Vinterens krimtips – norsk krim

Blant vinterens beste norske krim er bøker av Jo Nesbø, Eystein Hanssen, Terje Bjøranger og Mostue & Brenna.

I mars kommer Jo Nesbøs nye krim med Harry Hole, og i vinter kommer det også mange andre strålende krimbøker. Her er mine krimtips for vinteren med norsk krim av bl.a. Eystein Hanssen, Mostue & Brenna, Frode Granhus, Lene Lauritsen Kjølner og Terje Bjøranger.

Det var en strålende krim-bokhøst, og også bokvinteren vil være preget av god krim. Her er en oversikt over de norske krimromanene jeg gleder meg mest til. Dessverre er ingen av vinterens krimromaner (som jeg har fått info om) skrevet av kvinner, så det er altså ikke min skyld at listen kun er med mannlige forfattere. NB! Det er kun bøkene fra Cappelen Damm jeg har fått lest ennå, men jeg etter tidligere bøker er jeg trygg på disse anbefalingene:

INGEN OVER, INGEN VED SIDEN

Jo Nesbø: Tørst – Lansering 21. marsNy Harry Hole

Jada, Nesbø er tilbake med det han er best til: Harry Hole. Den ellevte romanen med vår favoritt-antihelt kommer 21.mars. Jeg har ennå ikke fått manus, men i likhet med hundretusener andre lesere gleder jeg meg voldsomt til å lese.

Et drapsoffer blir funnet i sitt hjem med bitemerker i halsen. Kroppen er tappet for blod. Kan det være vamyprisme? Politi og fagfolk står maktesløse, og denne gangen vil tidligere etterforsker Harry Hole holde seg langt unna. Men når morderen slår til igjen, øker presset mot landets fremste ekspert på seriemordere. Harry drives til å gi alt i en jobb han hater, selv om det betyr å svikte familien han elsker. Harry Hole er tilbake – det samme er han som aldri ble tatt.

 

VINTERENS STORE GJENNOMBRUDD

Eystein Hanssen: Jaget – I salgJaget

Eystein Hanssen debuterte som forfatter i 2010 med krimromanen De ingen savner. Jaget er den sjette boken om Elisabeth Sunee Rathke eller Elli som hun kalles. Alle de fem tidligere bøkene om Elli var på Storytels topp ti over de bøkene som var mest lyttet på i 2016. Jeg håper og tror at Jaget vil bli lest av det virkelig store publikummet.

Liket av en mann driver til overflaten i Bjørvika. Elli og hennes nye kollega, Sverre Brenner, finner kun ett spor: krypterte mobilmeldinger. Samtidig, i Libya, kjemper flyktningen Basma og hennes to barn for en plass på båtene over Middelhavet. Ellis etterforskning peker mot en mann Beredskapstroppen Delta allerede har anholdt, Jonathan Smith. USA og PST har spilt en rolle i saken. Når Basma og hennes to barn endelig entrer den skrøpelige båten over Middelhavet, er Elli på sporet av morderen i Oslo. Men PST, E-tjenesten og CIA synes å gjøre det de kan for å hindre at hun løser saken. Først når Basma ankommer Norge, faller brikkene på plass. Noen har forferdelige planer i Oslo. Elli, Brenner og Jan Nereng er byens eneste håp.

 

 

HYPERAKTUELL, REALISTISK OG NERVEPIRRENDE THRILLER FRA NORGE

Mostue & Brenna: Operasjon Hades – Lansering 24. februarMostue & Brenna 3

Johnny Brenna, den ene halvdelen av denne forfatterduoen, dukket opp i så å si alle kanaler i går for å kommentere Eirik Jenssen-saken. Hans bakgrunn som en av landets ledende politspanere gjør ham ikke bare til en aktuell ekspert hele denne våren, men det fører også til at Mostue & Brenna skriver hyperaktuelle og skremmende realistiske krimromaner. De har siden deres første bok rettet søkelyset mot saker som har vist seg å bli meget aktuelle: utenlandske organiserte ligaer som styrer narkotrafikken i Norge, tidligere ransligaer som samler seg for det siste, historiske kuppet, og terror mot sivilbefolkningen.

Hades er navnet på dødsguden og det underjordiske dødsriket han ifølge gresk mytologi hersket over. Det er ikke tilfeldig at tittel på denne romanen har hentet navnet herfra. De to spanerkollegaene Axel og Tobben står denne gang overfor nettopp «underverdenens» aller mektigste: bratva, russisk mafia – en hensynsløs organisasjon som har tatt over det kriminelle landskapet hvor enn de har etablert seg. Nå står Norge for tur. Klarer de å få fotfeste, vil alt endre seg i vårt tross alt fredelige, skandinaviske velferdssamfunn. I denne neglebitende thrilleren trekkes vi med i et plot som spenner seg fra den tsjetsjenske borgerkrigen, via avsidesliggende bygder på Østlandet og en dyreverngruppe som ikke skyr noen midler for å sette dyrs velferd på dagsordenen, til flyktningkrisen i Midtøsten styrt av kyniske og pengegriske bakmenn. Oppi det hele blir ikke bare Tobbens familie hardt rammet, men han selv blir utsatt for en karriereknusende mistanke. Axel Th. Munthe må ikke bare kjempe for sitt eget liv denne gang, men også for kollegaens – og det norske samfunnet!


POLITI OG EKSPERT PÅ ÆRESDRAP

Terje Bjøranger: Barcode  – Lansering 20. januarBarcode

Terje Bjøranger debuterte med Den tredje søsteren. Den handler om tvangsekteskap og æresdrap i et norsk-pakistansk miljø. Til tross for at det er en kriminalroman brukes den i undervisning i politiet og i barnevernet. Bjøranger er selv politi og blant annet ekspert på tvangsekteskap og æresdrap.

I Barcode blir en ung kvinne funnet brutalt drept ved Sognsvann, hun er kledd i politiuniform og har en påfallende tatovering på brystet. Dagen etter hopper en toppolitiker fra Arbeiderpartiet foran toget på Lillestrøm stasjon. Etter hvert som Politietterforsker Charlie Robertsen dykker ned i disse sakene ser han sammenhenger ingen andre er villige til å se. Robertsen og teamet hans vikler seg inn i et beksvart Oslo hvor narkotikaen flyter, og prostitusjon og menneskehandel er dagligdags.

 

ET MØRKT KAPITTEL I NORSK HISTORIE

Lars Mæhle: Den stille flokken – Lansering 1. marsLars Mæhle

Lars Mæhle har skrevet en rekke bøker for barn, ungdom og voksne. Krimserien med psykolog Ina Grieg er kritikerrost og er bl.a. utgitt på tysk av samme forlag som utgir Jo Nesbø.

En voldsdømt psykiatrisk pasient rømmer fra lukket avdeling. Dagen etter blir to søstre funnet drept, på en avsidesliggende plass i marka. Saken viser seg å ha tråder tilbake til et uløst drap på en rusmisbruker på 1980-tallet, men også til dunkle hendelser på Svanviken arbeidskoloni. Dit ble taterfamilier tvangssendt på 1960-tallet for å lære seg «den norske, bofaste kulturen». Nok en gang blir psykolog og kampsportutøver Ina Grieg motvillig trukket inn i en drapssak. Hun slår seg sammen med tidligere etterforsker Jon Fannrem i jakten på sannheten. Den stille flokken tar opp et av de mørkeste kapitlene i norsk historie: behandlingen av romanifolket gjennom 1900-tallet.

 

ET UNIKT TALENT

 Eirik Husby Sæther: Det blå barnet – Lansering 27. januarDet blå barnet

Det er en trend at politifolk skriver krim, og Eirik Husby Sæther er den tredje politimannen blant forfatterne på denne listen. Han debuterte med Judaskysset. Det blå barnet er litterært sterk og viser et talent norsk krim vil ha glede av i mange år fremover.

Kristiania 1900: en alkoholisert vaktmester fra spinneriet finner et spedbarn i Akerselva, Leanora.

Oslo 2016: Politibetjenten Mikael og hans dopavhengige fetter William følger Mikaels mor til et aldershjem. Moren har startende demens og mener det er skjedd et mord på rommet hun overtar. På elegant vis har Sæther snekret sammen en historie som foregår på to plan, gamle Oslo og fabrikklivets åk, og Oslo per i dag med dets liknende problemer. Det er både en vakker og hensynsløs beskrivelse av disse to verdener og deres tangerende historier.

 

LOFOTKRIMMENS MESTER

Frode Granhus: Forliset – Lanseres 15. februarForliset

Frode Granhus blir kalt lofotkrimmens mester, og det med rette. Han har vært nominert til Rivertonprisen, Bokhandlerprisen og, i 2015, til Brageprisen for sine kritikerroste bøker om Rino Carlsen.

I femte bok om Rino Carlsen, Forliset, møter vi et novemberkaldt Lofoten. De fleste holder seg innendørs i sprengkulda, men det vakre lyset lokker en fotograf ut i isødet. På en av turene oppdager han en tønne som stikker opp av isen. En tønne med et makabert innhold. Rino Carlsen får etter hvert mistanke om at tønnefunnet har sammenheng med et forlis som rystet det lille kystsamfunnet for flere år siden. Et forlis som krevde flere ofre. På den isolerte institusjonen Tennholmen vokser spenningen for hver dag, og det kan virke som enkelte av beboerne vet mer om saken enn de vil innrømme.

 

FJORÅRETS BESTE KRIMDEBUTANT

Øistein Borge: Det som aldri dør – Lanseres i marsDet som aldri dør

Mange mener at Øistein Borge var en av fjorårets beste krimdebutanter med romanen Den syvende demonen. Nå er han allerede tilbake med en forrykende oppfølger.

Under et ferieopphold i Nord-Irland blir tidligere høyesterettsdommer John Sand og hans kone Monica myrdet. Kripos-etterforskeren Bogart Bull, som er i landet for å besøke sin morfars gård, koples inn i saken for å bistå førstebetjent Miriam Dixon i det nordirske politiet. Da også forpakteren på morfarens gård blir funnet drept, aner politiet en sammenheng med drapet på ekteparet, og Bull oppdager at morfaren bærer på en hemmelighet som strekker seg mange år tilbake i tid. Kanskje er også selve politiledelsen innblandet? Samtidig trekker Borge tråder til urolighetene og attentatene i 1970-årenes Nord-Irland. Konflikten ble formelt bilagt med fredsavtalen i 1998, men det gamle IRA har sine moderne avleggere, ikke minst en mystisk «Tobin» og en hittil ukjent fraksjon som synes fast bestemt på å ta opp tråden der IRA slapp den.

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
2 kommentarer
  1. Lise Eide Larsen:

    Gi oss noen kvinnelige krimforfattere også . På forhånd takk .

    11. januar 2017 kl 18:47
    • Ja, men vi kan jo ikke trylle dem fra. Men nå snart legger jeg ut krimtips for oversatt, og der er det mange gode kvinnelige forfattere.

      12. januar 2017 kl 14:23

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *