Terningkast 6 til Arne Dahl

Utmarker er en mesterlig spenningsbok

«Arne Dahl klarer mesterstykket å formulere seg så språklig litterært at boken i seg selv bør være et studie for ambisiøse kommende krimforfattere.»

Arne Dahl fortsetter å håve inn strålende kritikker for sin nyeste roman, Utmarker. Forfatteren av «den beste svenske kriminalromanen noen sinne» sammenlignes fordelaktig med både Henning Mankell og Stieg Larsson og spås en virkelig stor karriere.

Terningkast 6

I går, på Krimfestivalens første dag, ga Geir Tangen boka et høythengende terningkast 6, og skrev at «Utmarker er en spinnvill kriminalfortelling, så mørk og creepy både når det gjelder indre og ytre spenning, at det er vanskelig å slippe bokens suspense når siste side er lest. Vi vil ha mer, og vi vil ha det nå.»

«Vi vil ha mer, og vi vil ha det nå»

Bør bli pensum

«Arne Dahl [klarer] mesterstykket å formulere seg så språklig litterært at boken i seg selv bør være et studie for ambisiøse kommende krimforfattere. Om det finnes en mastergrad i krimlitteratur, bør Utmarker bli pensum», skriver Tangen i sin anmeldelse, og presiserer at Dahl klarer mesterstykket å la språket bli et virkemiddel, ikke bare et verktøy: « I Utmarker strekkes språklige og litterære virkemidler til ytterpunktene for å skape en dirrende suspense. En krypende, kravlende nerve som ligger i selve teksten. I måten setningene blir formulert på. I hvilke ord som er valgt. I hva som skildres og hva som utelates. I måten menneskene snakker til hverandre på. Uhyggen smyger seg inn under skjorta di og nekter å slippe taket selv når ‘handlings-uhyggen’ opphører eller tar en pause i fortellingen.»

Kjøp den nå på cappelendamm.no!

Høyt over gjengs krimstandard

I dag er det Ole Jacob Hoel i Adresseavisa som har anmeldt boken. Han er heller ikke beskjeden i sin ros, og spår at Utmarker «vil innebære Dahls helt store internasjonale gjennombrudd». Også Hoel trekker frem den litterære kvaliteten: «Utmarker byr på alt du måtte begjære av tradisjonell spenning, kløktige intriger og intrikate drapsvåpen og torturinstrumenter, men i tillegg har den en litterær kvalitet som løfter den høyt over gjengs krimstardard.»

Svensk krims tungvektbelte

Asbjørn Slettmark og Aslak Nore i OP-5 har for lengst rost Utmarker  opp i skyene: «I den skandinaviske krimfloraen skiller Arne Dahls nye krim Utmarker seg ut, med et stort, positivt fortegn […] I Utmarker tar Arne Dahl opp kampen om svensk krims tungvektsbelte.»

Møt ham på Krimfestivalen

Arne Dahl er et av de virkelig store navnene under årets Krimfestival, som går av stabelen akkurat nå. Gikk du glipp av ham i går, får du en ny sjanse i kveld klokken 20:

Klokkeslett: 20.00
Åsted: Hovedscenen, Centralteatret

Festkveld med kryssforhør, Juan Pablo Escobar og krimteatersport

Fire av de mest sentrale forfatterne på festivalen er samlet til intervjuer: Stefan Ahnhem, Joseph Knox, Unni Lindell og Arne Dahl.
Juan Pablo Escobar
vil fortelle om sin far Pablo Escobar.
Krimteatersport
med tre av Norges beste impro-skuespillere: Helen Vikstvedt, Kim Haugen og Jan-Paul Brekke.
Programleder: Anne Grosvold

 

Les også:
Utmarker: «Den beste svenske kriminalromanen noen sinne
Portrettintervju med Arne Dahl

Susanne Hartvåg
Jeg er markedssjef for oversatte romantikk- og spenningsbøker for massemarkedet. Jeg elsker når den rette boka treffer den rette leseren!
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *