Slums

Knut NaerumKnut Naerum

Mye tyder på at Trumps siste håp er at amerikanerne ikke vil stemme på en kandidat som har en mann som har vært vanemessig utro. Siden hun fortsatt er gift med ham, og dermed går god for alt han har gjort. Det minner om replikken fra Oscar Wildes skuespill Hvem er Ernest?: «Å miste en forelder, Mr. Worthing, kan anses som et uhell – å miste begge tyder på uforsiktighet.»

MEMOARER
Jeg har ikke rukket å lese boka til Jens Stoltenberg ennå, men ut fra hva avisene skriver om den, kan det virke som om han alltid – etter grundig overveielse – har kommet fram til det eneste rette, mens andre mennesker stort sett har tatt feil.

TITTEL
Hvis jeg noensinne skal skrive memoarbok, skal den hete Unnskyld.

MOSS, OPPSUMMERT
Sist onsdag i Moss, på House of Foundation – utmerket bokhandel, kafé og utstillingslokale. Rødt Moss og Omegn arrangerte møte hvor jeg snakket om Danny Katch’ bok Socialism … Seriously, Trump og mine erfaringer som sofaradikaler. Overveldende fremmøte. Jeg snakket i en time, så var det loddsalg og til slutt en grundig runde i plenum med flere gode spørsmål enn hva jeg kunne svare på. Heldigvis var det heller ikke meningen. 19. oktober kommer Bjørnar Moxnes og svarer ordentlig.

hetti, netti og letti knut naerum
Gamle Donaldblader fortsetter å by på overraskelser. Denne gangen blandingen av kynisme og et kvinnebilde som må ha vært utdatert også i 1969.

RØROS: FESTIVAL
Denne uka er det litteraturfestival på Røros. Jeg snakker om gamle krimfavoritter fredag kveld og bedriver generell høytlesing rundt lunsjtider på lørdag. Det siste som del av Litterærvandring-arrangementet, som begynner allerede klokka 10. Lørdag kveld er det Tore Renberg pluss musiker Alexander Flotve i «en særegen kveld med litteratur, musikk og godt drøs». Lover godt. Og jeg ser fram til å lese den nye boka, Du er så lys. Som er i hus.

FRA NYHETENE
Christian Tybring-Gjedde (Frp) har ikke vært i samtaler om et nytt parti. Men legger til at det «sikkert [er] positivt hvis noen prøver å gjøre det». Det skal bli spennende å se hvem flere som ikke var der.

ROCKY HORROR
Det er fortsatt vanskelig å motstå denne, fra 1977-oppsetningen på Oslo Nye Teater. Særlig når Selveste Jahn Teigen kliner til ved 1:43. Og her er en til fra samme cast album, raust animert, hvor Kari-Ann Grønsund tråkker tekstlig til på en annen måte enn som innehaver av Lillys butikk.

Linn Ullmann de urolige knut naerum
Godt skrevet, ikke funnet på.

LEST:

Linn Ullmann: De urolige
Misunnelsesverdig godt skrevet. Men er det ingen som finner på lenger? På den annen side, som nevnt på Facebook: Vi skal være takknemlige, vi som fører et så kjedelig liv at vi ikke kan gi det ut som roman.

De fleste mennesker misunner oss denne jevne duren av munterhet, avbrutt av mindre skuffelser.

TEGNESERIER:

Frank Miller, Bill Sienkewicz: Elektra: Assassin
Miller skriver pointillistisk konspirasjonsthriller. Sienkewicz tegner, maler, klipper og limer, blander tegneserierealisme og karikatur. Konspirasjonsthrilleren møter Natural Born Killers. Med laboratorieproduserte drapsmenn, enorme gønnere, ninjaer og lemlestelse. Denne boka byr på så mye lesemotstand at jeg leser den hvert femte år. Anmeldersitat på baksida, fra Fort Worth Evening Star-Telegram: “…I think we need to protect our children from this.”

 

Hurra for andersens knut naerumSETT:

Mr. Robot S1 (tv)
Bosch S1 (tv)
(Spoiler alert) Lurer på om det ikke, i begge tilfeller, var noe med en ensom amerikansk mann i en stor by i USA i vår tid, en mann som kjemper mot både ytre fiender og – viser det seg etter hvert – flere av de som gir seg ut for å være på hans side. I et kappløp med tiden. Mens han sliter med å binde seg. Og hemmeligheter fra fortiden kommer for en dag og viser seg å ha innvirkning på det som skjer nå.

Hurra for Andersens (dvd)
Rolv Wesenlund spiller kjipingen Hermansen, som vil ha den fattige og godsnåle familien Andersen ut av byggelaget på Røa. Man aner tidlig at han kommer til å tape for Aud Schønemann og Arve Opsahl. Med det autentiske beatbandet Public Enemies og låter av Egil Monn-Iversen. Noe er morsomt, alt er likandes, alt er en påminnelse: Sånn så Norge ut i 1966. Så mye har forandret seg. Regi: Knut Andersen.

The Quiller Memorandum (dvd)
Bond-avlegger fra sekstitallet. George Segal er agent Quiller, i Berlin, på jakt etter nynazistenes HK. Biljakt, fangenskap, forhør, slåssing og bomber, uten at Quiller mister sitt gode humør og uten at det blir veldig spennende. Komponist John Barry sørger for at det høres ut som Bond. Max von Sydow og Alec Guinness gjør greia si. Senta Berger i rollen som Dama. Mest for Berlin-elskere og de som syns moderne agentfortellinger blir for hektiske.

A Touch of Cloth II (dvd)
Oppfølgeren til Charlie Brookers krimparodi overrasker ved å være morsommere enn eneren. Mer Hjelp, vi flyr-aktig moro.

Knut Nærum

Knut Nærum er forfatter og tidligere B-kjendis. Våren 2015 sluttet han i Nytt på nytt for å få tid til å skrive mer.

Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *