Roskildefestivalen 2017:

Toppnavnene står i kø

The Weeknd har ligget på toppen av all verdens låtlister i 2016. Til sommeren er han ett av hovednavnene på Roskildefestivalen 2017.

Roskildefestivalen 2017 ser ut til å bli av det aller beste musikalske merke. Artist-listen toppes av The Weeknd, Arcade Fire og Foo Fighters.

Hvis du som mange andre sliter litt i vintermørke, kan det være en trøst å planlegge sommerferien. For den musikkinteresserte er det en festival som ikke har noen over eller ved siden: Roskildefestivalen.

130 000 festivaldeltakere

Roskildefestivalen varer i 8 dager mellom 24. juni og 1. juli, men selve festivalplassen er åpen i fire dager fra onsdag 28. juni. Før det foregår alt på campingområdet. På festivalplassen i de fire «ordentlige» festivaldagene spiller det godt over 200 band på åtte scener. Totalt er det vanligvis over 130 000 festivaldeltakere og ca 32 000 frivillige på festivalen. Roskildefestivalen er først og fremst en gigantisk fest for musikk, kultur og livsglede for både unge og oss «voksne». Den har beholdt mye av hippi-tidens peace and love-mentalitet, og selv om de 130 000 festivaldeltakerne utgjør noe som i innbyggertall er større enn Danmarks fjerde største by, er det svært lite bråk og problemer. Roskilde 17 er den 47. festivalen i rekken, og det blir min 36. Blant publikum er det så å si lik kjønnsfordeling, og mange unge er begeistret for at godt over halvparten av festivalpublikummet er single – i alle fall før festivalen.

Det finnes ikke maken til konsertstemning som foran hovedscenen på Roskilde.
Det finnes ikke maken til konsertstemning som foran hovedscenen på Roskilde.

Mange strålende artister er klare

Festivalen har hver uke i høst avslørt nye artister som skal spille, og 2017 ser ut til å bli et svært godt musikalsk år. Det litt pussige i år er at Canada har to av de største navnene. Arcade Fire er at av verdens ledende indierockband og kommer for andre gang til festivalen, mens en av verdens for tiden aller største artister The Weeknd debuterer på Den Oransje scenen – altså hovedscenen på festivalen. Vi er mange som også gleder oss til gjensyn med Foo Fighters og The Lumineers.

Det ser ut som at frontmann Dave Grohl og resten av Foo Fighters gleder seg til Roskildefestivalen.
Det ser ut som at frontmann Dave Grohl og resten av Foo Fighters gleder seg til Roskildefestivalen.

 

Norske band

Det norske publikummet pleier å møte trofast opp på konsertene til norske band, og også i år vi har allerede mye å glede oss til bl.a. den kanskje mest kritikerroste norske artisten fra 2016 Jenny Hval. Blood Commande og Cashmere Cat er også klare. Flere kommer til når resten av de 200 bandene blir annonsert.

Jenny Hval press photo 2016
Jenny Hval var på de fleste listene over den beste norske musikken i 2016. Til sommeren spiller hun på Roskildefestivalen.

I dag er det kun151 dager igjen til Roskildefestivalen braker løs. Er du glad i rockefestivaler, har du bare én ting å gjøre: Bestill billetter til Nord-Europas beste og største musikkfestival.

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.