Litteraturavdelingen anbefaler

Sju boktips til vinterferien

Vi har plukket ut kvalitetslitteratur til den historieinteresserte, poesientusiasten og den nyfrelste Vigdis Hjorth-leseren.

Enten du skal på fjellet, har planlagt sydentur eller om du bare vil heve kvaliteten på sofakvelden hjemme – vi har plukket ut kritikerroste bøker for en hver smak.

Arvogmiljo

For absolutt alle:
Arv og miljø av Vigdis Hjorth.
  – Terningkast fem i VG og Dagbladet, seks i Bergens Tidende og er vinner av bokhandlerprisen 2016

At ingen av dere på noe tidspunkt har spurt meg om min historie, har jeg opplevd og opplever jeg som en stor sorg.

Det er Bergljot, den eldste datteren i familien, som formulerer seg slik i en mail til sine søstre, etter at det har pågått en heftig diskusjon om forskudd på arv. Kjernen i arveoppgjøret er fordelingen av to sommerhytter som ligger ved siden av hverandre på Hvaler i Østfold. Et barndomssted, som alle har et forhold til. To døtre har tatt seg av stedet og foreldrene i mange år. De skal arve hyttene. Men så er det altså to barn til, som delvis har brutt med familien. Hvorfor melder de seg nå på i arvetvisten? Under samtalen om arv løper en annen beretning, som setter voldsomme krefter i sving. Bergljot erfarer at det skal mot til for å uttrykke sin versjon av familiehistorien. Men bare gjennom å ta sine egne opplevelser på alvor og å prøve å sette ord på dem, er det mulig å komme videre.

For deg som trenger en «Herregud, så spennende det er!»-roman (sitat fra NRKs anmelder Knut Hoem):
Til vestisen av Tor Even Svanes.

«Til Vestisen» er en roman som fortjener mange lesere», skrev VGs anmelder og trillet terningkast fem.

TilVestisen_2Ved starten av fangstsesongen legger en selskute fra kai i Tromsø. Om bord er en ung, nyutdannet veterinær på sitt første inspektøroppdrag for Fiskeridirektoratet. Hun er alene sammen med en besetning bestående av selfangere og jegere. De skal være sammen i isødet utenfor Grønland i seks uker. Til Vestisen er en beretning som dirrer på hver side, konsekvent i stil, og rystende og kompromissløs på innholdssiden.

Stavanger Aftenblad ga også terningkast fem, og skriver: «Intenst og fortettet psykologisk drama om selfangst i isødet. Svanes låner virkemidler fra spenningslitteraturen, og skaper slik et intenst og fortettet psykologisk fangstskutekammerspill, der hva som helst kan skje når som helst. ”Til Vestisen” er en konsekvent gjennomført, kompromissløs og urovekkende roman.»

Til bokhandlen: kjøp de sju tipsene Arv og miljø, Til vestisen, Usynlige hender, Hjulskift, Dynastiet Romanov, Ren Snø og Profetene i evighetsfjorden her!

 

For deg som liker kvalitetsromaner, men gjerne med innslag fra kriminalromanen:
Usynlige hender av Stig Sæterbakken.

Usynlige_hender«Ved hjelp av krimmens velkjente konvensjoner åpner Stig Sæterbakken seg nå mot et bredt publikum – uten å gi slipp på sin høye litterære standard. » skrev Ingunn Økland i Aftenposten da «Usynlige hender» kom ut i 2007. 

NRKs  Anne Cathrine Straume: «Stig Sæterbakken treffer blink med sin nye roman. Det er en nervepirrende historie der spenningen utfolder seg på flere plan.»

Politiførstebetjent Kristian Wold blir satt på en ett år gammel forsvinningssak. Mandatet fra hans overordnede er ikke til å misforstå: en aller siste gjennomgang før saken henlegges. Kristians samvittighet driver ham imidlertid til å si ja når Inger Danielsen, mor til den 14 år gamle jenta som er forsvunnet, ber om å få treffe ham. Det blir et møte som får uante følger for dem begge.

Les Morgenbladets anmeldelse av Usynlige hender: «Inn i det ind­re: Styr­ken i Sæterbakkens for­fat­tar­skap er evna han har til å sjå djupt i men­ne­skets ind­re liv, his­to­rie, vo­ner, drau­mar, mør­ke og sakn.»


For alle som kun har lest Arv og miljø av Vigdis Hjort, men som ønsker å bli bedre kjent med forfatterskapet hennes:
Hjulskift, av Vigdis Hjorth.

Hjulskift«Mannen foran henne, som sitter ganske ubevegelig på en stein og røyker Prince, litt smilende nå, med albuene på knærne og knærne langt fra hverandre, mindre mektig enn henne etter alle kjente målestokker, bortsett fra den kroppslige, hva skal hun med ham? Men det er da noe, i hvert fall, sier hun til seg selv, at hun ikke går oppover i hierarkiet, som de fleste kvinner, men motsatt vei, nedover.»

Hjulskift er kjærlighetshistorien om bilselger Truls og litteraturprofessor Louise. Et møte mellom to som er fanget i hver sin kultur, intelligent og humoristisk fortalt.

Hjorths humor er uslåelig (…) Det mesterlige ved Hjorths fortelling er at vi blir utrolig godt kjent med Louises tanker og følelser, at vi i stor grad kan kjenne oss igjen i dem, samtidig som vi hele tiden føler at vi har Louise på trygg avstand», skriver Morgenbladet om romanen. 


For den historieinteresserte:
Dynastiet Romanov av Simon Sebag Montefiore.

DynastietRomanovRomanovene tilhørte det driftigste familiedynastiet i moderne tider, med kontroll over en sjettedel av jordens overflate. I sitt storslåtte dokumentarverk forteller Simon Sebag Montefiore historiene til 20 tsarer og tsarinaer. Dette en fortryllende historie om triumf og tragedie, kjærlighet og død, og et helt essensielt portrett av imperiet hvis tid ved makten fremdeles preger dagens Russland.

«Et imponerende og fascinerende bilde av tsartidens Russland.»
Erika Flatland, Aftenposten.

Terningkast 5
«Montefiore fører en god og medrivende penn (…) Gjennom et kildemateriale like massivt som Uralfjellene og like vidstrakt som Sibir klarer Montefiore å gjøre disse folkene både levende og skremmende for oss.»
Fredrik Wanderup, Dagbladet

For poesientusiasten:
Ren snø.

RensnoRen snø samler flere enn 100 enkle, vakre, triste og morsomme dikt og småtekster til alle som liker ski, snø og hytteliv. Blant bidragsyterne finner man Lars Saabye Christensen, Jan Erik Vold, Kari Bremnes og Helge Torvund. Ren snø er vakkert utformet – en utgivelse som treffer den norske folkesjela.

Les også: Her er poesien som hylder den kalde, fine tida!

 

 

For deg som vil  lese en «Nordisk råds litteraturpris-vinner», også kjent som stor litteratur:
Profetene i evighetsfjorden
av Kim Leine.

KimLeineProfetene i Evighetsfjorden er inspirert av virkelige hendelser i det store dansk-norske riket mot slutten av 1700-tallet. Boken tar deg med til Københavns gater, Grønlands vidstrakte natur, på sjøreiser og hvalfangst, en fottur på tvers av Norge og Københavns store brann i 1795. Romanen er en bredt anlagt fortelling om et kulturmøte på godt og vondt, om umuligheten av å finne hjem og den store drømmen om frihet.

VINNER AV NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS 2013
Vinner av Politikens litteraturpris

Terningkast 6
Arne Hugo Stølan, VG

«(…) en enormt spennende roman»
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

«En milepæl, et mesterstykke (…) en medrivende, velkomponert, bevegende og velgjennomtenkt roman.»
Erik Skyum-Nielsen, Information

 

 

 

 

Til bokhandlen: kjøp Arv og miljø, Til vestisen, Usynlige hender, Hjulskift, Dynastiet Romanov, Ren Snø og Profetene i evighetsfjorden her!