Tips til de 10 beste nye krimromanene

Påskekrim 2019 – dette er påskens beste krimromaner

Hus i en mørk skog - illustrasjon til artikkel om påskekrimHus i en mørk skog - illustrasjon til artikkel om påskekrim
Er du en av de mange som ser frem til å slappe av med en skikkelig spennende bok i påskeferien? Vuggesang, Åpen sjø og Business er noen av årets "må lese" denne påsken. (Foto: Pixabay)

Påsken er tiden for krim og spenning på TV og som litteratur. Her er en guide til årets beste påskekrim – ti kriminalromaner som garantert vil gjøre påsken din spennende.

Siden jeg er sjef for Krimfestivalen er jeg så heldig at jeg har fått lest mange av årets krimbøker. Derfor har jeg laget mitt eget utvalg av det jeg mener er de ti beste krimromanene som har kommet ut hittil i år.

Jeg har med bøker fra flere forlag, men selvsagt er utvalget preget av at jeg har lest flest Cappelen Damm-bøker (og kanskje skyldes det også at vi er Norges ledende krimforlag). Leser du en av disse bøkene, er du garantert en spennende påske!

Les også

Påskekrimmens ti på topp

Påskekrim 2019 – Disse ti pocketbøkene er årets vinnere

«ÅRETS NIFSESTE»

Kjøp Vuggesang på cappelendamm.no.

Leila Slimani: VuggesangOversatt av Thomas Lundbo.

«Babyen var død. Det tok bare noen få sekunder.» Slik begynner det VG kalte «Årets nifseste» roman. Vuggesang (Chanson Douce) har fått strålende kritikker i en lang rekke aviser, bl.a. terningkast 6 i VG.

Boka har uten tvil vært den mest omtalte og mest omdiskuterte romanen fra Frankrike de siste par årene. Den har solgt over 700 000 eksemplarer i hjemlandet, og er nå på vei ut i verden gjennom oversettelser til 35 språk.

Juristen Myriam og musikkprodusenten Paul vil være det perfekte paret. De vil ha kontroll over karrieren, kunne invitere venner på mat- og vinkvelder, gi barna en god oppvekst. Og de har funnet den perfekte barnepiken som kan virkeliggjøre drømmen. Men hvor godt kan man egentlig stole på en fremmed, og hva kan hun gjøre med det kjæreste de eier?

ACTIONFYLT TRIKKETHRILLER

Tom Egeland: Falken

Omslaget til Falken
Kjøp Falken på tanum.no.

I år har Tom Egeland latt sin helt Bjørn Beltø hvile, og i stedet skrevet en actionfylt trikke-thriller. I Falken blir 19-trikken mellom Majorstuen og Ljabru kapret av en gruppe utenlandske terrorister.

De stripser fast ti gisler før trikken fortsetter sin skjebnesvangre ferd gjennom Oslos gater – fulgt av en lang kolonne med politibiler, ambulanser og brannbiler. I tillegg blir en jente på ti år kidnappet fra trikken.

Men hvem er kaprerne? Er de IS-terrorister, slik de gir inntrykk av? Eller er de skruppelløse gangstere som er ute etter løsepenger? For politiets Delta-tropp og operative stab står spørsmålene i kø.

Samtidig utløser kapringen både et innenrikspolitisk og et utenrikspolitisk drama som skaper rystelser langt inn i den norske regjeringen. For hva er egentlig bakgrunnen for kapringen?

FULLBLODS POLITIROMANFORFATTER

Terje Bjøranger: Business 

Terje Bjøranger: Business omslag
Kjøp Business på cappalendamm.no.

Business er en medrivende krimroman med et realistisk blikk på Norge i dag. Terje Bjøranger er politiadvokat i Kripos – ikke rart han kan skrive det Frederik Wandrup har kalt «fullblods politiromaner».

En mann kommer inn i en blomsterbutikk på Aker Brygge. Han drar fram en pistol og skyter kvinnen som ekspederer, setter bevisst fingeravtrykk, skriver en hilsen på innpakningspapiret og vinker til overvåknings-kameraet.

Mannen forsvinner, men politiet har tydelige spor. Alt tyder på at en profesjonell leiemorder er på banen, men verken fingeravtrykk eller DNA finnes i noen databaser. Under press vender Oslo politidistrikt seg til en av sine tidligere ansatte, Charlie Robertsen, som har sluttet og flyttet til Island.

Les også

Aftenposten om Business: – sterkt innblikk i bunnfallet av organisert kriminalitet

FRANKRIKES MESTSELGENDE KRIMFORFATTER

Tiden er en morder
Kjøp Tiden er en morder på cappelendamm.no.

Michel Bussi: Tiden er en morder. Oversatt av Thomas Lundbo.

Michel Bussi er Frankrikes nest mestselgende forfatter alle sjangere tatt i betrakning. Han har vunnet en rekke litterære priser. Hans forrige krimroman, Etter styrten, er utgitt i 33 land, og her i landet fikk den Gullkulen, prisen for beste oversatte krimroman i 2016.

Den 42 år gamle advokaten Clotilde tilbringer sommerferien på Korsika sammen med sin mann og tenåringsdatter. Det er første gang hun er tilbake etter at foreldrene og broren omkom i en bilulykke 27 år tidligere. Selv overlevde hun på mirakuløst vis.

I løpet av ferien opplever hun flere ting som får henne til å stille spørsmål ved hva som egentlig skjedde den gangen. Det er mye som ikke stemmer med det hun til nå har trodd var sannheten om hendelsesforløpet forut for det skjebnesvangre øyeblikket da familien plutselig satte seg i bilen.

Hun mottar snart brev og beskjeder som tyder på at moren kanskje ikke døde likevel. Kan det være at Clotilde ikke kjenner sannheten om hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre dagen?

DEN NYE KRIMSTJERNEN

Øistein Borge: Jeg er nummer 13

Øistein Borge: Jeg er nummer 13
Kjøp Jeg er nummer 13 på cappelendamm.no

Høsten 1960 kommer et barn til verden på Bulovka–hospitalet i Praha. Jordmora husker ham som «en gutt med blekblå øyne, kalde som skaresnø i måneskinn». Åtte år senere invaderes Tsjekkoslovakia av sovjetiske styrker, og gutten blir foreldreløs. Dette blir starten på et fordervet liv, et liv som skal komme til å koste mange andre mennesker dyrt.

I september 2017 blir en norsk utvekslingsstudent funnet drept i en park utenfor Amsterdam, tatt av dage med en boltpistol. Kriminaletterforsker Bogart Bull sendes sørover med første fly. I den nederlandske hovedstaden befinner også gutten fra Praha seg, en mann som nå kaller seg Rezník og betrakter seg selv som en grensesprengende kunstner.

Og Rezník har så vidt begynt. Et nytt drap finner sted, denne gangen med et våpen som forbløffer politiet…

Les også

Tredje thriller om Bogart Bull:

Øistein Borge: – Rezník er drapsmann, men ingen bestemmer seg for å bli det

NY KRIM FRA FORFATTEREN AV «DEN BESTE SVENSKE KRIMINALROMAN NOENSINNE»

Arne Dahl: Åpen sjø. Oversatt av Einar Blomgren.

Omslaget til Arne Dahls Åpen sjø
Kjøp Åpen sjø på cappelendamm.no.

Arne Dahls forfatterskap har fått en ny renessanse med serien om Sam Berger og Molly Blom. Sydsvenskan kalte førsteboka Utmarker «Den beste svenske kriminalromanen noensinne.» Åpen sjø er bok 3 i serien. Den ble lansert i Sverige, Danmark og Tyskland i sommer, og har gjort kjempesuksess rundt om i Europa, med høye listeplasseringer og gode anmeldelser.

Sam Berger er mistenkt for et drap han ikke har begått, og Molly Blom ligger i koma. Berger flykter ut i skjærgården, der han venter på ordre fra Säpos øverste sjef. Men det er umulig å vite hvem han kan stole på, og hvem som har skjulte agendaer. Samtidig trues Stockholm av terror, og en ettersøkt drapsmann ser ut til å ha kidnappet enda en jente.

Les også

Kommer til Krimfestivalen!

Arne Dahl er tilbake med tredje bok i serien om Sam Berger og hans mystiske makker Molly Blom.

BERGMAN PÅ NYE EVENTYR

Hjorth Rosenfeldt: En høyere rettferdighet. Oversatt av Lene Stokseth.

Omslaget til En høyere rettferdighet
Kjøp En høyere rettferdighet på tanum.no.

Kriminalpsykolog Sebastian Bergman har innsett at hans dager på Riksmord er over. Nå holder han forelesninger og skrive bøker. Den eneste han har sporadisk kontakt med, er Ursula. Datteren Vanja har han ikke hørt fra på fire måneder.

Vanja har en midlertidig jobb som etterforsker i Uppsala. Nå jobber hun med en serie overfallsvoldtekter der gjerningsmannen smyger seg på ofrene bakfra, bedøver dem med en sprøyte og trekker en sekk over hodet deres før han fullbyrder overgrepet. Når et av ofrene dør, kobles Riksmord inn, og snart også Sebastian Bergman.

DEN NYE INTERNASJONALE STJERNEN

C.J. Tudor: GullungenOversatt av Guro Dimmen.

Gullungen omslag
Kjøp Gullungen på cappelendamm.no.

C.J. Tudors Krittmannen var ett av de store krimgjennombruddene internasjonalt i fjor. På Krimfestivalen fikk boka prisen for beste oversatte krimroman utgitt på norsk. Nå er Tudor her med en ny kvalitetskrim.

En lærer med en skjult agenda vender tilbake til sitt hjemsted for å bistå som sensor på en skole han selv gikk på, bare for å avdekke en enda mørkere hemmelighet enn han noensinne kunne ha forestilt seg.

Joe ønsket seg aldri tilbake til Arnhill. Etter det som hendte gjengen hans – forræderi, selvmord, drap, og at hans egen søster forsvant – var det siste han ville å komme tilbake til alle spøkelsene.

Men Joe har ikke noe valg. Det skjer igjen. Og bare Joe vet hvem som tar grundig feil. Men å rote i fortiden kan være farlig. For Joe blir ikke den verste dagen i hans liv da søsteren hans forsvant. Det blir den dagen hun kommer tilbake.

Les også

Vinner av Gullkulen

C.J. Tudors «Krittmannen» er kåret til fjorårets beste oversatte krimroman

MORDBRANN

Anders de La Motte: Vinterild. Oversatt av Bodil Engen.

Omslaget til vinterild
Kjøp Vinterild hos tanum.no.

Anders de la Motte er en av Sveriges aller beste og mest populære krimforfattere. Han er tidligere politi og sikkerhetssjef i et av verdens største IT-selskaper.

Lucia-natten 1987 brenner danseplattingen i en skånsk hyttegrend ned til grunnen. En ung kvinne dør i flammene. Under etterforskningen settes venner opp mot hverandre, tillit brytes og familier splittes, inntil en ung mann til slutt tilstår mordbrannen.

Tretti år senere arver Laura Aulin sin tante Heddas forfalne hytte. Som tenåring bodde hun der i feriene, med tanten og vennene som trygge punkt i livet sitt. Helt til brannen forandret alt.

INSPIRERT AV AMANDA KNOX-SAKEN

Araminta Hall: Vår egen grusomhet. Oversatt av Toril Hansen

Omslaget til Vår egen grusomhet
Kjøp Vår egen grusomhet på cappelendamm.no.

Mike Hayes har til tross for en vanskelig oppvekst hatt suksess i Londons finansverden, og Verity, den smellvakre ekskjæresten hans, har en voksende karriere i IT-bransjen.

Mike og Verity har lekt en lek som de kalte «Suget». De lekte den for å bevise at Verity elsket Mike. At hun trengte Mike. Selv om Verity nå er sammen med en annen mann, klarer ikke Mike gi slipp på henne. I følge Mike elsker de to hverandre fortsatt, og det er ikke enkelt når Verity skal gifte seg med en annen.

Les også

Gi ungene spenning før nettet tar dem!

Påskekrim for barn mellom 6-12 år

Les også

Litterær uhygge

Skrekk og gru for unge lesere til påske: Fem boktips

 

 

 

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *