Lars Kepler om Playground

Alexander og Alexandra Ahndoril, aka Lars Kepler.  Foto: Anna-Lena Ahlström
Alexander og Alexandra Ahndoril, aka Lars Kepler.
Foto: Anna-Lena Ahlström

 

Til våre lesere.

Vi ønsker at dere skal få vite litt om vår personlige drivkraft for å skrive den nye thrilleren Playground.

Først av alt vil vi si at vi ikke har sluttet å skrive om Joona Linna. Men noen ganger får man en idé som er så sterk, nesten som en forelskelse. Vi valgte å følge vår inspirasjon, og den 26. Oktober kom Playground ut i Sverige – og mange andre land følger nå på.

Til tross for at Playground er helt annerledes enn det vi har skrevet før, så kommer dere til å kjenne dere igjen. Det er det samme kjappe tempoet, korte kapitler og intensitet – men denne gangen er det ikke politiet som står sentralt i handlingen.
I årtusener har mennesker som har vendt tilbake fra døden snakket om fremmede plasser og mørkt vann – i Kina kalles den andre siden for ”de gule kildene”. Fra de tidligste skriftkulturene frem til i dag fortelles det med påfallende likhet om hva som venter oss når vi dør.

Hva som skjer vet vi ikke, men ifølge professor Arvid Carlsson (som fikk nobelprisen for sine oppdagelser vedrørende signalsubtanser i hjernen) så er det meget mulig at vi trer inn i en slags evighet når vi dør.

LowResRgb_Omslagsforside_Playground_NOEDPlayground er en psykologisk thriller om Jasmin Pascal-Anderson. Jasmin er løytnant og leder en liten kommandogruppe under NATO-aksjon i nordlige Kosovo. Gruppen havner i bakhold, to av mennene hennes dør og Jasmin blir selv så alvorlig skadet at hjertet hennes står stille i nesten to minutter. Når hun våkner opp igjen på sykehuset er hun overbevist om at hun har sett hva som venter på den andre siden. Det er en voldelig plass, farligere enn noe hun har opplevd.

Det som skjer i Playground tar utgangspunkt i denne tanken, den enorme spenning som skjer når man er fullstendig overbevist om at man vet hva som skjer på den andre siden.

For tenk om Jasmin har rett?
Tenk om døden ikke i det hele tatt er rettferdig? Tenk om man må sloss for sin eksistens også på den andre siden?
Uansett om Jasmin har rett eller ikke, så er dette en fortelling om hvor mye et menneske er beredd å kjempe for å redde sitt barn.

Vi fikk idéen til fortellingen om Jasmin for noen år siden, da Alexanders far fikk utført en bypass-operasjon på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Da han skulle vekkes fra narkosen skjedde det en feil som førte til at han fikk et hjerteinfarkt hvor hjertet sto stille i flere minutter. Da han vendte tilbake til livet var han en forandret mann. Legen kalte det for en psykotisk konfusion – en slags psykose. Han fortalte at han hadde vært en annen plass, en plass som for ham var den virkelige verden. Han snakket om store mørke vann og båter. Han snakket om at Alexander akkurat hadde beseiret den japanske flåten og avgjort krigen. Han var oppfylt av dette. Alexander var en helt, og han fortalte stolt om sin sønn til alle på sykehuset, både leger og sykepleiere. Han fortalte at han hadde besøkt Alexander på det store skipet hans. Han hadde blitt vist rundt, sett kjøkkenet og befalsmessen, og han beskrev i detalj de spesielle bestikkskuffene. Det var som om han virkelig hadde vært der. Det tok noen uker før han skjønte at legene anså at han var psykotisk. Motvillig lærte han seg å skille på verdenene og sluttet å hevde at Alexander hadde beseiret den japanske flåten.

Da han døde rett før jul i 2013 kom dette tilbake til oss, tanken på den verden som han trodde seg ha sett, tanken på at den kanskje virkelig fantes. Hvem vet hva som skjer når vi dør?

Med Playground kjente vi at vi hadde fått en idé som var sterk og unik, og som vi måtte følge hele veien frem. Og vi tror at dere som leser boken kommer til å få en spennende og annerledes opplevelse. Forhåpentligvis kan boken også være en påminnelse om livets verdi, at det er nå vi lever og at akkurat dette faktisk er fantastisk.

Varme hilsener,

Lars Kepler

PS: Siden vi ble ferdige med Playground i mai skriver vi nå om Joona Linna igjen. Det er veldig spennende og vi regner med å bli ferdige neste år.

Lars Kepler
Lars Kepler er en litt eldre, skjeggete, og menneskesky krimforfatter. Det er slik de selv beskriver ham, ekteparet Ahndoril som står bak pseudonymet. Alexander Ahndoril (f.1967) og Alexandra Coelho Ahndoril (f.1966) var begge etablerte forfattere da de bestemte seg for å skrive en krimroman sammen.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *