Kan vinne Man Booker-prisen 14.juni:

Roy Jacobsen: – Av alt som har skjedd i mitt forfatterskap setter jeg dette høyest

Roy JacobsenRoy Jacobsen
Som første norske forfatter noensinne er Roy Jacobsen på kortlisten til den internasjonale "Man Booker-prisen" - en av verdens mest prestisjefylte litterære priser. Boken han kan vinne utmerkelsen for er "De usynlige". Blant litteraturprisene regnes Bookerprisen av mange som den viktigste neste etter Nobelprisen. Foto: Fredrik Arff

Blant litteraturprisene regnes Bookerprisen av mange som den viktigste neste etter Nobelprisen. Roy Jacobsen er nominert og kan neste uke vinne, med den kritikerroste romanen De usynlige som kom ut i Norge i 2013.

 

De Usynlige
Roy Jacobsen fikk sitt store gjennombrudd i 1991 med Seierherrene – en generasjonsroman som ble folkelesning. Her skrev han om arbeiderklassen som kom seg opp og fram i verden. I De usynlige skriver han om kystproletariatet, fra et miljø han selv har kjent hele livet. Handlingen utspiller seg på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, fra 1913 til 1928. Som forfatteren sier: «Det fantes tusenvis av slike øyer på norskekysten. I dag er det ingen. De fortjener å bli sett.»

– Ingen annen nordmann har noensinne blitt nominert til denne prisen. Å vinne betyr som regel at bøkene mangedobler salget, at forfatterens navnet blir ytterligere kjent og at utenlandske forlag kappes om å utgi bøkene. Det ligger en uvurderlig oppmerksomhet både i å nomineres og å vinne, sier redaksjonssjef i Cappelen Damm, Anne Fløtaker.

Skal skape oppmerksomhet rundt kvalitetslitteratur

Jacobsen var først nominert sammen med 13 andre forfattere på Bookerprisens langliste. Deretter gikk han videre til finalerunden og kortlisten. Her konkurrerer han med fem andre forfattere om den prestisjetunge prisen. Vinneren utropes i London onsdag neste uke. Målet med prisen er å skape oppmerksomhet omkring kvalitetslitteraturen.

Ingen annen nordmann har noensinne blitt nominert til denne prisen.

Solgt til 15 land og opplag på over 180.000

Jacobsen har mottatt en rekke litterære priser og han har tidligere vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris og den internasjonale IMPAC-prisen. Bøkene hans er oversatt til 31 språk, og rettighetene til De usynlige er foreløpig solgt til 15 land. Norske kritikere roste De usynlige da den ble lansert i Norge, romanen mottok terningkast seks fra en rekke anmeldere.

«Roy Jacobsen gjør ikke bare de fine menneskeskikkelsene synlige – for alltid– han gjør leseren klokere. En mesters hånd som gjør det lille stort (…) Roy Jacobsens nye roman griper leseren med et slag og slipper ikke tak før på siste side.», skrev Guri Hjeltnes i VG. Boken ble raskt en bestselger og Cappelen Damm har trykket over 180 000 eksemplar av boken.

Målet med prisen er å skape oppmerksomhet omkring kvalitetslitteraturen

Cappelen Damm utgir halvparten av de nominerte

Jacobsen konkurrerer med Dorthe Nors (Danmark), Mathias Enard (Frankrike), David Grossman (Israel), Amos Oz (Israel) og Samanta Schweblin (Argentina). Dorthe Nors, Samanta Schweblin og Roy Jacobsens bøker utgis alle på Cappelen Damm. Vinneren kåres 14 juni.

 Les også:
Dorthe Nors: – Vi kvinner blir nok litt mer farlige midt i livet og kjøp Dorthe Nors Man booker-nominerte roman Speil speil blink på Cappelendamm.no


– Juryen er sammensatt av lesende mennesker fra alle deler av kulturlivet, kritikere, journalister, forfattere, skuespillere, politikere – deres viktigste kvalifikasjon er å være lidenskapelig opptatt av kvalitetslitteratur, forteller Fløtaker.

Kjøp De usynlige og les mer om Roy Jacobsen