Tips på kriminalromaner

Fem gode krimbøker til vinterferien

Krimbøker vinteren 2019Krimbøker vinteren 2019
Enten du skal på hytta på vinterferie, eller bare trenger en god krimroman til sofaen hjemme - her har vi samlet fem nye krimromaner som garantert vil fenge (Foto: Eugene Triguba).

Lurer du på hva du skal lese? Vi har bedt sjef for Krimfestivalen, Knut Gørvell, om å anbefale ny, spennende krim du bør få med deg på vinterferie.

Siden jul har det kommet mye ny, god krim. Her er Krimfestival-sjef Knut Gørvells beste krimtips akkurat nå.

FULLBLODS POLITIROMANFORFATTER

Terje Bjøranger: Business. 

Terje Bjøranger: Business omslag
Kjøp Business på Cappalendamm.no.

I 2018 kom den kritikerroste Barcode om etterforsker Charlie Robertson og hans team. Denne uka kom oppfølgeren her. Business er en medrivende krimroman med et realistisk blikk på Norge i dag av politiadvokat i Kripos, Terje Bjøranger.

En mann kommer inn i en blomsterbutikk på Aker Brygge. Drar fram en pistol og skyter kvinnen som ekspederer. Setter bevisst fingeravtrykk, skriver en hilsen på innpakningspapiret og vinker til overvåkningskameraet. Mannen forsvinner, men politiet har tydelige spor. Alt tyder på at en profesjonell leiemorder er på banen, men verken fingeravtrykk eller DNA finnes i noen databaser. Under press vender Oslo politidistrikt seg til en av sine tidligere ansatte, Charlie Robertsen, som har sluttet og flyttet til Island.

For Charlie blir dette en reise inn i en mørk verden av menneskehandel, og kyniske utbyttere av barn og voksne. I mørke avkroker av internett er menneskehandel «big business», men hvem står bak og hvordan kan de komme unna uten å sette spor etter seg?

 

Les også

Litterære opplevelser utenom det vanlige

Fem oversatte romaner du bør lese i vår

 

FRANKRIKES MESTSELGENDE KRIMFORFATTER

Tiden er en morder
Kjøp Tiden er en morder på Cappelendamm.no

Michel Bussi: Tiden er en morderOversatt av Thomas Lundbo

Michel Bussi er Frankrikes nest mestselgende forfatter innenfor alle sjangere. Han har vunnet en rekke litterære priser. Hans forrige krimroman, Etter styrten, er utgitt i 33 land, og her i landet fikk den, Gullkulen, prisen for beste oversatte krimroman i 2016.

Den 42 år gamle advokaten Clotilde tilbringer sommerferien på Korsika sammen med sin mann og tenåringsdatter. Det er første gang hun er tilbake etter at foreldrene og broren omkom i en bilulykke 27 år tidligere. Selv overlevde hun på mirakuløst vis. I løpet av ferien opplever hun flere ting som får henne til å stille spørsmål ved hva som egentlig skjedde den gangen. Det er mye som ikke stemmer med det hun til nå har trodd var sannheten om hendelsesforløpet forut for det skjebnesvangre øyeblikket da familien plutselig satte seg i bilen. Hun mottar snart brev og beskjeder som tyder på at moren kanskje ikke døde likevel. Kan det være at Clotilde ikke har sannheten om hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre dagen?

 

DEN NYE KRIMSTJERNEN

Øistein Borge: Jeg er nummer 13. I salg.

Øistein Borge: Jeg er nummer 13
Kjøp Jeg er nummer 13 på Cappelendamm.no

I 2016 krimdebuterte Øistein Borge med sin første bok om Bogart Bull – Den syvende demonen. Både denne og oppfølgeren Det som aldri dør (2017) har fått varm mottakelse av norsk presse. Borge ble nominert til både Rivertonprisen og Mauritz Hansen-prisen i 2017. Begge bøkene er solgt til det store, tyske forlaget Droemer-Knaur. Borge bor på Mallorca der han jobber som forfatter på fulltid.

Høsten 1960 kommer et barn til verden på Bulovka–hospitalet i Praha. Jordmora husker ham som «en gutt med blekblå øyne, kalde som skaresnø i måneskinn». Åtte år senere invaderes Tsjekkoslovakia av sovjetiske styrker, og gutten blir foreldreløs. Dette blir starten på et fordervet liv, et liv som skal komme til å koste mange andre mennesker dyrt.

I september 2017 blir en norsk utvekslingsstudent funnet drept i en park utenfor Amsterdam, tatt av dage med en boltpistol. Kriminaletterforsker Bogart Bull sendes sørover med første fly. I den nederlandske hovedstaden befinner også gutten fra Praha seg, en mann som nå kaller seg Rezník og betrakter seg selv som en grensesprengende kunstner.

Og Rezník har så vidt begynt. Et nytt drap finner sted, denne gangen med et våpen som forbløffer politiet…

 

Les også

Garantert nettfritt for hele familien

Syv gode aktivitetsbøker for barn til vinterferien

 

NY KRIM FRA FORFATTEREN AV «DEN BESTE SVENSKE KRIMINALROMAN NOENSINNE»

Arne Dahl: Åpen sjø. Oversatt av Einar Blomgren. 

Omslaget til Arne Dahls Åpen sjø
Kjøp Åpen sjø på Cappelendamm.no.

Arne Dahls forfatterskap fikk en ny renessanse med serien om Sam Berger og Molly Blom. Sydsvenskan kalte Utmarker «Den beste svenske kriminalromanen noensinne.» Åpen sjø er bok 3 i serien og ble lansert i Sverige, Danmark og Tyskland i sommer – kjempesuksess i Europa med høye listeplasseringer og gode anmeldelser. I Norge fikk leserne for alvor øynene opp for Arne Dahl med Utmarker, som vi har trykket 45000 eksemplarer av bare i pocket.

Sam Berger er mistenkt for et drap han ikke har begått, og Molly Blom ligger i koma. Berger flykter ut i skjærgården, der han venter på ordre fra Säpos øverste sjef. Men det er umulig å vite hvem han kan stole på, og hvem som har skjulte agendaer. Samtidig trues Stockholm av terror, og en ettersøkt drapsmann ser ut til å ha kidnappet enda en jente.

 

 

DET NYE INTERNASJONALE STJERNEN

CJ Tudor Gullungen. Oversatt av Guro dimmen. 

Gullungen omslag
Kjøp Gullungen på Cappelendamm.no.

CJ Tudors Krittmannen var én av de store krimgjennombruddene internasjonalt i fjor. Nå er Tudor her med en ny kvalitetskrim, som faktisk kom ut noen uker tidligere på norsk enn på engelsk. Heldigvis kommer hun tilbake til Krimfestivalen også.

En lærer med en skjult agenda vender tilbake til sitt hjemsted for å bistå som sensor på en skole han selv gikk på, bare for å avdekke en enda mørkere hemmelighet enn han noensinne kunne ha forestilt seg.

Joe ønsket seg aldri tilbake til Arnhill. Etter det som hendte gjengen hans; forræderi, selvmord, drap, og at hans egen søster forsvant, var det siste han ville å komme til alle spøkelsene. Men Joe har ikke noe valg. Det skjer igjen. Og bare Joe vet hvem som tar grundig feil.

Å lure til seg en lærerjobb ved sin tidligere videregående skole er den enkle delen. Å konfrontere gamle venner fra fortiden, som ikke er særlig begeistret over å se ham – i tillegg til å forsøke å unngå sine fiender – er verre. Men de vanskeligste er å se igjen den forlatte gruven der hvor alt gikk galt, og livet hans forandret seg for alltid, og til slutt måtte forholde seg til den grufulle sannheten om Arnhill, hans søster og seg selv.