«Sommerens spenning er i boks»

Terningkast 6 i VG til Gard Sveens «Bjørnen»

Gard SveenGard Sveen
Gard Sveen fikk Rivertonprisen for sin debutkrim. Nå er han ute med «Bjørnen», som får toppkritikk og terningkast 6 i VG. Også Dagbladet ga denne en svært god anmeldelse. Foto: Maja Hattvang.

I dagens VG er Sindre Hovdenakk i VG fra seg av begeistring over Gard Sveens Bjørnen. Han sammenlikner Sveen med Follett og Le Carré og mener at han er i «det absolutte toppsjiktet».

I 2013 fikk Gard Sveen Rivertonprisen og Glassnøkkelen (prisen for Nordens beste krim) for Den siste pilegrimen. Mye tyder på at årets krimroman Bjørnen er enda bedre.

Bjørnen av Gard Sveen
Kjøp Bjørnen på cappelendamm.no.

En krimforfatter som er ekspert fra Forsvarsdepartementet

Gard Sveen er på hjemmebane i Bjørnen. Det er en elegant spionromanen om den kalde krigen. Som tidligere seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet har Sveen stor innsikt i det paranoide spillet han skriver om. Han tar leseren med inn i en verden der venn er fiende, fiende er venn, sannhet er løgn og løgn er sannhet.

En KGB-agent ved navn Treholt, nei Storholt

Mye av handlingen i Bjørnen ligger tett opp til virkeligheten. Her handler det for eksempel om Norges største spion, som var byråsjef i Utenriksdepartementet og ble arrestert i 1987. Neida, her i Bjørnen heter ikke spionen Arne Treholt, men Arvid Storholt.

Sindre Hovdenakk er svært begeistret for Bjørnen i dagens VG.

Sindre Hovdenakks hyllest

Bjørnen lanseres i dag, og VG er aller først ut med anmeldelse. Sindre Hovdenakk er fra seg av begeistring. Han gir Bjørnen terningkast 6 og sparer ikke på superlativene. Under tittelen «BAMSE BRAKAR» skriver han bl.a.:

«Sterke saker fra Gard Sveen: Dette er et skikkelig bjørnedask av en krimroman!

Gard Sveen er allerede solid plassert blant våre beste krimforfattere. Med Bjørnen tar han steget opp i det absolutte toppsjiktet! (…)

I en tid der etterspørselen etter «true crime»-historier er rekordhøy, sier det seg selv at Treholt-saken, med all dens storpolitiske dramatikk og tidstypiske persongalleri, kan inspirere en krimforfatter.

Gard Sveen har skrevet en høk over høk-historie som ikke ville gjort skam på sjangerens gamle mestre John le Carré eller Ken Follett. Samtidig er Bjørnen en bok som bare kunne vært skrevet i Norge. Om Norge. Sommerens spenning er i boks!»

Ønsker du å lese flere artikler, forfatterintervjuer og få boktips så meld deg på nyhetsbrev her!

Sommerens store spenningsroman

Bjørnen begynner med at den spiondømte Arvid Storholt blir drept i huset sitt høsten 2016. Storholt var kjent som Norges største spion og ble arrestert i 1987. Han ble tilbudt betydelig strafferabatt om han hjalp den norske sikkerhetstjenesten med opplysninger om en annen sovjetisk agent.

Noen måneder før drapet på Storholt har politietterforsket Tommy Bergmann vært med å finne liket av en ung kvinne i en innsjø i Enebakk. Kvinnens identitet er ukjent, men noen uker etter begravelsen ligger det blomster på den navnløse graven. Tommy blir kontaktet av den mangeårige nestlederen i Politiets sikkerhetstjeneste, Jan Amundsen, som arresterte Arve Storholt.

Amundsen tror at den døde kvinnen er Christel Heinze, en ung østtysk kvinne som hoppet av i Norge i 1973, og forsvant sporløst rett før jul i 1982. Christel Heinze hadde angivelig et forhold til en gift mann som het – eller kalte seg – Bjørn da hun studerte ved universitetet i Oslo. Hennes beste venn i Norge var Arvid Storholt. Var den unge østtyske kvinnen edderkoppen i et sovjetisk spionnettverk i Norge og ble drept – eller lever hun kanskje fortsatt?

Tommy Bergmann blir sendt på en labyrintisk jakt tilbake til den kalde krigen – noe som vil føre ham til ansikt til ansikt med spionen som kom seg unna: Bjørnen.

Jeg sier som Sindre Hovdenakk: «Sommerens spenning er i boks!»

Les også

Er du den nye Nesbø eller Fossum?

Vil du bli krimforfatter – søk Krimforfatterskolen!

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.