle av følelser, empati og hukommelse. Høres dette utrolig ut? Kanskje det. Men det er sant!

Skogforvalter Peter Wohlleben forteller fascinerende historier om trærnes overraskende og ekstraordinære egenskaper. Han kombinerer kunnskap om den nyeste forskningen med alt han har observert med egne sanser ute i skogen. I denne boka tas vi med inn i et levende liv som vi trodde vi kjente, men som først nå åpenbarer seg for oss i all sin vitalitet. Dette er en kjærlighetserklæring til skogen som framstår som en helt ny verden for oss.

«Trærnes hemmelige liv» er et verk fylt av en livgivende strøm av observasjoner og betraktninger. Bøker som dette utvider vår daglige opplevelse av verden.» Fredrik Wandrup, Dagbladet, terningkast 5

«Nå har jeg lest en bok som har forandret mitt syn på trær for alltid.(…) skogsturen blir aldri den samme igjen.» Ole Mathismoen, Aftenposten

 

SØYLER I NORSK LITTERATUR:
Hallgeir Opedal: BokPod     Bokpod

BokPod er ett av mine hjertebarn. Den bygger på den svært populære podkasten med samme navn, og med over 400.000 nedlastninger. Dette er en unik samling med 18 intervjuer – tidløse møter med Norges viktigste forfattere. Her forteller de om skriving, arbeidsmetoder, rutiner, i det hele tatt – tanker omkring det å være forfatter, men like viktig – hvorfor nettopp de ble forfattere. Intervjuer er Hallgeir Opedal – en prisbelønt journalist og en av landets mest erfarne og kjente portrettører, blant annet kjent fra Dagbladet Magasinet. Han har bearbeidet intervjuene og fylt på med materiale som ikke ble publisert i podkasten. Intervjuene er med Roy Jacobsen, Dag Solstad, Tove Nilsen, Ingvar Ambjørnsen, Herbjørg Wassmo, Frode Grytten, Tomas Espedal, Karin Fossum, Kim Leine, Tom Egeland, Kolbein Falkeid, Ketil Bjørnstad, Beate Grimsrud, Lars Saabye Christensen, Jon Michelet, Erlend Loe, Anne B. Ragde og Jo Nesbø.

 

 

PÅ TOGUR MED NORGES FREMSTE REISESKILDRER:
Torbjørn Færøvik: Orientekspressen
Orientekspressen

Torbjørn Færøvik er en høyt skattet og bestselgende forfatter. Han har imponerende nok vunnet Brageprisen tre ganger for sine bøker, noe ingen andre har prestert verken før eller siden. Den foreløpig siste fikk han i 2012 for den imponerende og kritikerroste Maos rike. Denne gangen har Norges fremste reiseskildrer fulgt verdens mest berømte togspor – fra London til Istanbul og videre til Samarkand. Orientekspressen er Færøvik mest sprudlende bok til nå. Det er en laid-back reiseskildring fylt med litterært godteri. Historie, kultur, geografi, kunst, menneskeskjebner, sosiopolitikk og storpolitikk surret sammen til en herlig fortelling fra togsetet.  Boken er en reise gjennom et kontinents historie og kultur, 7500km, 12 land og tre århundre. Det er en deilig leseopplevelse hvor man føler at man lærer masse uten å anstrenge seg.

«Tilhengere av gammeldagse reiseskildringer vil elske boka som det overflødighetshornet den er.» Inger Bentzrud, Dagbladet

«Torbjørn Færøviks reiseskildringer er nærmest en egen sjanger i norsk litteratur. Det er en stor opplevelse å reise sammen med ham, enten det er i Kina, India, resten av Asia, eller gjennom Europa og inn i Sentralasia, som i denne boka. Selve reisen blir beskrevet på en suggererende måte som gir leseren lyst til å ta den selv.» Bård Hauge, Dagen

 

«300 ÅR MED KRIG, SEX OG FYLL»
Simon Sebag Montefiore: Dynastiet RomanovDynastiet Romanov

De russiske romanovene tilhørte det driftigste familiedynastiet i moderne tider, med kontroll over en sjettedel av jordens overflate. Hvordan klarte én familie å omdanne et krigsherjet fyrstedømme til verdens mektigste imperium? Og hvordan klarte de å miste alt? I sitt storslåtte dokumentarverk Dynastiet Romanov forteller Simon Sebag Montefiore de personlige historiene til 20 tsarer og tsarinaer. Noen av dem var velsignet med overmenneskelig talent, noen var ridd av galskap, men alle var de dedikert til sitt ukrenkelige enevelde og sine imperialistiske ambisjoner. Dette er fortellingen om ubegrenset makt, slottskonspirasjoner, familieintriger, seksuelt forfall og vill ekstravaganse. Boken er befolket av eventyrere, elskerinner, revolusjonære og poeter, fra Ivan den grusomme til Tolstoj, fra Dronning Victoria til Lenin. Dynastiet Romanov er skrevet med Montefiores sedvanlige litterære snert og er på en og samme tid en fortryllende historie om triumf og tragedie, kjærlighet og død, et universelt studium i makt, og et helt essensielt portrett av imperiet hvis tid ved makten fremdeles preger dagens Russland.

«300 år med krig, sex og fyll – etter denne boken blir russisk historie aldri helt det samme.» Erika Flatland, Aftenposten

«Montefiore fører en god og medrivende penn, ivaretatt på norsk av Rune R. Moen som har hatt en kjempejobb. Slektstrær og oversikt over «medvirkende» bidrar til at leseren klarer å holde rede på det enorme persongalleriet. Gjennom et kildemateriale like massivt som Uralfjellene og like vidstrakt som Sibir klarer Montefiore å gjøre disse folkene både levende og skremmende for oss.» Fredrik Wandrup, Dagbladet, terningkast 5

 

EN GUIDE TIL Å FÅ DET BEDRE
Rebekka Th. Egeland og Carina Poulsen Hverdagspsyk – hvorfor har jeg det sånn?
Hverdagspsyk

Over halvparten av den norske befolkning opplever depresjon, angst og/eller stressrelaterte plager i løpet av livet. Vi sammenligner oss med andre, syns «alle» andre er lykkelige og suksessfulle, mens vi spør oss selv: hvorfor har ikke jeg det sånn? Vi skammer oss over hvor tilsynelatende lite perfekte vi selv er, hvor urolige, nedfor og slitne vi egentlig føler oss. Med denne boken får vi hjelp til å forstå og takle utfordringene vi møter slik at vi kan få det bedre med oss selv. I Hverdagspsyk får vi psykologisk innsikt og kunnskap som kan hjelpe oss å ha det bedre. For det er egentlig det vi ønsker oss – et liv som vi kan fungere i, hvor vi opplever færre negative tanker, mindre stress, mer glede og økt selvfølelse. Forfatterne Carina Poulsen og Rebekka Th. Egeland – som er psykologer men først og fremst mennesker som alle andre – viser på en tilgjengelig og ekte måte hvordan våre personlige egenskaper spiller seg ut i relasjoner med andre. Boken er et praktisk verktøy til alle som ønsker å håndtere utfordringene man står ovenfor på en konstruktiv og god måte. Kort sagt: en guide til å få det bedre, både med oss selv og omgivelsene.

«Den er viktig og godt skrevet! Anbefales!» Hedda Kise, TV2

 

VERDENS 59. MEST INNFLYTELSESRIKE DYR
Aina Stormo og Katia Gjerding Wiegand: Jesperpus    Jesperpus

Jesperpus er ikke som andre katter. Jesperpus går på ski, liker å ta seg en svømmetur eller ligge å slappe av i sekken til matmor når hun går ut på tur. Men Jesperpus er også som katter flest: Han elsker å jakte på fugler og mus og er ikke glad i andre katter. 100 millioner over hele verden har sett og likt filmen om Jesperpus på skitur som ble sendt på TV2-nyhetene og deretter på God Morgen Norge. Han har sin egen blogg og en egen facebookside som har over har 54.000 likerklikk. I Time Magazine er Jesperpus rangert som verdens 59. mest innflytelsesrike dyr! Og i høst kom han også med bok. I denne boken deler Jesperus sitt liv med oss  viser oss sine helt unike sider – og også sine helt ordinære kattesider fra hverdagen som katt. Boken er rikt illustrert med bilder av Jesperpus og med gode kattehistorier og smarte tips. Dette er en feelgood-bok i god katteånd til glede, nytte og inspirasjon til andre katter og katteeiere. Jesperpus er en bok som ingen andre bøker.

«en av de fineste bøkene jeg har lest i år. Virkelig til å anbefale. Boken er kunnskapsrik, varm, rørende og sterk.» «[…] en feelgood bok av de sjeldne. Jeg kan med hånden på hjerte si at boken er humoristisk, full av tips og råd og kan gi deg flere lesetimer med kos.» Simen Ingemundsen, Bloggen Boktimmy

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *