Forfatteren bak kinosuksessen Grensen

Skrekkongen til Skavlan

grensengrensen
Grensen går for tiden sin seiersgang på svenske og norske kinoer. Filmen er basert på en novelle av John Ajvide Lindqvist med samme navn, og fredag kommer forfatteren til Skavlan.

Det er ikke uten grunn at Grensen-aktuelle John Ajvide Lindqvist regnes som mesteren innen skandinavisk skrekklitteratur.

Grensen er hentet fra novellesamlingen Papirvegger, som akkurat er kommet ut i ny pocketutgave. Anne Merethe K. Prinos i Aftenposten sammenlignet den med Stephen Kings bøker. Kjøp Papirvegger på cappelendamm.no.

Grensen, der Eva Melander spiller hovedrollen som tolleren Tina, går for tiden sin seiersgang på svenske og norske kinoer, og fredag kommer John Ajvide Lindqvist til Skavlan. Filmen er basert på en novelle av Ajvide Lindqvist med samme navn.

Et samlet norsk anmelderkorps har kastet sine høyeste terninger etter filmen. «Grenseløst godt», skrev VG, mens NRK P3 Filmpolitiet omtalte den som «en av de beste og mest bemerkelsesverdige filmene du kan se kan se på kino i år».

Uhyggen kommer krypende

Som i Ajvide Lindqvists øvrige romaner og noveller starter Grensen i et tilsynelatende vanlig, skandinavisk miljø – «i trygge sosialdemokratiske omgivelser», for å bruke VGs ord. Da tolleren Tina møter Vore, som akkurat som henne har et noe spesielt utseende, snus Tinas oppfatning av verden omkring på hodet. Litt etter litt kommer uhyggen krypende, men man vet ikke om hovedpersonene blir truet av andre menneskers handlinger, eller av noe annet der ute i skogen. Etter hvert utvikler Tina og Vore også varme følelser for hverandre.

Klassiker i skandinavisk skrekklitteratur

Blandingen av mellommenneskelige forhold og skrekkelementer kjennetegner alle Ajvide Lindqvists bøker. I debuten La den rette komme inn (2005) – som er for en skandinavisk klassiker å regne – handler det både om vampyrskrekk og om ung kjærlighet. Håndtering av udøde (2006) er en klassisk skrekkroman, men også en gripende beretning om kjærlighet så sterk at den trosser døden.

Grensen er basert på en novelle av John Ajvide Lindqvist, og fredag kommer forfatteren til Skavlan.

John Ajvide Lindqvist 50 år

Ajvide Lindqvists debut La den rette komme inn er for en skandinavisk klassiker å regne. Les mer og kjøp den på cappelendamm.no.

2. desember 2018 fyller John Ajvide Lindqvist 50 år. Han har skrevet ti bøker, hvorav de fleste foreligger på norsk. Kombinasjonen av skrekk, spenning, menneskelig innsikt og ikke minst originalitet har gjort Ajvide Lindqvist til en avholdt forfatter i hele Skandinavia. Om La den rette komme inn skrev DNs Bjørn Gabrielsen at den ville «hindre landets nattevakter fra å ta seg tid til å gå på do, den vil få pendlere til å gå av på feil stasjon og flypassasjerer til å glede seg over forsinkelser». VG trillet terningkast 6 for Håndtering av udøde med konklusjonen: «Det kommer neppe noen bedre zombiebøker med det første, faktisk er det ikke sikkert det kommer særlig mange samtidsromaner som kan måle seg med den heller.»

Ny pocketserie med Lindquists bøker

Grensen er hentet fra novellesamlingen Papirvegger, som Aftonbladets anmelder mente inneholdt «alt. De er skumle, suggestive, og de rommer de mest finkornete iakttakelser.»

Også Menneskehavn foreligger i Cappelen Damms nye pocketserie med John Ajvide Lindqvists mest kjente bøker.

Les også

Trenger du lesetips til høstferien?

Her er bokhøstens beste nye krimtips