Spionkrimmens ubestridte mester

Spionkrim John le CarréSpionkrim John le Carré
Den verdenskjente forfatteren John Le Carré var spion selv, og jobbet i etterretningstjenesten M16 for den britiske utenrikstjenesten da han fikk sitt gjennombrudd for 55 år siden. Hans nyeste kri "Spionenes Arv" fikk terningkast seks i VG. (Foto: Michela Wrong)

I "Spionenes arv" dukker den legendariske George Smiley opp igjen, for første gang på mer enn 25 år.

Egentlig heter han David Cornwell, men for de aller fleste er han kjent som John Le Carrè. Han ble verdenskjent da han skrev Spionen som kom inn fra kulden i 1963. Han var spion selv, og jobbet i etterretningstjenesten M16 for den britiske utenrikstjenesten da han fikk sitt gjennombrudd.

I ettertid har han levd av forfatterskapet i over 50 år. Og George Smiley har vært en gjennomgangsfigur i mange av hans romaner.

– Le Carré er og blir en udiskutabel ener i fremstillingen av de moralske og etiske dilemmaene etterretningsarbeid medfører. Særlig skarpt påviser han hvordan en tilværelse som innbyr til iscenesettelse, løgn og bedrag, har en nedbrytende innvirkning på psyken.(…) Viser dette seg å bli den siste utgivelsen hans, har han satt et verdig og svært lesbart punktum for et langt liv som den intelligente thrillerens fanebærer, skrev Pål Gerhard Olsen i Aftenposten om denne i høst.

Les også

Julegave-krimtips:

Årets beste norske krimbøker

Le Carré er og blir en udiskutabel ener i fremstillingen av de moralske og etiske dilemmaene etterretningsarbeid medfører.

Uforglemmelige karakterer

«John le Carré viser hvem som er sjef i spionroman-bransjen», skrev Fredrik Wandrup i Dagbladet om denne. Kjøp den på Cappelendamm.no

I romanen Spionenes arv er det Peter Guillam, en trofast kollega og elev av George Smiley, som har hovedrollen. Guillam er bosatt på en gård i Bretagne da et brev fra den britiske etterretningstjenesten, hans tidligere arbeidsgiver, innkaller ham til London.

En gammel etterretningsoperasjon skal granskes, etter kriterier definert av en generasjon som ikke har noe minne om den kalde krigen. For å komme til bunns i dette må Guillam vende tilbake til den kalde krigens aller kjøligste dager og underveis treffer vi en rekke uforglemmelige karakterer, gamle så vel som nye.

Romanen er et engasjert oppgjør med den kalde krigens dobbeltmoral.

Les også

10 av årets beste oversatte krimromaner

Årets beste krimromaner

Terningkast 6!

– Spionenes arv er skrevet med vitaliteten til en ung dikter og klokskapen til en gammel skald. Språket sprudler – av litterær skaperkraft, av humor, av menneskeinnsikt, av ettertanke, skrev Tom Egeland i sin anmeldelse i VG og trillet terningkast 6.

Språket sprudler – av litterær skaperkraft, av humor, av menneskeinnsikt, av ettertanke

De norske anmelderne er enige i John Le Carré imponerer stort i slutten av sitt formidlable forfatterskap:

– Le Carrés fortellerkunster som alltid fylt av eleganse, en forførende, prosapoetisk og aforistisk stil –et språk som er til å nyte, setning for setning(…) Mesterlig avrunding av forfattarskapet.» Fredrik Wandrup, Dagbladet

Selv har Le Carre uttalt at romanskrivingen er med på å holde han ung og at han stadig føler at han skriver sin siste bok. Og så tenker han, som en alkoholiker at – en til, gjør vel ikke noe.

Så da gjenstår det bare å se.

 

 

 

Tonje Skjervold
Markedssjef innhold i Cappelen Damm forlag. Har bakgrunn som journalist fra blant annet Dagens Næringsliv/D2 og NRK.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *